WELLBUTRIN SR, tablete filmate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Compozitiewellbutrin SR este disponibil sub forma: tablete continand 150 mg bupropion hydrochloride si tablete continand 100 mg bupropion hydrochloride.

Actiune terapeuticaProprietati farmacodinamice: bupropion este un inhibitor selectiv al reabsorbtiei neuronale a catecolaminelor (noradrenalina si dopamina) cu efect minim asupra reabsorbtiei indolaminelor (serotonina), si nu inhiba monoaminooxidaza. Avand in vedere ca mecanismul de actiune al bupropionului, ca si al altor antidepresive este necunoscut, se presupune ca aceasta actiune este mediata prin mecanism noradrenergic si/sau dopaminergic.
Proprietati farmacocinetice:
Absorbtie: urmarind administrarea orala a tabletelor de bupropion la persoanele sanatoase voluntare, varful concentratiei plasmatice a bupropion a fost atins in 3 ore. Bupropion si metabolitii sai prezinta o cinetica liniara, urmarind administrarea cronica a 150-300 mg/zi. Absorbtia bupropion nu este influentata semnificativ de ingerarea de alimente.
Distributie: Bupropion este larg distribuit cu un volum aparent de distributie de aproximativ 2 000 l. Bupropion si hidroxibupropion sunt legati moderat de proteinele plasmatice (84%, respectiv 77%). Legarea de proteine a metabolitului treohidrobupropion este aproximativ jumatate din cea a bupropion.
Metabolism: Bupropion este intens metabolizat in organismul uman. Au fost identificati in plasma trei metaboliti farmacologic activi: hidroxibupropion si izomerii amino-alcool, treohidrobupropion si eritrohidrobupropion. Acestia pot avea importanta clinica, avand in vedere concentratiile lor plasmatice care sunt la fel sau mai mari ca ale bupropionului. Varful concentratiilor plasmatice ale hidroxibupropion si treohidrobupropion sunt atinse la aproximativ 6 ore dupa administrarea unei singure doze de Wellbutrin SR. Eritrohidrobupropion nu poate fi masurat in plasma dupa doar o singura doza de Wellbutrin SR. Metabolitii activi sunt metabolizati mai departe pana la metaboliti inactivi si excretati prin urina. Studiile in vitro au indicat ca bupropion este metabolizat pana la metabolitul activ principal hidroxibupropion mai ales prin CYP2B6, in timp ce citocromul P450s nu este implicat in formarea treohidrobupropion (vezi interactiuni medicamentoase si alte forme de interactiune). bupropion si hidroxibupropion sunt relativ slabi inhibitori ai izoenzimei CYP2D6, avand valori Ki de 21, respectiv 13,3 mol. La persoane voluntare cunoscute ca avand metabolism intens al izoenzimei CYP2D6, administrarea concomitenta a bupropion si desipramina a determinat cresterea de 2 si 5 ori a Cmax si respectiv a AUC a desipraminei. Acest efect a persistat cel putin 7 zile dupa administrarea ultimei doze de bupropion. Avand in vedere ca bupropion nu este metabolizat pe calea CYP2D6, nu se poate anticipa ca desipramina influenteaza farmacocinetica bupropion. Atentie in cazul administrarii wellbutrin SR cu substraturi pentru calea CYP2D6. (vezi interactiuni medicamentoase si alte forme de interactiune). S-a aratat ca bupropion induce propriul metabolism la animale in cazul administrarii subcronice. La oameni, nu exista nici o evidenta a inducerii enzimatice a bupropion si hidroxibupropion la voluntari sau la pacienti care au primit dozele recomandate de bupropion timp de 10-45 zile.
Eliminare: urmarind administrarea orala a 200 mg de C-bupropion la oameni, 87% si respectiv 10% din doza radioactiva a fost observata in urina si respectiv materii fecale. Numai 0,5% din doza de bupropion a fost eliminata nemodificata. Mai putin de 10% din aceasta doza C a fost regasita in urina sub forma de metaboliti activi.
Clearance-ul aparent urmarind administrarea orala a bupropion este de aproximativ 200 l/ora si timpul de injumatatire al bupropion este de aproximativ 20 ore.
