Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente.
Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san.
Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata.
Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin.
Atentie!
Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut.
Efectul se datoreaza pectinelor care se gasesc in pulpa (marul este de asemenea o sursa buna de pectine cu efect hipo colesterolemiat, inhiband aparitia aterosclerozei si maladiilor cardio si cerebrovasculare).
Numeroase diete de slabit bazate pe consumul de grepfrut pe termen scurt determina scaderea in greutate, insa pe termen lung si la un consum important determina efecte adverse, inducand acidoza metabolica periculoasa pentru sanatate.
Componentul naringenina din fruct, incetineste cateva din procesele metabolice normale de detoxifiere care au loc in intestine si ficat, blocand actiunea de descompunere si eliminare a acestor medicamente precum si a altor toxine.
De aceea atunci cand se prescriu astfel de remedii pacientul trebuie sa nu fi consumat cu trei zile inainte grepfrut, pentru stabilirea corecta a dozei de medicament.
Va prezentam cateva interactiuni periculoase dintre medicamente si consumul de grepfrut:
- medicamente anxiolitice: Xanax (benzodiazepine), buspirone;
- medicamente antidepresive: Zoloft (inhibitori selectivi ai reutilizarii serotoninei);
- antialergice, antihistaminice: Allegra (cetirizine);
- antivirale: Saquinavir mesylate (inhibitor de proteaze);
- antiaritmice cardiace: Cardarone (amiodarone), Quinidina;
- maladii cardiace, accident vascular cerebral, anticoagulante: Coumadin (warfarina), anisindiona, dicumarol;
- imunosupresoare: Cydosporina;
- epilepsie: Tegretol (carbamazepine);
- cancer: Tamoxifen, Vincristine, vinblastine, infosfamide, etoposide, cyclofosfamide;
- tuse, raceala: Dextromethorphan;
- SIDA-HIV: Viracept (nelfinavir, inhibitor de proteaze), Norvir (ritonavir inhibitor de proteaze);
- antihipertrofice prostatice: Proscar (finasteride dudasteride, duagen);
- maladii cardiace, hipertensiune arteriala, blocanti ai canalelor de calciu: Adalat (nifidipine, inhibitor ai canalelor de calciu), Plendil (felodipine), Verapamil (inhibitor al canalelor de calciu);
- disfunctii erectile: Viagra (sildenafilcitrat), Cialis (tadalafil, inhibitor selectiv al fosfodiesterazei din corpul cavernos PDE5);
- hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitor (statine inhiba biosinteza LDL-colesterol, ApoB si a fractiunilor non HDL);
- astm si emfizem: Wellbutrin (teofilina, aminofilina, bronhodilatatori xantinici);
- antialgice: Codeina (narcotic);
- antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol (antifungic);
- hormoni: estradiol;
- stimulenti: cafeina, efedrina;
- anticonceptionale.
De aceea este necesar sa fie studiate si cunoscute interactiunile specifice: aliment - medicament, medicament - medicament, medicament - aditivi E-uri, aliment - alergii, precum si unele dispozitii mostenite genetic in scopul prevenirii efectelor adverse ale acestor asocieri, efecte uneori extrem de severe, putand culmina cu decesul.
De aceea, grepfrut-ul a fost interzis in spitalele vestice.
Branzeturile fermentate, vinul, berea
Asocierea medicamentelor antidepresive (inhibitori ai monoaminooxidazele - IMAO) cu branzeturile fermentate (cascaval, telemea, burduf, camembert, roquefort), vinul (in special cel rosu) si berea pot declansa crize severe de hipertensiune arteriala datorita unor amine biogene (tiramina, histamina), care determina eliberarea de catecolamine (noradrenalina, adrenalina).
Laptele si produsele lactate (iaurt, branza)
Acestea nu trebuie consumate cand se administreaza antibiotice (in special tetraciclinele), deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul (aluminiu) continute in lapte impiedica absorbtia tetraciclinelor din tractusul digestiv.
Suplimentele alimentare cu fier si medicamentele antiacide blocheaza de asemenea absorbtia tetraciclinelor daca sunt administrate concomitent.
In aceste cazuri, se recomanda administrarea tetraciclinelor la intervale de timp de 2-3 ore de la consumul laptelui, produselor lactate, suplimentelor cu fier sau medicamentelor antiacide.
Alcoolul
Creste toxicitatea medicamentelor utilizate in tratamentul maladiilor cardiace, hepatice, neurologice. Alcoolul nu trebuie consumat nici cand se administreaza paracetamol.
Pe de alta parte, alcoolul inactiveaza unele medicamente cum sunt penicilinele (penicilina G, V, amoxacilina, ampicilina, oxacilina). Nu afecteaza insa activitatea tetraciclinei, gentamicinei, kanamicinei, cloramfenicolului.
Este interzisa asocierea medicamentelor sedative (somnifere, tranchilizante, antiepileptice, antidepresive) cu alcoolul.
Alimente care contin cantitati mari de vitamina K (urzicile, spanacul, patrunjelul, cruciferele-varza, salata, algele marine) nu vor fi consumate de cei care utilizeaza tratamente cu medicamente anticoagulante, salicilati, aspirina si mai ales cei care au in antecendente un accident vascular cerebral sau infarct de miocard.
Se vor evita si suplimentele alimentare cu actiune antiplachetara obtinute din Gingko biloba, alge marine (laminarina), ulei de peste (Omega-3 cu lant lung DHA-EPA)
Suferinzii de hiperaciditate gastrica nu vor consuma fructe acide (citrice, cirese), bauturi carbogazoase, sucuri acide sau alte alimente acide in timpul tratamentului cu medicamente antiacide. Aciditatea acestora va reduce efectele medicamentelor, scazand puterea de neurtalizare a acidului clohidric gastric.
Carnea de ton
Consumul carnii de ton poate provoca manifestari alergice in cazul celor care urmeaza un tratament cu izoniazida, administrat impotriva tuberculozei.
Carnea la gratar
Carnea pregatita la gratar, pe carbuni, genereaza hidrocarburi policiclice aromate (PAH), cancerigene si care cresc activitatea unei enzime. Prin inductia si cresterea activitatii acestei enzime, unele medicamente sunt metabolizate si se elimina mai rapid, scazand astfel eficacitatea unor antiasmatice (aminofilina, teofilina, zileuton), a unor analgezice (fenacetina, paracetamol), anxeolitice-sedative (diazepam), antiaritmice (haloperidor, clopazina), inhibitoare virale utilizate in tratamentul HIV-SIDA (ritonavir) si a unor antiemetice utilizate in combaterea vomismentelor provocate de chimioterapia cancerului (ondansetron).
Efecte asemanatoare apar si la fumatorii activi sau pasivi (tigara contine PAH si alte noxe puternice) sau la cei care traiesc si lucreaza in medii poluate chimic. La suferinzii de astm se poate declansa criza severa de dispnee, cu risc ridicat.
Sunatoarea nu trebuie folosita de cei care urmeaza tratamente cu medicamente tonicardice, antiasmatice, antiulceroase, imunodepresive, contraceptive orale, medicamente anti-SIDA (ritonavir).
Sunatoarea scade efectul acestor medicamente. Dupa stomparea consumului de sunatoare, efectul medicamentelor enumerate creste uneori periculos de mult. In timpul utilizarii sunatoarei si a derivatelor sale nu se va expune corpul la soare, putandu-se declansa arsuri solare severe datorita factorilor fotoactivatori.
Sarea de bucatarie nu trebuie consumata in tratamentele cu medicamente cortizonice, deoarece creste riscul de retentie hidrosalina, cu aparitia edemelor si hipertensiunii arteriale, cu afectarea cordului. Sarea scade eficienta satinelor si antihipertensivelor.
