Amfotericina B

Prospect

Publicat: 27 Mai 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Amfotericina B si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Medicamentul este toxic; este utlizat in principal la pacientii cu infectii fungice progresive si posibil fatale.
Parenteral : infectii fungice invazive sistemice, potential fatale, inclusiv aspergiloza, criptococoza, blastomicoza Nord-Americana, candidoza sistemica, coccidomicoza; histoplasmoza, sporotricoza, zigomicoza, inclusiv mucormicoza cauzata de Mucor, Rhizopus si Absidia species. Infectii datorate speciilor sensibile de Conidiobolus si Basidiobolus.
Terapia secundara in tratarea lesimaniozei mucocutantate americane.

Tip: antibiotic, antifungic

Mod de administrare

Doza test prin infuzie lenta 1 mg in 20 mL de solutie 5% dextroza injectabila trebuie perfuzata pe o durata de 20-30 min pentru a determina toleranta.
Infectii fungice severe si rapid progresive Initial: 0,25-0,3 mg/kg pe o durata de 2-6 h. In functie de starea pacientului doza poate fi crescuta gradual cu 5-10 mg/zi pana la o doza finala de 0,5-0,7 mg/kg, fara a se depasi 1,5 mg/kg/zi.
Aspergiloza 1-1,5 mg/kg/zi pentru o doza totala de 3,6 g. Blastomicoza, Histoplasmoza 0,5-0,6 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Candidoze, Coccidioidomicoze 0,5-0,7 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Mucormicoze 1-1,5 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Ficomicoze rinocerebrale 0,25-0,3 mg/kg/zi pana la 1-1,5 mg/kg/zi. pentru o doza totala de 3-4 g.
Sporotricoze 0,5 mg/kg/zi pana la doza totala de 2,5 g.
Leismanioza 0,5 mg/kg/zi administrate in zile alternative, in 14 doze (nu este recomandata ca terapie primara);
Profilaxia infectiilor fungice in transplantul de maduva osoasa 0.1 mg/kg/zi.
Paracoccidioidomicoze 0,4-0,5 mg/kg/zi prin infuzie lenta pentru 4-12 saptamani.
Irigatii ale vezicii biliare Cistite candidozice Irigati vezica biliara cu 50 g/mL solutie, timp de 5-10 zile periodic sau continuu.
Amfotericina, intratecal Meningite, coccidioidale sau cryptococcale Initial: 0,25 mg intratecal; crestere graduala pana la doza maxima tolerata (de obicei 0,25-1 mg la fiecare 2-5 zile)

Crema, lotiune Infectii micotice - Se aplica liber pe leziunile candidozice 2/zi-4/zi
Suspensie orala - Candidoze - adulti si copii: 1mL (100 mg ) 4/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la medicament mai putin in situatia cand boala ameninta viata pacientului si este sensibil doar la tratamentul cu amfotericina b. Utilizat pentru a trata formele non-invazive ale bolilor fungice cum ar fi cadidoza orala, candidozele vaginale sau candidoze esofagiene la pacientii la care neutrofilele au valori normale. Lactatia.
Precautii

Efectele de supresie a maduvei osoase pot duce la cresterea incidentei infectiilor microbiene, intarzierea procesului de vindecare, hemoragii gingivale. Se utilizeaza cu precautie la pacientii care sufera transfuzii cu leucocite. Administrati suspensiile orale intre mese, daca este posibil, pentru a permite un contact indelungat cu leziunile orale.
Reactii adverse posibile

- anorexie, diaree, dureri epigastrice (frecvente), insuficienta hepatica acuta, hepatite, melena, icter, gastroenterita hemoragica.
- cefalee (cel mai frecvent), convulsii, tinitus, vertij, neuropatii periferice, encefalopatie, simptome neurologice.
- hipotensiune (cel mai des), stop cardiac, insuficienta cardiaca, fibrilatii ventriculare , aritmie, hipertensiune.
- scaderea functiei renale, azotemie, hipostenurie, acidoza tubulara renala.
- febra (cu frisoane si tremor) care se produce la 15-20 min dupa inceperea tratamentului, pierderi in greutate, dureri generalizate (iclusiv musculare sau articulare), flusing, anafilaxie si alte reactii alergice.
Dermatologice : rash, mai ales maculopapular, prurit.
Hematologice : anemie normocromica, anemie normocitara (cel mai frecvent), agranulocitoza , defecte de coagulare, trombocitopenie, leucopenie, eozinofilie, leucocitoza.
Respirator : tahipnee (cel mai des), soc , edem pulmonar, pneumonie de hipersensibilitate, bronhospasm.
Oftalmologice : tulburarea vederii, diplopie.

Citeste si despre:

Blastomicoza Histoplasmoza pulmonara Interactiunea alimentelor cu medicamentele Tulburari ale echilibrului electrolitic Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Simptomele deficientei de magneziu Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara Candidoza orala