Timpul de injumatatire al hidroxibupropion este de aproximativ 20 ore iar aria de sub concentratia plasmatica raportata la curba timpului (AUC) in stare de echilibru este de aproximativ 17 ori mai mare ca a bupropion. Timpii de injumatatire ai treohidrobupropion si eritro-hidrobupropion sunt mai mari (37 si respectiv 33 ore) si valorile AUC in stare de echilibru sunt de 8 si respectiv 1,6 ori mai mari ca ale bupropion. Starea de echilibru a bupropion si a metabolitilor sai este atinsa in 8 zile.
Pacienti cu afectare renala: efectul afectiunii renale asupra farmacocineticii bupropion nu a fost studiat. Eliminarea principalilor metaboliti ai bupropion poate fi afectata prin reducerea functiei renale (vezi Precautii speciale pentru utilizare).
Pacienti cu afectare hepatica: timpul de injumatatire al hidroxibupropion este prelungit la indivizi cu afectiuni hepatice datorate alcoolului, raportat la subiecti sanatosi de aceeasi varsta si greutate (32,2 13,5 raportat la 21,2 4,9 ore). Diferentele in timpul de injumatatire al bupropion si al celorlalti metaboliti in cele doua grupuri de pacienti au fost minime.
Pacienti in varsta: studiile farmacocinetice la pacientii in varsta au aratat rezultate variabile. Un studiu clinic cu doza unica a aratat ca farmacocinetica bupropion si a metabolitilor lui la pacientii in varsta, nu difera de cea la adultii tineri. Alte studii farmacocinetice, cu doza unica sau multipla, au sugerat ca acumularea bupropion si a metabolitilor lui poate fi mai mare la pacientii in varsta. Experienta clinica nu a identificat diferente de tolerabilitate intre pacientii in varsta si cei tineri, dar o sensibilitate mai mare la pacientii in varsta nu poate fi ignorata.
Date preclinice de siguranta: studiile de oncogenitate pe soareci si sobolani confirma absenta carcinogenitatii la aceste specii. In studiile pe animale au fost observate modificari hepatice, dar acestea reflecta actiunea inducerii de enzime hepatice. La doze clinice la oameni, nu exista evidenta inducerii enzimatice, ceea ce sugereaza ca rezultatele analizelor hepatice pe animale de laborator au doar o importanta limitata in evaluarea riscului bupropion. Indicatiiwellbutrin SR este indicat in tratamentul bolilor depresiveDoze si mod de administrareadulti:
Tratament initial. Doza initiala este de 150 mg, administrata o singura data. Ca si in cazul celorlalte antidepresive, efectul antidepresiv al Wellbutrin SR va fi evident dupa cateva saptamani de tratament. Pacientii care nu raspund adecvat la o doza de 150 mg/zi, pot beneficia de cresterea dozei pana la maxim 300 mg/zi. Doza maxima unica nu trebuie sa depaseasca 150 mg. Dozele de Wellbutrin SR mai mari de 150 mg/zi trebuie administrate in doua prize, cu un interval de minim 8 ore intre dozele succesive. Pacientii trebuie sa urmeze tratamentul minim 7 saptamani.
Tratament de intretinere: este recomandata doza minima care asigura mentinerea remisiunii. Desi nu este cunoscut cat timp un pacient ar trebui sa ramana sub tratament cu Wellbutrin SR tablete, este cunoscut faptul ca episoadele acute de depresie necesita cateva luni sau mai mult de tratament cu medicamente antidepresive.
Copii si adolescenti: siguranta si eficacitatea tabletelor de Wellbutrin SR la pacienti sub 18 ani nu au fost stabilite.

Contraindicatii
Wellbutrin SR este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la bupropion sau la oricare din componentele preparatului. wellbutrin SR este contraindicat la pacientii cu crize convulsive. Wellbutrin SR Tablete contine bupropion si nu trebuie administrat la pacienti tratati curent cu orice alt preparat continand bupropion, avand in vedere ca incidenta crizelor convulsive este dependenta de doza. wellbutrin SR este contraindicat la pacientii cu diagnostic anterior sau actual de bulimie sau anorexie nervoasa, avand in vedere incidenta crescuta a crizelor convulsive observata la pacienti dupa administrarea bupropion. Administrarea concomitenta a wellbutrin SR cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) este contraindicata. Trebuie sa treaca minim 14 zile intre intreruperea tratamentului cu IMAO si initierea tratamentului cu wellbutrin SR. Masuri de precautieDoza recomandata de wellbutrin SR nu trebuie depasita, avand in vedere ca bupropion este asociat cu un risc convulsivant in functie de doza. La doze pana la valoarea maxima zilnica recomandata (150 mg wellbutrin SR de doua ori pe zi), incidenta crizelor convulsive este de aproximativ 0,1% (1/1 000). Riscul aparitiei crizelor convulsive in timpul administrarii bupropion este strans legat de prezenta factorilor predispozanti. Astfel, wellbutrin SR trebuie administrat cu maxima precautie la pacientii care prezinta una sau mai multe conditii predispozante la praguri joase convulsivante. Acestea includ: istoric de traumatisme craniene, tumori ale sistemului nervos central (snc), istoric de crize convulsive, administrarea concomitenta a altor medicamente cunoscute a scadea pragul convulsivant. In plus, atentie la circumstantele clinice asociate unui risc crescut convulsivant. Acestea includ abuzul de alcool, renuntarea brusca la alcool si sedative, diabet tratat cu hipoglicemiante sau insulina, precum si utilizarea de produse stimulante sau anorectice. wellbutrin SR trebuie intrerupt la pacientii care prezinta reactii de hipersensibilitate sau anafilactice (de ex. rash al fetei, prurit, urticarie, dureri toracice, edem sau dispnee) in timpul tratamentului (vezi Reactii adverse). bupropion este intens metabolizat hepatic pana la metaboliti activi, care sunt apoi metabolizati si excretati la nivel renal. Astfel, tratamentul pacientilor cu afectiuni renale sau hepatice trebuie initiat cu o doza redusa, avand in vedere posibilitatea acumularii metabolitilor intr-o cantitate mai mare decat normal. Pacientul trebuie monitorizat datorita posibilitatii aparitiei efectelor toxice ca urmare a nivelurilor crescute sanguine si tisulare de bupropion si metaboliti. Experienta clinica nu a identificat diferente de tolerabilitate intre pacientii adulti si cei in varsta. Oricum, nu poate fi exclusa o mai mare sensibilitate a unora dintre pacientii in varsta. Este probabil ca acestia sa prezinte o functionare renala scazuta, astfel fiind necesara o administrare cu frecventa redusa. Ca si in cazul altor antidepresive, exista riscul ca Wellbutrin SR sa precipite episoadele maniacale la pacientii cu afectare bipolara in timpul fazei de depresie si poate activa o psihoza latenta la pacientii susceptibili.
Interactiuni medicamentoase si alte forme de interactiune: cercetarile in vitro au aratat ca bupropion este metabolizat pana la principalul metabolit activ hidroxibupropion, in primul rand de catre citocrom P450 IIB6 (CYP2B6) (vezi Proprietati farmacocinetice). Atentie, deci, la administrarea concomitenta a Wellbutrin SR cu alte medicamente cunoscute a avea efect asupra izoenzimei CYP2B6 (de ex. orfenadrina, ciclofosfamida, ifosfamida). Desi bupropion nu este metabolizat de catre izoenzima CYP2D6, studiile in vitro realizate pe oameni au aratat ca bupropion si hidroxibupropion sunt inhibitori ai caii CYP2D6. In studiile farmacocinetice realizate pe oameni, administrarea bupropion a crescut nivelul plasmatic al desipraminei. Acest efect a persistat minim 7 zile dupa administrarea ultimei doze de bupropion. Utilizarea concomitenta a Wellbutrin SR cu alte medicamente metabolizate prin izoenzima CYP2D6 nu a fost studiata. Astfel, tratamentul concomitent cu aceste medicamente predominant metabolizate de catre aceasta izoenzima (cum ar fi beta-blocante, antiaritmice, SSRI, TCA, antipsihotice) trebuie initiat in doza scazuta. In cazul in care Wellbutrin SR este introdus in schema de tratament a unui pacient caruia i se administreaza medicamente metabolizate prin CYP2D6, trebuie luata in considerare scaderea dozelor medicamentelor initiale, in special in cazul medicamentelor cu un indice terapeutic limitat (vezi Proprietati farmacocinetice). Avand in vedere ca bupropion este intens metabolizat, administrarea concomitenta a unor medicamente ce induc metabolismul (de ex. carbamazepina, fenobarbital, fenitoina) sau inhiba metabolismul ii pot afecta activitatea clinica. Date clinice limitate sugereaza o incidenta crescuta a reactiilor adverse la pacienti sub tratament cu levodopa. Administrarea Wellbutrin SR la pacientii ce primesc levodopa trebuie supravegheata cu atentie. Utilizarea concomitenta a Wellbutrin SR si Nicotine Transdermal System (NTS) poate determina cresterea presiunii sanguine.
