In urma unui studiu recent, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Wisconsin, SUA, a declarat ca sildenafilul (Viagra) creste cantitatea de ocitocina prin stimularea lobului posterior hipofizar, glanda care regleaza nivelul hormonilor ca raspuns la semnalele nervoase.
Aceasta descoperire este un prim indiciu al mecanismului prin care medicamentele recomandate pentru disfunctia erectila pot avea si alte efecte in afara de cresterea fluxului sanguin la nivelul organelor sexuale, a declarat conducatorul echipei de cercetatori, Prof. Meyer Jackson de la Universitatea din Wisconsin.
Ocitocina, denumita si “hormonul iubirii” joaca un rol important in interactiunile sociale si in reproducere, inclusiv in declansarea contractiilor uterine si a lactatiei. Acest hormon este eliberat si in timpul orgasmului si este implicat si in stimularea sexuala.
Eliberarea ocitocinei este reglata de o enzima care actioneaza ca o frana, limitand eliberarea hormonului prin reducerea impulsurilor nervoase la nivelul celulelor lobului posterior al glandei hipofize. Aceasta enzima, fosfodiesteraza tip 5, limiteaza de asemenea si fluxul sanguin prin contractia musculaturii netede de la nivelul vaselor de sange.
In ambele locuri, sildenafilul blocheaza aceasta enzima, determinand scaderea sistemului de “franare”. La nivelul vaselor de sange, relaxarea musculaturii netede creste fluxul sanguin, ceea ce amelioreaza disfunctia erectila iar la nivelul hipofizei, creste raspunsul celulelor la stimuli.
Medicamentele care corecteaza disfunctia erectila nu produc erectie instantaneu, ci determina cresterea raspunsului la stimularea sexuala. In acelasi mod actioneaza si la nivelul hipofizei; sildenafilul nu creste eliberarea de ocitocina propriu-zis, ci creste eliberarea hormonului la stimularea nervoasa.