Suplimentele nutritionale

Actualizat: 06 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Corina Zugravu
Consultant medical:

Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Generalitati


Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi.

Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate.

Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie.

Mesele traditionale, compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime sunt inlocuite cu snack-uri sau mancare de tip fast-food, produse care sunt departe de ceea ce specialistii numesc cu un termen generic "alimentatie rationala".

Teoretic, daca ne hranim cu o mare varietate de alimente nerafinate, daca respectam o balanta echilibrata in ceea ce priveste proteinele, glucidele si lipidele, alimentatia noastra ar trebui sa fie corespunzatoare. Insa trebuie avut in vedere ca obiceiurile alimentare sunt influentate de foarte multi factori, iar stresul si particularitatile vietii moderne au modificat substantial necesarul de substante nutritive al omului modern.

Sa ne gandim numai la faptul ca efortul fizic a scazut, solicitarile psihice s-au amplificat si, implicit, exista o tendinta de a reduce cantitativ alimentele ingerate. O consecinta imediata poate fi o reducere a aportului mineralo-vitaminic, deoarece dietele hipocalorice nu asigura intotdeauna acesti substante nutritive intr-o cantitate adecvata necesitatilor.

Cu atat mai mult ne putem confrunta cu o situatie de acest gen, cu cat alimentatia moderna este de regula rafinata, continand, de exemplu, derivate cerealiere decorticate, legume si fructe supuse la tratamente termice prelungite etc, deci alimente care au fost simtitor saracite in micronutrienti. In contextul de fata, reprezinta suplimentele o necesitate?!

Ce sunt suplimentele nutritionale?

Inainte de a detalia aceste aspecte, sa vedem ce sunt aceste suplimente nutritionale sau alimentare.

Suplimentele alimentare reprezinta produsele alimentare al caror scop este sa completeze dieta normala si care sunt surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, separat sau in combinatie, comercializate sub forma de doza, cum ar fi : capsule, pastile, tablete, pilule si alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurator si alte forme asemanatoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului in cantitati mici, masurabile.

In categoria suplimentelor alimentare se includ si urmatoarele:

a) proteine pure sau sub forma de izolate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora;

b) lipide alimentare (inclusiv acizi grasi polinesaturati esentiali);

c) fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi;

d) fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi;

e) produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente.

Daca examinam categoriile de preparate aprobate de Ministerul Sanatatii Publice, observam ca termenul "supliment nutritiv" are o arie larga de semnificatii: de la laptele cu cereale pentru copii pana la produsele destinate sportivilor, care contin vitamine, elemente minerale, proteine etc.

Dintre toate suplimentele, cele mai consumate sunt multivitaminele si preparatele care contin, alaturi de vitamine, elemente minerale.

Beneficiile suplimentelor nutritionale

Atitudinea lumii medicale in ceea ce priveste utilizarea curenta a suplimentelor mineralo-vitaminice s-a modificat substantial in decursul timpului.

Desigur, suplimentele nutritionale reprezinta o afacere profitabila pentru producatori, dar utilizarea curenta pare sa fie profitabila si pentru consumator.

Recent, un raport exhaustiv al Consilului pentru Nutritie Responsabila din SUA arata ca utilizarea corespunzatoare de suplimente cu multi-vitamine si minerale poate promova starea de sanatate si poate fi utila in profilaxia unui numar de afectiuni.

Raportul indica faptul ca suplimentele complexe (minerale si vitamine) si alte suplimente care au in compozitie un singur component (de exemplu, calciu, acid folic, vitamina C) au un impact pozitiv cuantificabil asupra unei game variate de probleme, mergand de la reducerea riscului aparitiei de spina bifida la produsul de conceptie, intarirea sistemului imunitar la pacientii-problema (batrani, copii), pana la ameliorarea semnelor si simptomelor legate de osteoporoza.

Raportul "Beneficiile suplimentelor nutritionale", un material vast, de peste 100 de pagini, trece in revista toate studiile si lucrarile de specialitate care aduc la lumina beneficiile multivitaminelor si ale altor suplimente, inclusiv ale celor cu antioxidanti (vitamina C si e), calciu, acizi omega 3 (uleiuri de peste), vitamina D, vitaminele B6 si B12, acid folic etc.

Se considera ca atat comunitatea medicala, cat si cea stiintifica acumuleaza rapid dovezi asupra valorii profilactice a suplimentelor vitaminice. Printre beneficiile subliniate in raport, se afla urmatoarele:

- Reducerea incidentei defectelor de tub neural (mai ales spina bifida) cu un procent de peste 70%, in conditiile in care femeile aflate la varste fertile consuma in mod curent suplimente care au si acid folic;

- Ameliorarea functionarii sistemului imunitar si, implicit, profilaxia bolilor infecto-contagioase la batranii care iau in mod curent multivitamine. S-a apreciat ca numarul zilelor in care acestia sunt bolnavi s-a redus la jumatate, consecutiv utilizarii pe termen lung a multivitaminelor;

- Eventuala reducere cu aproximativ 20% a ratei fracturilor de col femural la persoanele varstnice care iau suplimente cu calciu si vitamina D, ceea ce ar insemna 40-50 de mii de fracturi mai putin anual, reprezentand uriase economii in ceea ce priveste cheltuielile cu tratamentul si sustinerea pacientilor;

- Economii substantiale datorate abordarii profilactice a unor afectiuni foarte frecvente. In 1997, un studiu din Statele Unite a apreciat ca o amanare cu 5 ani a instalarii bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale sau a fracturilor de sold ar insemna nici mai mult nici mai putin decat economii de 89 miliarde USD anual la nivelul sistemului sanitar american.