Sarcina si alaptare: siguranta administrarii Wellbutrin SR in timpul sarcinii nu a fost stabilita. Evaluarea studiilor experimentale pe animale nu indica efecte nocive directe sau indirecte asupra dezvoltarii embrionare si fetale, asupra cursului gestatiei si a dezvoltarii perinatale sau postnatale. Un studiu de fertilitate pe sobolani nu a evidentiat afectarea fertilitatii. Oricum, studiile de reproducere pe animale nu sunt intotdeauna predictibile pentru responsivitatea umana, astfel incat Wellbutrin SR trebuie utilizat in timpul sarcinii numai in cazul in care efectul benefic este mai mare decat riscurile potentiale. Avand in vedere ca bupropion si metabolitii sai sunt excretati in laptele matern, trebuie recomandat mamelor sa nu alapteze in timpul tratamentului cu Wellbutrin SR.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manipula utilaje: Ca si in cazul altor medicamente cu actiune asupra SNC, bupropion poate afecta capacitatea de a indeplini actiuni ce necesita discernamant sau aptitudini motorii sau cognitive. Inainte de a conduce sau de a manipula utilaje, pacientii trebuie sa verifice cu atentie daca Wellbutrin SR nu are efecte adverse asupra performantelor.
Supradozare:a fost raportata ingestia acuta a unor doze de 10 ori mai mari decat doza maxima terapeutica. In plus fata de reactiile adverse prezentate, mai pot aparea simptome ce includ somnolenta, halucinatii si pierderea cunostintei. Tratament: in eventualitatea unei supradozari, spitalizarea este recomandata. Asigurati o cale aeriana, o oxigenare si o ventilatie adecvate. Lavajul gastric poate fi indicat daca este efectuat la scurt timp dupa ingestie. Utilizarea unui carbune activ poate fi de asemenea recomandata. Nu se cunoaste un antidot specific pentru bupropion.

Reactii adverseLista de mai jos furnizeaza informatii asupra reactiilor adverse identificate de-a lungul experientei clinice, clasificate pe sisteme.
Corp (general). Febra, dureri toracice, astenie.
Cardiovascular. Tahicardie, vasodilatatie, hipotensiune posturala, cresterea presiunii sanguine, inrosirea fetei, sincope.
SNC. Crize convulsive (vezi Precautii speciale pentru utilizare), insomnie, tremor, perturbarea concentrarii, dureri de cap, ameteala, depresie, confuzie, agitatie, anxietate.
Endocrin si metabolic. Anorexie, pierdere in greutate.
Gastrointestinal. Uscaciunea gurii, afectare gastrointestinala incluzand greata si varsaturi, durere abdominala, constipatie.
Tegumente/ Hipersensibilitate. Rash, prurit, transpiratie.
Reactii de hipersensibilitate de la urticarie la angioedem, dispnee/bronhospasm si rar soc anafilactic.
Artralgia, mialgia si febra au fost de asemenea raportate in asociere cu rash-ul si alte simptome ce sugereaza hipersensibilitatea de tip intarziat.
Eritemul multiform si sindromul Stevens - Johnson au fost de asemenea rar observate. Senzorial. Acufene, afectarea vederii, afectarea gustului.

Citeste si despre:

Este daunatoare tableta pentru copii? Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii? Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Mituri despre frumusete Beneficiile oferite de ciocolata neagra Endoscopia 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor?