XANAX, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Xanax si pentru ce se utilizeaza

Xanax este un calmant care contine substanta activa alprazolam. Aceasta apartine unui grup de
medicamente denumite benzodiazepine. Benzodiazepinele afecteaza activitatea chimica din creier
pentru a sustine somnul si a reduce anxietatea si ingrijorarea.

Xanax este folosit pentru tratamentul anxietatii, tulburarilor anxios-depresive si a tulburarilor de
panica, pentru profilaxie si tratament in delirium tremens, in sindromul de abstinenta la alcoolici si in cazul depresiei.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Xanax exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Daca aveti impresia ca efectul Xanax este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Nu inghititi comprimatele impreuna cu bauturi alcoolice.

Adulti
Anxietate
Doza initiala recomandata este de 0,75-1 mg alprazolam, administrata divizat in 3 prize pe zi. Doza zilnica recomandata poate fi crescuta in functie de necesitati, fara a depasi 4 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize.

Stari de anxietate asociate cu depresie
Doza initiala recomandata este de 1,5 mg alprazolam, administrata divizat in 3 prize pe zi. Doza de intretinere poate fi crescuta in functie de necesitati, fara a depasi doza de 4,5 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize.

Tulburarile de panica
Doza initiala recomandata este de 0,5-1 mg alprazolam, administrata oral seara la culcare sau 0,5 mg de trei ori pe zi. Doza de intretinere se ajusteaza in functie de raspunsul pacientului. Cresterile nu trebuie sa depaseasca 1 mg alprazolam la 3-4 zile.

Studiile clinice au aratat ca doza medie zilnica este de 6 + 2 mg. in mod exceptional, un numar redus de pacienti au necesitat doze de 10 mg/zi.

Pacienti varstnici sau debilitati
Doza obisnuita pentru inceperea tratamentului este de 0,5-0,75 mg pe zi, administrata divizat in 2-3 prize. Daca este necesar, medicul poate decide sa creasca lent doza zilnica. In functie de situatie, medicul poate decide diferite doze.

Utilizarea la copii
Nu se administreaza Xanax la copii cu varsta sub 18 ani.

Durata tratamentului
Continuati sa luati Xanax pana cand medicul dumneavoastra va va spune sa incetati. Tratamentul in starile de anxietate sau depresie trebuie sa fie cat mai scurt posibil. In general, durata totala a tratamentului nu trebuie sa depaseasca 8-12 saptamani, incluzand si perioada de scadere progresiva a dozei. In unele cazuri este necesara prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luata numai dupa reevaluarea starii dumneavoastra de catre medicul specialist.

Daca ati luat mai mult Xanax decat trebuie
Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenta, ameteala, stare de confuzie, rarirea batailor inimii, respiratie dificila, tulburari de mers si de vorbire si stare de inconstienta.

Daca luati mai multe comprimate decat v-a fost prescris (sau daca altcineva ia medicamentul dumneavoastra), trebuie sa solicitati consult medical sau sa va adresati imediat celei mai apropriate unitati medicale, deoarece este posibil sa aveti nevoie imediat de asistenta medicala. Luati cu dumneavoastra ambalajul medicamentului si prospectul.

Alprazolamul poate determina dependenta. Puteti deveni dependent fizic si psihic de medicament. Nu luati mai multe comprimate decat vi s-au prescris si nici nu prelungiti durata tratamentului mai mult decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Daca ati uitat sa luati Xanax
Daca uitati sa luati o doza, luati urmatoarea doza cat de curand va amintiti. Daca deja este momentul sa luati urmatoarea doza, nu mai incercati sa recuperati doza omisa. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Xanax
Luati Xanax pe toata durata recomandata de medic. Nu opriti tratamentul si nu scadeti doza fara a intreba mai intai medicul. Daca dupa cateva saptamani tratamentul este brusc intrerupt sau daca dozele sunt scazute prea brusc, pot aparea modificari de dispozitie, insomnie, crampe, varsaturi, transpiratii, tremuraturi, convulsii sau crize epileptice. De asemenea, la pacientii suferind de stres post-traumatic, la intreruperea tratamentului pot aparea iritabilitate, manifestari ostile sau paranoide.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Xanax daca:

Inaintea tratamentului cu Xanax, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:

Daca va aflati in oricare din situatiile mai sus mentionate, medicul dumneavoastra va stabili doza de Xanax individual si veti necesita o supraveghere medicala atenta in timpul tratamentului.

Utilizarea altor medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente deoarece efectul Xanax poate sa fie mai puternic atunci cand este luat o data cu acestea:

Daca urmeaza sa suferiti o operatie in care vi se va face anestezie generala, spuneti medicului
dumneavoastra sau medicului anestezist ca luati Xanax.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Xanax impreuna cu alimente si bauturi
Xanax poate fi administrat indiferent de orarul meselor. In timpul tratamentului cu Xanax, nu consumati bauturi alcoolice.

Sarcina si alaptarea

Xanax nu trebuie utilizat in timpul sarcinii deoarece poate dauna dezvoltarii copilului. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Xanax, anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra. In timpul tratamentului cu Xanax nu trebuie sa alaptati deoarece medicamentul poate sa treaca in
laptele uman.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Xanax va poate face sa va simtiti somnoros sau ametit, cu pierderea puterii de concentrare, asa incat este foarte important sa nu conduceti vehicule si sa nu folositi utilaje pana cand nu ati stabilit cum va afecteaza medicamentul.

Informatii importante privind unele componente ale Xanax
Xanax contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Xanax poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Atunci cand apar, reactiile adverse se manifesta, de obicei, la inceputul tratamentului si tind sa dispara pe masura ce acesta avanseaza sau la scaderea dozelor.

Continuati sa luati Xanax si informati medicul daca apare oricare dintre urmatoarele reactiile adverse:
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10): somnolenta si moleseala

Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)

Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)

Alte reactii adverse care au fost raportate, dar a caror frecventa nu este cunoscuta:

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Xanax

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Xanax dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Xanax 0,25 mg/ 2 mg comprimate
Substanta activa este alprazolam 0,25 mg/ 2 mg.
Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Xanax 0,5 mg comprimate
Substanta activa este alprazolam 0,5 mg.
Celelalte componente sunt. lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozina (E 127).

Xanax 1 mg comprimate
Substanta activa este alprazolam 1 mg.
Celelalte componente sunt. lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozina (E 127), albastru stralucitor FCF lac de aluminiu (E 133).

Cum arata Xanax si ce contine ambalajul
Comprimatele de Xanax 0,25 mg sunt ovale, de culoare alba, prevazute cu o linie mediana pe una din fete si imprimate cu Upjohn 29 pe cealalta fata.
Xanax 0,25 mg este ambalat in cutii cu blistere, continand 30 comprimate.

Comprimatele de Xanax 0,5 mg sunt ovale, de culoare roz, prevazute cu o linie mediana pe una din fete si imprimate cu Upjohn 55 pe cealalta fata.
Xanax 0,5 mg este ambalat in cutii cu blistere, continand 30 comprimate.

Comprimatele de Xanax 1 mg sunt ovale, de culoare mov-deschis, prevazute cu o linie mediana pe una din fete si imprimate cu Upjohn 90 pe cealalta fata.
Xanax 1 mg este ambalat in cutii cu blistere, continand 30 comprimate.

Comprimatele de Xanax 2 mg sunt ovale de culoare alba, avand imprimat U 94 pe una din fete,
prevazute cu 3 linii de rupere pe ambele fete.
Xanax 2 mg este ambalat in cutie cu un flacon din sticla bruna continand 30 comprimate.

Producatorul
Pfizer Italia S.R.L.
Localita Marino del Tronto
63100 Ascoli Piceno (AP), Italia

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Sanatatea orala – secretul care iti poate spune multe despre sanatatea generala Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii
Cere sfatul medicului ×