Zaharurile (zahar, glucoza, miere) si alimentele dulci nu trebuie asociate cu medicamentele pe baza de cortizon, deoarece creste riscul de aparitie a diabetului zaharat.
Cafeina (cafeaua, guarana) este diuretica si stimulant psihomotor si nu trebuie asociata cu diureticile. Asocierea cafeinei cu medicamente deprimante ale sistemului nervos (somnifere, anxiolitice, benzodiazepine) are efect antagonic asupra acestora, reducandu-le actiunea sedativa.
Aceste asocieri vor fi evitate pentru a nu agrava starea de sanatate a suferinzilor.
In conditiile actuale cand alimentele sunt inalt procesate si au profiluri nutritionale dezechilibrate si valoare biologica scazuta trebuie luata in considerare si interactiunea aditivilor alimentari de sinteza si a aromelor natural-identice (artificiale), utilizate din plin la fabricarea hranei, cu sistemele de detoxifiere ale organismului.
Interactiuni dintre aditivii alimentari (E-uri) si metabolismul uman
ADITIV ALIMENTAR |
EFECTE ADVERSE |
E 102 Tartrazina - colorant galben azoic artificial | - provoaca alergii la persoanele alergice la salicilati (aspirine) sau la astmatici; - in combinatie cu benzoatii E 210-215 induce sindromul ADHD; - afecteaza perceptia si comportamentul, produce stari de confuzie; - interfera cu metabolismul zincului si cu enzimele digestive; - creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene. |
E 102 Carmin - colorant, rosu, natural |
- componenta majora a colorantului este acidul carminic, aluminiul este asociat cu maladia Alzheimer; - in functie de sensibilitatea individuala poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate. |
E 132 Indigotina - colorant, albastru, artificial | - in combinatie cu nitritul de sodiu (E 250) poate provoca, la animale, leziuni ale materialului genetic - cromozomi; - poate induce persoanelor sensibile greata, voma, hipertensiune arteriala, tumori cerebrale |
E 150 Caramel - colorant maro natural sau artificial, poate fi obtinut si din organisme modificate genetic (OMG) | - poate provoca distensii intestinale, hiperactivitate, incetini cresterea; - induce la persoanele sensibile hipertrofia rinichilor; - interactioneaza cu vitaminele B distrugandu-le; - afecteaza structura cromozomilor. |
E 161g Cantaxantina -colorant rosu-portocaliu, artificial sau natural | - poate determina orbire prin depunere pe retina. |
E173, 517, 520, 521, 522, 523 Aluminiul si compusii acestuia : colorant, argintiu, mineral | - asociat cu maladiile Alzheimer si Parkinson; - este neurotoxic; - este asociat cu osteoporoza. |
E 210 - 219 Benzoati - conservant, artificial sau natural | - exacerbeaza alergiile, eczemele, astmul; - trebuie evitat de suferinzii de boli neurologice, de cei care urmeaza tratamente cu medicamente antiastmatice steroidiene; - creste riscul de cancer; - parabenii se utilizeaza si in produsele cosmetice. |
E 220-228 Sulfitii - conservant artificial | - interfera si incetineste asimilarea vitaminei B1; - produce astmul de sulfit; - persoanele suferinde de maladii cardiovasculare, afectiuni renale, hepatice, bronsita, conjunctivita, emfizem vor evita consumul alimentelor ce contin sulfiti. |
E 249, 250, 251, 252 Nitriti - Nitrati - conservanti artificiali | - pot forma nitrozamine asociate cu cresterea riscului de cancer; - pot forma compusi stabili cu hemoglobina reducand capacitatea acesteia de a transporta oxigenul; - extrem de periculosi pentru sugari si copii; - pot declansa hipertensiune arteriala precoce, urticarie, alergii; - perturba metabolismul iodului inducand afectiuni ale glandei tiroida |
