PLENDIL, comprimate retard

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Comprimate cu eliberare prelungita, 2,5 mg, 5 mg si 10 mg. Comprimate cu eliberare prelungita filmate dupa principiul matricei de gel hidrofil. Pentru administrare orala. felodipina.

Actiune terapeutica
Caracteristica farmacodinamica predominanta a felodipinei este selectivitatea vasculara pronuntata versus cea miocardica. musculatura neteda miogenic activa din vasele arteriale de rezistenta este sensibila la felodipina. Felodipina inhiba activitatea electrica si contractila a celulelor musculare netede vasculare printr-un efect asupra canalelor de calciu din membrana celulara. Efecte hemodinamice: efectul hemodinamic primar al felodipinei este reducerea rezistentei vasculare periferice totale care duce la scaderea presiunii sanguine. Acest efecte sunt dependente de doza. in general, o reducere evidenta a presiunii sanguine se observa dupa 2 ore de la prima doza orala si dureaza aproximativ 24 ore, raportul trough/peak fiind adesea peste 50%. Concentratia plasmatica a felodipinei este corelata pozitiv cu scaderea rezistentei vasculare periferice totale si a presiunii sanguine. Efecte cardiace: in limitele dozelor terapeutice, felodipina nu are efecte asupra conducerii la nivelul sistemului de conducere specializat al inimii si asupra perioadei refractare AV. La pacientii cu insuficienta cardiaca, felodipina influenteaza favorabil functia ventriculului stang, fapt demonstrat de valorile fractiei de ejectie si a volumului bataie, fara a cauza activari neurohormonale. Oricum, felodipina nu va afecta supravietuirea. Astfel, plendil poate fi recomandat si pacientilor cu hipertensiune sau angina pectorala la care functia ventriculului stang este afectata. in limitele dozelor terapeutice, felodipina nu are efect negativ asupra contractilitatii cardiace. Tratamentul antihipertensiv cu felodipina este asociat cu scaderea semnificativa a hipertrofiei ventriculare stangi preexistente. Efecte renale: felodipina are un efect natriuretic si diuretic ca urmare a reabsorbtiei tubulare reduse a sodiului filtrat. Aceasta contracareaza retentia de sare si apa observate la alte vasodilatatoare. felodipina nu afecteaza excretia zilnica de potasiu. felodipina scade rezistenta vasculara renala. Rata normala a filtrarii glomerulare ramane nemodificata. La pacientii cu functie renala afectata, rata filtrarii glomerulare poate creste. felodipina nu influenteaza excretia urinara de albumina. in cazurile de transplant renal tratat cu ciclosporina, felodipina reduce presiunea sanguina si imbunatateste circulatia sanguina renala si rata filtrarii glomerulare. felodipina poate imbunatati functia precoce a grefei renale.

Indicatii
hipertensiune arteriala. angina pectorala

Doze si mod de administrare
hipertensiunea arteriala: doza va fi ajustata individual. Tratamentul se va initia cu 5 mg zilnic. Daca este necesar se va mari doza sau se va adauga un alt preparat antihipertensiv. Dozele uzuale de intretinere sunt de 5 mg-10 mg zilnic. La varstnici se va initia tratamentul cu 2,5 mg zilnic. Angina pectorala: doza va fi ajustata individual. Tratamentul se va initia cu 5 mg zilnic, crescandu-se pana la 10 mg zilnic daca este necesar. Comprimatele vor fi inghitite dimineata, cu apa si nu vor fi divizate, zdrobite sau mestecate. Administrarea lor nu este influentata de momentul alimentarii. Experienta privind tratamentul cu felodipina la copii este limitata.

Contraindicatii
Sarcina. Hipersensibilitate la felodipina

Masuri de precautie
In rare cazuri felodipina, ca si alte dilatatoare arteriolare, poate precipita o hipotensiune semnificativa, care la pacientii susceptibili poate determina ischemie miocardica. Sarcina si alaptare: nu se va administra felodipina pe perioada sarcinii. Felodipina este detectata in laptele matern. Daca se respecta dozele terapeutice la mama, este mai putin probabil ca sugarul sa fie afectat. Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manevra masini: Felodipina nu va afecta capacitatea de a conduce si de a manevra masini.

Reactii adverse
Ca si alte dilatatoare arteriolare, felodipina poate determina flush, cefalee, palpitatii, obnubilare si fatigabilitate. Majoritatea acestor reactii sunt dependente de doza si apar la inceputul tratamentului sau la cresterea dozei. Daca vor aparea asemenea reactii, ele sunt tranzitorii si diminueaza in timp. Ca si dupa alte dihidropiridine, la pacientii tratati cu felodipina pot aparea edeme declive dependente de doza. Acestea sunt rezultatul vasodilatatiei precapilare si nu a retentiei generalizate de fluide. Ca si in cazul altor antagonisti de calciu, la anumiti pacienti cu gingivita/ paradontoza pronuntata s-a observat o tumefiere moderata a mucoasei gingivale. Acest fenomen poate fi prevenit sau ameliorat printr-o igiena corecta a cavitatii bucale. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in cadrul studiilor clinice si de catre Controlul Post-Marketing. in majoritatea cazurilor nu s-a putut stabili o relatie cauzala intre aceste evenimente si tratamentul cu felodipina. Piele: rar rash, prurit, izolat reactii de fotosensibilitate. Sistem musculo-scheletic: izolat artralgii, mialgii. Sistem nervos central si periferic: cefalee, obnubilare, izolat parestezii. Sistem gastrointestinal: izolat greturi, varsaturi, hiperplazie gingivala. Ficat: izolat cresterea valorii enzimelor hepatice. Sistem cardiovascular: rar tahicardie, palpitatii, sincopa. Sistem vascular (extracardiac): edem periferic, flush. Altele: rar fatigabilitate. Izolat reactii de hipersensibilitate ca de ex. urticarie, angioedem

Citeste si despre:

Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Betablocante adrenergice Sindromul Piriformis Boala Canavan Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sindromul Schwartz–Jampel Sindromul WAGR Metronidazolul si sarcina Fenilcetonuria (PKU) Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere