Tuberculoza (TBC) - generalitati

Actualizat: 25 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tuberculoza este cauzata de bacteria numita Mycobacterium tuberculosis. La nivel mondial se estimeaza aproximativ 2 miliarde de purtatori. Ea afecteaza de obicei plamanii, dar si alte parti ale organismului, mai ales sistemul osos si creierul. Trebuie facuta diferenta intre infectie si boala.

Persoanele care sunt doar infectate nu se simt bolnave si nu au simptome. Infectia se poate prelungi toata viata, fara ca boala sa se declanseze. Putem contracta tuberculoza la orice varsta. Aceasta se transmite rapid, in special in randul populatiei defavorizate, cu accesibilitate redusa la medic si prost hranita.

Mod de transmitere

Tuberculoza se transmite prin aerul pe care il inspiram. Cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta microbii se raspandesc in aer. Contaminarea se produce cand inspiram microbii prezenti in aer. In unele cazuri boala poate fi transmisa de vite, de exemplu consumand laptele nepasteurizat de la un animal infectat.

Perioada de incubatie este de 4-12 saptamani, dar infectia poate sa persiste luni sau ani inaintea aparitiei bolii. Un bolnav este contagios mai multe saptamani dupa inceperea tratamentului.

Copiii sub 3 ani si varstnicii sunt cei mai expusi riscului de imbolnavire, desi oricine poate sa fie afectat. Persoanele al caror sistem imun este slabit, de exemplu cei cu HIV/SIDA, contracteaza mult mai usor boala. In ultimul timp a sporit preocuparea legata de TBC, deoarece microorganismul a dezvoltat rezistenta la medicamente.

Simptome

Tuberculoza se manifesta prin stare de slabiciune generala, pierderea in greutate, febra si transpiratii nocturne.

Simptomele tuberculozei pulmonare includ:
- tusea persistenta;
- expectoratii sanguinolente;
- durerea de piept.

La copiii de varsta mica tuberculoza pulmonara se manifesta uneori doar prin oprirea cresterii sau un retard staturo-ponderal. Celelalte semne si simptome depind de localizarea bolii.

Tuberculoza scade imunitatea organismului in general, sporind probabilitatea ca persoana afectata sa contracteze alte boli sau determina agravarea celor existente.

Tratament

Bolnavii cu TBC trebuie sa urmeze o terapia curativa, care de obicei include doua sau mai mult medicamente antituberculoase, timp de cel putin sase luni. Din pacate, unii bolnavi nu respecta schema si durata de tratament. Astfel apare tuberculoza multirezistenta, transmisibila altor persoane.

Cea mai buna metoda de protectie a copiilor contra tuberculozei este imunizarea cu vaccinul BCG.


Citeste si despre:

Tuberculoza (TBC): simptome si tratament TBC - tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala Vaccinul antituberculoza (BCG) Pericolele ignorarii tuberculozei Infectiile bacteriene Meningita - cauze, simptome, tratament Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune Protocol de practica in artropatia psoriazica Protocol de practica in poliartrita reumatoida Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Tusea Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Tuberculoza genito-urinara