Stomatita

Orice inflamatie a mucoasei bucale. Termenul de stomatita corespunde unor leziuni foarte diferite, cu semne si evolutie variabile.

Cauze - Stomatitele pot avea multiple cauze: atingere infectioasa, de origine virala (herpes, varicela, zona etc.) sau bacteriana, alergie (la un aparat dentar din rasini sintetice, de exemplu), ulceratie mecanica (frecarea dintilor de gingie, aparat dentar prost adaptat), micoza (margaritarel), cancer bucal etc. Ele sunt favorizate de o proasta stare generala (convalescenta, imunodepresie, tuberculoza, alcoolism sau malnutritie).

Simptome si semne - Acestea depind de cauza stomatitei: durere a cavitatii bucale, exacerbata prin deglutitia si luarea de alimente in gura, cresterea salivatiei etc. Mucoasa bucala poate prezenta vezicule, una sau mai multe afte sau o roseata difuza.

Tratament - Tratamentul local al unei stomatite consta in bai de gura; tratamentul general vizeaza tratarea cauzei.

Citeste si despre:

Candidoza orala sau stomatita candidozica Totul despre stomatita Stomatita – ce este si cum o putem trata Aftele bucale - de ce apar si cum se pot trata Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Imunodeficienta comuna variabila Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale Interactiunea alimentelor cu medicamentele Malabsorbtia Ulcerul bucal