E 320 - 321 BHA-BHT - antioxidanti artificiali | - poate provoca alergii, stari de somnolenta; - are efecte estrogenice; - creste riscul de cancer. |
E 338, 339, 340 Acid fosforic - Fosfati - acidifianti- antioxidanti naturali | - incetinesc asimilarea calciului marind riscul de osteoporoza sau depunerilor patologice de calciu (osteofite). |
E 621 Glutamat monosodic - potentiator de gust si aroma natural sau artificial | - stimuleaza puternic apetitu! putand induce aditivitate (dependenta de alimentele care ii contin); - este neurotoxic, putand creste riscul de contractare a maladiilor Alzheimer, Parkinson, Huntington; - poate induce modificari de ritm cardiac, cefalee, astm, greata, respiratie dificila. |
E 951 Aspartam - edulcorant intens si potentiator de aroma | - interzis suferinzilor de fenilcetonurie; - efecte adverse posibile in functie de sensibilitatea individuala; oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, anxietate, palpitatii, pierderea memoriei, spasme musculare, cresterea riscului de aparitie a cancerelor cerebrale. |
E 1201 - 1202 Polivinil pirolidine - agenti de limpezire | - pot avea efecte nefrotoxice si cancerigene. |
E 1520 Propilen glicol - agent de umectare | - neurotoxic, cardiotoxic |
Aditivii alimentari pot interactiona intre ei si in acelasi timp cu componentele matricei alimentare, inclusiv cu diferiti contaminanti si, in final, si cu medicamentele utilizate in tratamente, ceea ce complica enorm atat evaluarea, cat si siguransa lor pentru sanatatea consumatorului.
Interactiuni medicament - aliment
Agenti antiinfectiosi, antibacterieni
DENUMIRE MEDICAMENT |
GRUPA MEDICAMENT | EFECTE NUTRITIONALE |
Penicilina |
B-lactamati | Poate determina aparitia colitelor pseudomembranoase (Clostridium difncile), unele produse pot aduce cantitati mari de sodiu sau potasiu. |
Eritromicina | Macrolide | Poate induce distres gastrointestinal, stomatita, anorexie, diaree, gust viciat, creste efectul sedativ al alcoolului. |
Trimetoprim | Sulfonamide | Interfera cu metabolismul folatilor, induce anorexie, reactii alergice, colite pseudomembranoase, stomatite. |
Cefalexin | Cefalosporine | Determina aparitia stomatitei, diaree, colita pseudomembranoasa |
Ciprofloxacin | Fluoroquinolona | Leaga in forme neabsorbabile calciul, zincul, magneziu, fierul, inhiba metabolismul cafeinei, crescand stimularea sistemului central nervos, colita pseudomembranoasa. |
Tetraciclina | Agent antibiotic | Poate induce anorexie, inhiba absorbtia magneziului, zincului, fierului, reduce productia vitaminei K de catre flora colonica, induce deficienta a vitaminelor B, in combinatie cu vitamina A poate determina aparitia hipertensiunii intracraniene. |
Metronidazol | Agent antiprotozoare | Anorexie, distres gastrointestinal, stomatite, reactii de tip disulfiram daca se consuma alcool. |
Gentamicina | Antibiotic aminoglicozidic | Poate fi ototoxic si nefrotoxic si de aceea se recomanda cresterea hidratarii prin consum de apa. |
Izoniazide | Agent antituberculos | Induce deficiente ale vitaminelor B6 si B3, care determina aparitia neuropatiilor periferice si pelagra, descreste absorbtia caldului si fosforului, afecteaza metabolismul vitaminei D. |
Etambutol | Agent antituberculos | Descreste absorbtia zincului si cuprului, descreste excretia acidului uric, inducand hiperuricemie si atac de guta |
Amfotericina B | Agent antifungic | Anorexie, pierdere in greutate, pierderea potasiului, magneziului, calciului. |
Amprenavir | Agent anti-retroviral | Aport mare de vitamina E, se vor evita suplimentele alimentare cu vitamina E. |
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.