Medicii specialisti nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane au cancer iar altele nu. Cu toate acestea, cercetatorii au studiat specificitatea diferitelor tipuri de cancer in populatie pentru a descoperi factorii de mediu si stilul de viata care poate favoriza aparitia cancerului.
Factorii de risc sunt toti acei factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer, iar toti factorii care determina scaderea sansei de a dezvolta cancer se numesc factori protectori. Unii dintre factorii de risc pentru cancer pot evitati, insa pentru cei mai multi nu este posibil acest lucru.
De exemplu, cu toate ca este optiunea fiecaruia daca renunta la fumat sau nu, in privinta genelor mostenite de la parinti nu exista nici o sansa de a schimba acest lucru. Atat fumatul cat si genele specifice mostenite pot fi considerate a fi factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, dar numai fumatul poate fi evitat.
Prevenirea dezvoltarii cancerului reprezinta evitarea factorilor de risc si cresterea factorilor protectori care pot fi controlati, astfel incat riscul de a dezvolta cancer sa scada.
Cu toate ca multi factori de risc pot fi evitati, este foarte important de retinut faptul ca evitarea unor factori de risc nu garanteaza faptul ca acea persoana nu va dezvolta cancer in timp.
De asemenea, majoritatea persoanelor care au un factor de risc specific pentru cancer nu vor dezvolta in timp aceasta afectiune. Se recomanda consultul medical privind metodele de prevenire a cancerului, care pot fi eficiente in cazul fiecarei persoane.
Sanul este format din lobi, lobuli si acini care sunt conectati prin ducte galactofore. In structura sanului se gasesc de asemenea, vase de sange si vase limfatice. Vasele limfatice colecteaza limfa de la nivelul sanului si o transporta spre ganglionii limfatici din apropiere.
Grupurile de ganglioni limfatici, unde se colecteaza limfa de la nivelul sanilor se gasesc in axila, la nivelul gatului (ganglionii cervicali), la nivelul toracelui si in alte parti ale organismului. Vasele limfatice impreuna cu ganglionii limfatici alcatuiesc sistemul limfatic, prin care circula un lichid organic translucid numit limfa. Limfa contine celule care ajuta sistemul imunitar al organismului sa se apere in cazul unor infectii sau a unor boli.
In cazul raspandirii cancerului de san de la nivelul acestora, cel mai adesea celulele canceroase sunt localizate la nivelul ganglionilor limfatici axilari. In cele mai multe cazuri, atunci cand celulele canceroase ajung la nivelul ganglionilor limfatici, acestea, prin intermediul sistemului limfatic sau prin circulatia sangvina, ajung si in alte parti ale organismului.
La femei, cancerul mamar reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer, dupa cancerul pulmonar.
De asemenea, cancerul mamar apare si la barbati, insa numarul de cazuri este foarte mic. Depistarea precoce si instituirea unui tratament eficient este de asteptat sa reduca numarul deceselor la femeile cu cancer de san, iar la ora actuala se dezvolta si se testeaza metode noi de prevenire a acestuia.
Uneori, cancerul de san este asociat unor factori de risc cunoscuti. Majoritatea factorilor de risc pot fi modificati, cu toate ca nu toti pot fi evitati.
Modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen (SERMs) pentru prevenirea cancerului de san: SERMs sunt medicamente care au mod de actiune similar cu estrogenii la nivelul unor tesuturi din organism, ca de exemplu tesutul osos, dar la nivelul altor tesuturi aceste medicamente blocheaza efectul estrogenilor.
Tamoxifenul este un SERMs care blocheaza efectul estrogenilor (amplificare a functiilor celulei si in primul rand de inducere a diviziunii celulare) asupra celulelor canceroase de la nivelul sanului. Un studiu important a demonstrat faptul ca tamoxifenul micsoreaza riscul de cancer de san la femeile care au risc crescut de a dezvolta cancer de san.
Cu toate acestea, tamoxifenul poate creste de asemenea riscul de cancer endometrial, accident vascular cerebral (AVC) si formarea de trombi la nivelul venelor si plamanilor (tromboza venoasa si embolism).
Femeile care au risc crescut de a dezvolta cancer de san trebuie sa consulte medicul specialist in privinta administrarii tratamentului cu tamoxifen cu scopul de a preveni aparitia cancerului de san.
Este foarte important sa fie luate in considerare atat riscurile cat si beneficiile terapiei cu tamoxifen.
Raloxifenul este un alt medicament din clasa SERMs, pentru care la ora actuala exista studii in desfasurare privind efectul acestuia in prevenirea cancerului de san.
Un studiu efectuat la femeile aflate la menopauza care asociaza si osteoporoza a aratat ca administrarea raloxifenului determina scaderea riscului de cancer de san atat la femeile cu risc inalt cat si la femeile cu risc scazut.
Efectele pozitive ale raloxifenului se intalnesc atat la femeile cu osteoporoza cat si la cele fara aceasta afectiune.
La fel ca si tamoxifenul, raloxifenul favorizeaza aparitia trombozei venoase si a embolismului pulmonar, insa spre deosebire de tamoxifen, raloxifenul nu pare sa creasca riscul de cancer endometrial.
Hormonii ovarieni par sa creasca riscul femeilor de a dezvolta cancer de san. Indepartarea chirurgicala a unuia sau ambelor ovare reduce riscul de cancer de san.
Administrarea unor medicamente care suprima producerea de estrogeni poate inhiba proliferarea celulelor tumorale.
Administrarea terapiei estrogeno-progestativa, de asemenea numita si terapia combinata de substitutie hormonala, este asociata cu un risc crescut de a dezvolta cancer de san. Utilizarea contraceptivelor orale de asemenea poate fi asociata cu un risc moderat de a dezvolta cancer de san.
Printre factorii care reduc riscul de a dezvolta cancer de san se numara menarha (prima menstruatie) la o varsta mai inaintata si prezenta unei sarcini purtate pana la termen.
De asemenea, femeile care au nascut inaintea varstei de 20 de ani au un risc scazut de a dezvolta cancer comparativ cu femeile care nu au avut nici o sarcina dusa la termen sau femeile care au copii dupa varsta de 35 de ani. Instalarea menopauzei la o varsta inaintata determina cresterea riscului de a dezvolta cancer de san.
Studiile efectuate au aratat ca reducerea expunerii la radiatii in special la nivelul toracelui (radiografia toracica), mai ales la varste tinere, scade riscul de a dezvolta cancer de san.
Radioterapia efectuata la fetitele cu limfom Hodgkin determina cresterea riscului de cancer de san mai tarziu in timpul vietii.
Un numar mic de cazuri de cancer de san poate fi determinat de expunerea la radiatii in timpul vietii, mai ales in perioada copilariei.
Dieta si stilul de viata
In prezent se afla in studiu rolul dietei ca factor de risc in dezvoltarea cancerului de san.
Studiile au aratat ca mortalitatea, prin cancer de san, la femeile care consuma o cantitate mare de lipide este mult mai mare decat la cele care au in dieta o cantitate scazuta de lipide. Este cunoscut faptul ca o dieta saraca in grasimi va preveni aparitia cancerului de san.
De asemenea, studiile au aratat ca anumite vitamine pot determina scaderea riscul de cancer de san la unele femei, in special la femeile aflate inainte de instalarea menopauzei, acestea avand un risc crescut de a dezvolta cancer de san.
Exercitiile fizice, mai ales la femeile tinere, pot determina scaderea nivelurilor hormonale si in consecinta scaderea riscului de a determina cancer de san.
Alaptarea la san a copilului poate de asemenea sa scada riscul dezvoltarii cancerului de san.
Studiile realizate au demonstrat existenta legaturii cauza-efect intre consumul de alcool si cresterea riscului de a dezvolta cancer de san.
Cresterea in greutate dupa instalarea menopauzei, mai ales dupa menopauza instalata fiziologic si/sau dupa varsta de 60 de ani, poate creste riscul de cancer de san.
Mastectomia profilactica
Ca urmare a evaluarii riscului de cancer de san si in urma consilierii psihologice, indepartarea ambilor sani poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului de san la femeile care au in familie rude cu cancer de san.
Factorii genetici
Femeile care mostenesc genele specifice cancerului de san au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune. La ora actuala se incearca descoperirea unor metode de identificare a genelor specifice cancerului de san.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.