Tuberculoza (TBC) - generalitati

Actualizat: 28 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este tuberculoza ?


Tuberculoza (TB) este o boala bacteriana care ataca de obicei plamanii. Dar poate ataca si alte parti ale corpului, inclusiv rinichii, coloana vertebrala si creierul. Nu toti cei infectati cu bacterii (germeni) TBC se imbolnavesc. Deci, exista doua tipuri de afectiuni TBC:

TBC se gaseste in SUA, dar este mai frecventa in anumite alte tari.

Ce cauzeaza tuberculoza ?

TBC este cauzata de bacterii (germeni) numite Mycobacterium tuberculosis. Germenii se raspandesc de la o persoana la alta prin aer. Persoanele care au boala TBC in gat sau plamani raspandesc germenii in aer atunci cand tusesc, stranuta, vorbesc sau canta. Daca inspiram aerul care are microbii, putem face tuberculoza. TBC nu se transmite prin atingere, sarutare sau impartire a alimentelor sau a mancarurilor. Este mai probabil sa faci tuberculoza de la persoanele cu care locuiestii sau cu care lucrazi decat de la persoanele pe care le vezi pentru o perioada mai scurta de timp.

Cine este mai probabil predispus sa se infecteze cu germeni de tuberculoza (TB)?
Oricine se afla in apropierea unei persoane cu boala TBC se poate infecta cu microbii. Este mai probabil sa fii langa cineva cu boala TBC daca:

Cine are mai multe sanse de a dezvolta boala TBC?

Anumite persoane sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca de boala TBC dupa ce se infecteaza. Acestea includ persoane care:

Care sunt simptomele tuberculozei ?

Majoritatea persoanelor care au germeni TB in corpul lor nu se imbolnavesc de boala TB. In schimb, au infectie TBC inactiva. Cu o infectie TBC inactiva, tu:

-Nu ai simptome
-Nu se poate raspandi tuberculoza altora
-S-ar putea imbolnavi de boala TBC activa in viitor daca sistemul tau imunitar devine slab din alt motiv
-Trebuie sa iei medicamente pentru a preveni imbolnavirea cu boala TBC activa in viitor

Daca ai boala TBC, germenii TBC sunt activi, ceea ce inseamna ca cresc (se inmultesc) in interiorul corpului tau si te imbolnaveste. Daca TB creste in plamani sau gat, poti raspandi germenii TB la alte persoane. Te poti imbolnavi de boala TBC la saptamani sau ani dupa ce te-ai infectat cu germeni TBC.

Cu boala TBC, simptomele tale vor depinde de locul in care tuberculoza creste in corpul tau:

Simptomele generale pot include:

-Frisoane si febra
-Transpiratii nocturne (transpiratie abundenta in timpul somnului)
-Pierde in greutate fara sa incerci
-Pierderea poftei de mancare
-Slabiciune sau oboseala

Simptomele bolii TBC in plamani pot include:

-O tuse care dureaza mai mult de 3 saptamani
-Tusirea cu sange sau sputa (un mucus gros din plamani)
-Dureri in piept

Cum este diagnosticata tuberculoza

Medicul de familie sau departamentul local de urgenta te poate testa pentru a afla daca ai germeni TB in organism. Iti vor face fie un test de reactie pe piele, fie un test de sange.

Daca testul arata ca ai germeni TB, va trebui sa facei alte teste pentru a vedea daca germenii cresc activ:

-Testele pentru boala TBC la plamani includ, de obicei, testarea mostrelor de sputa si efectuarea de radiografii toracice.
-Testele pentru boala TBC in alte parti ale corpului pot include teste de urina si probe de tesut.

Este posibil sa ai nevoie de un test TBC daca ai simptome de boala TBC sau daca ai un risc ridicat, deoarece este mai probabil sa fi in apropierea unei persoane cu boala TBC.

Persoanele care au HIV trebuie, de asemenea, sa fie testate pentru TBC. HIV iti slabeste sistemul imunitar. Deci, daca ai atat HIV, cat si TB inactiva, TB poate deveni rapid boala TB activa. Vei avea nevoie de tratament pentru TBC inactiv cat mai curand posibil pentru a preveni boala TBC activa.

Care este tratamentul pentru tuberculoza ?

Tratamentul atat pentru infectia TBC inactiva, cat si pentru boala TBC este antibioticul. Pentru a te asigura ca scapi de toti germenii TBC din corpul tau, este foarte important sa urmezi instructiunile pentru a lua medicamentul.

Daca nu urmezii instructiunile, germenii TBC din corpul tau s-ar putea schimba si deveni rezistenti la antibiotice. Aceasta inseamna ca medicamentul poate inceta sa functioneze si TB poate deveni greu de vindecat.

Pentru infectiile tuberculoase inactive, trebuie sa iei medicamente timp de trei, patru, sase sau noua luni, in functie de planul de tratament. Tratamentul va ajuta sa te asiguri ca nu te imbolnavesti de TBC in viitor.

Pentru boala TBC activa, de obicei trebuie sa iti medicamente timp de patru, sase sau noua luni, in functie de planul de tratament. Tratamentul te va vindeca aproape intotdeauna daca iei pastilele in mod corect.

Pentru boala TBC in plamani sau gat, va trebui sa stai acasa cateva saptamani, astfel incat sa nu raspandesti boala altor persoane.

Poti proteja oamenii cu care locuiesti prin:
-Acoperandu-ti nasul si gura.
-Deschiderea ferestrelor atunci cand este posibil.
-Nu te apropia prea mult de ei.
Pentru boala TB rezistenta la medicamente, ceea ce inseamna ca germenii TB sunt rezistenti la anumite medicamente TB, va trebui sa iei medicamente speciale. Tratamentul poate dura mult timp, uneori luni sau ani. Medicamentele pot provoca reactii adverse. Medicul dumneavoastra iti va monitoriza indeaproape tratamentul pentru a se asigura ca medicamentele functioneaza.


Citeste si despre:

Infectiile bacteriene Meningita - cauze, simptome, tratament Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele? Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune Protocol de practica in artropatia psoriazica Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Protocol de practica in poliartrita reumatoida Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Tusea Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Tuberculoza genito-urinara