vitamina k, numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a coagula rapid sangele si de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne. Este o vitamina liposolubila, care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alcaline.
Se cunosc trei vitamine K: vitamina K1 (fitochinona) este sintetizata de frunzele verzi si se gaseste in vegetalele verzi. Ea micsoreaza permeabilitatea capilarelor si favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor. vitamina K2 (farnochinona) este sintetizata de catre microorganismele de putrefactie. vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteza cu proprietatea ca este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona risca sa se acumuleze in organism, generand distrugerea globulelor rosii, avand drept consecinta anemia. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din: legume verzi (spanacul, broccoli, varza, salata, loboda, cereale, urzicile, mararul, leusteanul, ceapa verde, morcov, sfecla, mazare si conopida), ficat, galbenus de ou, tomate, branzeturi, carne, peste, lumina soarelui, margarina si lapte, unt. Doza zilnica recomandata de vitamina K este de 1055 mcg, deficitul realizandu-se fie printr-un aport alimentar redus, fie printr-o reducere a florei microbiene normale intestinale ca urmare a unor tratamente cu doze mari cu antibiotice. Lipsa vitaminei K duce la hemoragii musculare si cerebrale.