Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Urticaria este o iritatie cutanata ce are un debut spontan sau dupa expunerea la anumiti alergeni alimentari ori de mediu.
Afecteaza pielea din orice regiune a corpului, inclusiv scalpul, buzele, palmele si talpile. Vindecarea se poate face prin ingrijirea adecvata a leziunilor, monitorizarea de catre un medic specialist a starii generale si a evolutiei sub medicatie. Se recomanda prezentarea in serviciile de Urgenta in caz de reactii amenintatoare de viata care cuprind wheezing, scurtarea timpilor respiratori si sincopa (lesin).
Papulele cutanate (umflaturi mici) sunt pruriginoase (mancarimi) si au urmatoarele caracteristici: se umfla si produc leziuni de culoare roza sau rosie, denumite popular "bubite dulci". Acestea au margini bine delimitate si au varful plat. Au un diametru de 1 cm pana la 5 cm. Ele se unesc rapid si formeaza placi intinse, plate (arii mai extinse de leziuni tumefiate, cu modificarea de culoare ale pielii). Bubitele si placile isi schimba forma, dispar si reapar in minute sau ore. Aceste modificari rapide sunt specifice doar urticariei.
Uneori cauzele urticariei sunt necunoscute. Printre cele mai frecvente cauze sunt urmatoarele:
- medicamente - la unii copii, aproape toate medicamentele pot provoca urticarie
- intepaturi de insecte
- infectii virale
- boli autoimune
- disproteinemii
- expunere la frig, caldura, solutii apoase sau lumina soarelui
- cancere, leucemii
- contactul cu animale, in special pisici
- consumul de oua, fructe, alune, nuci si moluste (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulti)
- coloranti si conservanti alimentari (posibil)
Printre factorii de risc se numara:
- stresul
- teren alergic (antecedente persoanale de alergii)
- un istoric familial de alergii
- sistem imunitar slabit
Odata ce a fost identificata cauza urticariilor, aceasta trebuie evitata. Diagnosticul de urticarie necesita observarea de catre pacient a simptomelor, anamneza si examenul fizic efectuate de un medic specialist (medicul de familie,medicul alergolog, medicul dermatolog), teste cutanate pentru alergie si desensibilizare (uneori).
Una dintre posibilele complicatii grave includ tumefierea laringelui si incapacitatea de a respira. Urticaria poate fi primul semn al anafilaxiei amenintatoare de viata. In acest caz, va fi urmata de prurit (mancarime), rinoree (secretii nazale abundente), wheezing, paloare, transpiratii reci si hipotensiune arteriala (tensiune arterila scazuta). Fara un tratament prompt, pot aparea coma si stopul cardiac.
Pentru a preveni urticariile, odata ce a fost identificata cauza urticariilor, aceasta trebuie evitata, iar pacientul trebuie educat pentru a sti cum sa reactioneza in situatii critice si chiar sa isi salveze viata singur pana la sosirea ambulantei.
Evolutia este de obicei imprevizibila, depinzand de cauza. Daca de aparitia urticariei este responsabila o infectie virala sau un medicament, ea va disparea, de obicei, in cateva ore sau zile. In unele cazuri, ea poate deveni cronica si sa dureze luni sau ani. Cel mai frecvent apare o remisiune spontana - chiar daca nu s-a identificat cauza.
Ingrijirea la domiciliu
Instructiuni pentru pacientii cu urticarie:
- evitarea medicamentelor (inclusiv aspirina, laxative, sedative, vitamine, antiacide, analgezice sau siropuri de tuse) eliberate fara prescriptie medicala
- evitarea lenjeriei intime stramte - orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade
- evitarea bailor sau dusurilor fierbinti
- aplicarea de comprese cu apa rece sau spalari locale pentru ameliorarea pruritului
Tratament medicamentos
Tratamentul urticariei poate contine:
- antihistaminice
- Efedrina
- Terbutalina
- medicamente cortizonice pentru indepartarea pruritului si a rash-ului (rosetii)
- sedative sau tranchilizante pentru anxietate
- injectii cu Epinefrina pentru simptome severe
Se recomanda o activitate fizica diminuata pana la cateva zile de la disparitia uricariei si trebuie evitata transpiratia.
Daca alimentele sunt suspectate ca fiind cauza urticariei, trebuie facut un jurnal al alimentatiei care sa ajute identificarea agentului cauzal.
Trebuie evitate bauturile alcoolice si cafeaua sau alte bauturi ce contin cafeina. Acestea pot declansa episoadele de urticarie.
Activitatea zilnica poate fi reluata cand apetitul alimentar a reaparut si starea de bine permite.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.