Reguli de etichetare

Este bine ca atunci cand se cumpara un supliment nutritiv, sa se verifice daca are inscris pe el avizul MSP. In plus, orice supliment ar trebui sa aiba inscrise pe eticheta urmatoarele informatii:

- denumirea suplimentului si a substantei/substantelor active din punct de vedere nutritional sau metabolic;

- informatiile necesare pentru consumul corect al suplimentului nutritiv;

- o invitatie de a parcurge cu atentie informatiile inscrise pe ambalaj sau in prospect, referitoare la compozitie, modul de administrare, termenul de valabilitate, conditiile de pastrare;

- atentionarea ca produsele fac parte din categoria suplimentelor nutritive. In timp ce multivitaminele reprezinta o potentiala recomandare pentru intreaga populatie, diferite alte suplimente trebuie alese cu grija in functie de varsta, sex, stil de viata si/sau individ.

De exemplu, desi calciul este foarte important atat pentru barbati, cat si pentru femei, el este in mod special important la varsta copilariei.

In respectivul raport se remarca faptul ca, desi o mare parte a populatiei incearca sa manance sanatos si echilibrat, in realitate acest lucru este reusit de putini. Multe din diete, chiar si cele aparent corespunzatoare, nu asigura dozele zilnice recomandate de nutrienti. In aceste conditii, autorii raportului considera ca suplimentele ar trebui sa fie o legatura intre ce ar trebui sa consumam si ceea ce mancam in realitate.

Intr-un articol aparut in iunie 2002 in Journal of The American Medical Association (JAMA) se arata ca toti adultii ar trebui sa utilizeze suplimente vitaminice pentru a preveni instalarea bolilor cronice.

Aceasta declaratie reprezinta un punct major de cotitura in raport cu perspectiva medicala traditionala, care era aceea ca adultii primesc suficiente vitamine din alimente si ca multivitaminele nu ar fi necesare.

In articol, doctorii Robert H. Fletcher si Kathleen M. Fairfield, de la Universitatea Harvard subliniaza faptul ca nivelurile insuficiente de acid folic, B6 si B12 reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, pentru defectele de tub neural si pentru cancerele de colon si san, ca nivelurile scazute de vitamina D contribuie la osteopenie si fracturi si ca nivelurile scazute de antioxidanti (vitaminele A, E si C) cresc rata riscului pentru multe boli cronice.

Ei arata ca multi adulti nu primesc suficiente vitamine din alimentatia zilnica, de aceea pare prudenta utilizarea multivitaminelor.

In acest cadru, se pune problema alegerii oportune a tipului de multivitamine care trebuie folosit. Biroul pentru informatii cu privire la suplimentele nutritionale din SUA, un centru non-profit creat pentru a oferi consumatorilor informatii si sfaturi, noteaza urmatoarele indicatii pentru alegerea vitaminelor:

- Este indicat ca, in acord cu studiul JAMA, sa se foloseasca un supliment care sa contina si multivitamine si elemente minerale;

- Consumatorul trebuie sa citeasca cu atentie compozitia produsului. Scopul ultim trebuie sa fie un aport de nutrienti cat mai apropiat de doza minima zilnica recomandata in ceea ce priveste fiecare element nutritiv;

- Suplimentul trebuie luat zilnic, preferabil in timpul mesei. Eficacitatea suplimentelor este minimala daca ele sunt luate ocazional sau sezonier;

- Uneori, necesitatile in ceea ce priveste un nutrient (de exemplu, calciul) sunt mai mari decat ceea ce poate fi satisfacut cu un anumit supliment, de aceea pliantul suplimentului trebuie parcurs cu atentie;

- Fiecare consumator trebuie sa se orienteze catre preparatul a carui formula este potrivita varstei si momentului fiziologic. Exista multivitamine special formulate pentru copii, adulti, batrani si femei insarcinate;

- Consumatorul trebuie sa aleaga un producator in care are incredere, conform indicatiilor medicului personal. Ca un principiu de baza, un supliment nutritiv nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare (bineinteles, daca se respecta modul de adminstrare), iar beneficiile lui pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile.


Citeste si despre:

Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Necesarul nutritional in functie de varsta Suplimente alimentare cu proprietati anticancerigene Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Deficientele nutritionale Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi