OXACILINA, capsule

Prospect

Publicat: 25 Februarie 2010 | Actualizat: 06 Ianuarie 2021

Ce este Oxacilina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii provocate de germeni sensibili la oxacilina: respiratorii, ORL, cutanate, osoase. Septicemii si endocardite, in continuarea tratamentul parenteral.

Mod de administrare

Oral: Adulti: 500-1000 mg la 6 ore.

Copii: 50-100 mg/kg/zi, fractionat, la 6 ore. Se administreaza, de preferat, cu o jumatate de ora inainte de masa, cu o cantitate suficienta de lichid.

Parenteral: injectabil intramuscular sau intravenos 1 g la 12 ore. Maxim 12 g/zi. copii: 50 mg/kg/zi fractionat in 4 prize. In infectii grave se poate creste pana la 300 mg/kg/zi.

Supradozaj
Oxacilina, ca si alte peniciline, este practic lipsita de toxicitate in conditii clinice. Dozele foarte mari pot provoca convulsii si hemoragii. Fenomenele toxice sunt favorizate de insuficienta renala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii
Este contraindicata administrarea in cazul pacientilor care prezinta hipersensibilitate la oxacilina, la alte peniciline sau la oricare dintre excipientii produsului, insuficienta hepatica sau la gravide in primele luni de sarcina.

Anamneza atenta inaintea inceperii tratamentului. Risc de alergie incrucioata cu cefalosporinele. La nou-nascuti risc de hiperbilirubinemie, chiar icter nuclear. Sarcina si alaptare.

Aparitia oricarei manifestari de hipersensibilitate impune intreruperea tratamentului. Cu toate ca reactiile da hipersensibilitate la oxacilina sunt foarte rare, inaintea inceperii tratamentului este necesara efectuarea unei anamneze atente.

In timpul tratamentului indelungat cu oxacilina trebuie sa fie facut un control periodic al functiei renale, hepatice sl al hematopolezel.

Atentionari speciale
Insuficienta hepatica, insuficienta renala.
In cazul pacientilor cu insuficienta renala grava nu este necesara reducerea dozelor.

Copii
La nou-nascutl oxacilina se administreaza cu prudenta, datorita riscului de hlperbilirubinemle (prin deplasarea bilirubinei de la nivelul proteinelor plasmatice) sl chiar de icter nuclear. Nou nascutii tratati cu oxacilina trebuie sa fie monitorizati clinic si prin teste de laborator pentru evidentierea reactiilor toxice si a reactiilor adverse.

Interactiuni

Sarcina si alaptarea

Cu toate ca studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic, oxacilina trebuie utilizata cu prudenta la gravide, in primele luni de sarcina nu este recomandata utilizarea oxacilinei. Deoarece oxacilina este excretata in laptele matern, in timpul administrarii produsului trebuie luata In considerare eventualitatea intreruperii alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Administrarea acestui produs nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Relativ frecvent reactii alergice: febra, urticarie, eozinofilie, edem Quincke.

Ocazional, tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree.

Rareori, enterocolita pseudomembranoasa, nefropatie interstitiala acuta imunoalergica, anemie, leucopenie si trombocitopenie reversibile, cresteri moderate ale valorilor serice ale transaminazelor.

Foarte rar, soc anafilactic.

Cum se pastreaza

Oxacilina 250 mg/ Oxacilina 500 mg
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Se recomanda pastrarea la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie
Oxacilina 500 mg
O capsula contine oxacilina 500 mg, sub forma de oxacilina sodica monohidrat si excipienti pentru continutul capsulei: talc, stearat de magneziu si pentru invelisul capsulei: dioxid de titan (E171), albastru stralucitor FCF (E133), eritrozina (E127), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), gelatina.

Forma de prezentare
Oxacilina 250 mg
Cutie cu un blister a 10 capsule
Cutie cu 100 blistere a cate 10 capsule
Oxacilina 500 mg
Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule.
Cutie cu 100 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule.

Fabricant
S.C. Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr. 1, Iasi, Romania

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

5 agenti de slabire intr-o capsula. Slabire la puterea 5.

O capsula mica pentru sanatate si frumusete la superlativ

Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS

Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime

Importanta Calciului pentru organism

Caror pacienti li se recomanda examinarea Computer Tomograf (CT) dupa infectia COVID-19?

Opiu

Otoscleroza

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Abcesul periamigdalian

Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului