Detoxifierea poate reduce incidenta de aparitie a numeroase probleme de sanatate, cum ar fi oboseala cronica, imunitatea scazuta, alergiile, durerile de cap, scaderea capacitatii de concentrare sau mancarimile pielii. Dietele care contribuie la „curatarea” organismului nu includ decat mancare organica si apa minerala sau filtrata.
Exemple de astfel de alimente:
- Sucurile de fructe sau legume;
- Supele de legume;
- Legumele fierte (cum ar fi: broccoli, spanacul, conopida sau morcovii);
- Cerealele;
- Leguminoasele;
- Orezul brun;
- Branza de vaci;
- Iaurtul bio;
- Pestele;
- Carnea de pui.
Nu conteaza cantitatea ingerata din aceste alimente, poate fi vorba despre oricat de mult sau de putin. Multe persoane incearca, odata ce initiaza o dieta de detoxifiere, sa si scada in greutate, motiv pentru care isi injumatatesc portiile zilnice de mancare. In timpul dietei de detoxifiere este necesar sa se bea cat mai multa apa minerala sau apa filtrata pentru a ajuta organismul sa dizolve si sa elimine toxinele prin rinichi si glandele sudoripare. Ca si regula generala, se recomanda consumul a 2 - 3 litri de apa pe zi si exercitii fizice din abundenta, pentru a stimula transpiratia.
Ce anume trebuie evitat
Efectul dietei de detoxifiere se datoreaza nu numai alimentelor pe care le contine, ci si celor pe care le exclude. Se recomanda evitarea consumului de sare de bucatarie, cafeina, aditivi, indulcitori artificiali,alcool si zahar, toate acestea reprezentand potentiale toxine ce pot afecta functionarea organismului.
Introducerea in alimentatie a mancarurilor organice este esentiala pentru toti cei care opteaza pentru o dieta de detoxifiere a organismului. Fructele si legumele non - organice sunt special concepute pentru a fi asemanatoare ca marime si culoare si pentru a rezista cat mai mult in galantare. Aceste calitati se obtin cu ajutorul pesticidelor, ierbicidelor, promotorilor de crestere si al fertilizatorilor.
Aceste chimicale se utilizeaza in mod regulat inca din stadiile initiale ale culturilor, pe tot parcursul ciclului de crestere a plantelor. Se estimeaza ca pe parcursul unui an prin intermediul mancarii non - organice se introduc in organism circa 6 kg de substante chimice din categoriile anterior amintite, la care se adauga edulcorantii, conservantii, cerurile si aditivii alimentari. In momentul de fata nu se cunosc cu exactitate efectele pe care aceste substante le au, pe termen lung, asupra sanatatii noastre. Agentiile de protectie a mediului considera ca cea mai mare parte a acestor substante au un potential cancerigen redutabil.
Exista numeroase suplimente alimentare utilizate pentru a ajuta procesul de detoxifiere.
Cele mai utilizate sunt:
- Antioxidantii (cum ar fi vitaminele A, C, E si seleniul mineral);
- Protectoarele hepatice (de exemplu glutationul necesar protectiei hepatocitelor, extractul de Artichoke (Cynara scolymnus) cu rol de subtiere a bilei si stimulator al functiei biliare, s.a.);
- Adjuvantii functiei renale (de exemplu extractul de dandelion, care are actiune diuretica);
- Adjuvantii functiei intestinale (suplimentele ce contin lactobacili, care ajuta flora intestinala sau extractele de aloe vera sau psyllium care combat constipatia)
Dupa ce programul de detoxifiere a demarat, cam la o saptamana, se pot adauga suplimentele nutritive. Acestea nu trebuie introduse in alimentatie decat dupa ce cura a inceput, intr-un mod similar cu introducerea de ulei in motorul masinii, dupa consumarea celui existent.
Astfel, organismul se poate fortifia cu:
- Suplimente de vitamine si minerale, pentru a se asigura doza zilnica recomandata (DZR- optimul unor cantitati de substante necesare bunei functionari a organismului);
- Acizi grasi esentiali ( de exemplu uleiuri de peste cu omega 3 sau uleiuri de primula);
Se recomanda si utilizarea de suplimente pe baza de alge cu clorofila (de exemplu spirulina sau clorela) care au atat un rol nutritiv cat si de legare a toxinelor din intestin, grabind eliminarea lor din organism. Suplimentele alimentare trebuie utilizate pe tot parcursul curei de detoxifiere.
Pentru a se asigura un echilibru al organismului se pot utiliza plante adaptogene precum ginsengul coreean sau cel siberian; acestea ajuta organismul sa se adapteze la noua dieta. Aceste plante sunt utile mai ales daca persoana care urmeaza dieta tocmai a traversat o perioada stresanta.
Se recomanda ca dieta de detoxifiere sa fie urmata timp de doua saptamani inainte sa se adauge alte alimente. Dupa terminarea dietei, este indicat sa se adopte un stil de viata care sa limiteze aportul de toxine. Dieta ce succede perioada de detoxifiere trebuie sa fie cat mai sanatoasa si sa contina cereale integrale, legume si leguminoase, carne alba, peste si cat mai putin zahar, sare, cafeina sau alcool.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.