Ficatul

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiFicatul este unic intre organele corpului uman datorita capacitatii sale de regenerare, de reintregire a celulelor ce au fost distruse de o boala sau de o leziune pe termen scurt.

Daca ficatul sufera leziuni repetate, pe termen lung (boli cronice), modificarile devin ireversibile, interferand cu functia acestuia. Fiind un organ foarte activ, cand el este bolnav, intregul corp sufera.

Cantitatea de alcool consumata ca si durata consumului sunt determinante in ceea ce priveste aparitia steatozei, hepatitei si a cirozei hepatice. Cu cat acestea cresc, cu atat creste posibilitatea de atingere a pragului ireversibil de ciroza.

Ficatul este unul dintre putinele organe, daca nu chiar singurul, carora li s-au ridicat un monument! Acesta a fost inaugurat in 1987 in orasul Balen, din nordul Spaniei, ca un omagiu adus organului care-si indeplineste functiile pe tacute, fara a se plange vreodata, sacrificandu-se. De fapt, monumentul reprezinta un ficat alcoolic si a fost dedicat ficatului de catre un medic, cu scopul declarat ca aceia care il vad sa-si reduca semnificativ consumul de alcool. Chiar daca ficatul este un organ extraordinar, puternic si rezistent, cu diverse capacitati si calitati surprinzatoare, nu inseamna ca este imun la toate agresiunile.

Poluare voluntara?!


Avantajele vietuirii intr-o societate moderna sunt insotite de multe inconveniente, printre care se numara si o serie de substante toxice la care omul modern este, voit sau nevoit, expus. Poluarea aerului, a apei, "poluarea" alimentelor cu diversi produsi, poluarea fonica sunt mai greu (ori poate imposibil) de evitat intr-un oras mare. Ciudata este insa alegerea unora sa participe voluntar la intoxicatia suplimentara a propriului organism. Cum se simte plamanul cuiva care, desi traieste intr-un aer deja suficient de poluat, mai adauga si o doza "moderata" de 10 tigari pe zi? Sau ce "parere" are ficatul unei persoane care, desi are de luptat in fiecare zi cu metabolizarea lipidelor in exces, cu diverse E-uri alimentare, cu multiplele feluri de chimicale ascunse in semipreparate sau chiar in alimente proaspete, dar supertratate, mai are pe langa toate acestea de facut fata si unei doze "moderate" de, sa zicem, 80 grame alcool pur? Efectele nefavorabile ale consumului de alcool asupra ficatului au fost semnalate inca din secolul al XVI-lea. Astazi, in Occident, unde infectia cu virus B are o raspandire mai restransa, consumul de alcool reprezinta principala cauza a hepatopatiilor cronice.

Virusuri cu feblete pentru ficat


Virusurile cu tropism hepatic produc procese inflamatorii in care ficatul este organul tinta. Exista cel putin 5 agenti virali responsabili de leziuni hepatice acute: virusii A; B; C; E si delta. Ei au fost identificati, caracterizati si exista metode specifice de detectare a lor. Infectia cu virusul A este relativ usoara si se vindeca in general fara sechele. I se mai spune si "boala mainilor murdare", destul de sugestiv cred eu. Virusurile B si C sunt mult mai agresive – se transmit prin sange, si nu "fecal-oral", ca virusul A.

De la reversibil la ireversibil


Peste 90% din alcoolul ingerat se metabolizeaza in ficat, unde este transformat in metaboliti si produsi intermediari. Consumul zilnic de alcool suprasolicita sistemele enzimatice si atrage acumularea de produsi cu actiune toxica asupra ficatului. Permanentizarea consumului de alcool duce la agravarea, la intretinerea leziunilor si, in cele din urma, la ciroza hepatica. Metabolismul lipidelor, proteinelor si glucidelor are de suferit. Prima consecinta observabila este incarcarea cu grasimi a ficatului, realizandu-se asa-numitul "ficat gras", sau steatoza hepatica. Este o leziune reversibila, in sensul ca se remite la intreruperea consumului de alcool. O alta leziune produsa de alcool este hepatita alcoolica. Ea se caracterizeaza prin leziuni ale celulelor hepatice cu distrugerea lor (necroza) si leziuni inflamatorii asociate. Leziunea cea mai severa este ciroza hepatica. Ea este caracterizata prin proliferarea unei proteine fibroase (colagen) care distruge arhitectura hepatica si conduce la regenerare anarhica. Ciroza este ireversibila si, din acest stadiu, se poate ajunge uneori la cancer hepatocelular! Cantitatea de alcool consumata ca si durata consumului sunt determinante in ceea ce priveste aparitia steatozei, hepatitei si a cirozei hepatice. Cu cat acestea cresc, cu atat creste posibilitatea de atingere a pragului ireversibil de ciroza.

Alcoolul nu este singura cauza a suferintei hepatice. Se adauga virusurile, medicamentele hepatotoxice, toxicele industriale etc. Desi ficatul are o mare capacitate de regenerare, persistenta agresiunilor sau o reactivitate individuala deosebita determina instalarea suferintelor hepatice cronice.

Grija la medicamente!


Utilizarea extensiva a medicamentelor si asocierile medicamentoase cresc frecventa efectelor toxice. Ficatul este un organ susceptibil la efectele daunatoare ale medicamentelor deoarece el este implicat in metabolizarea si inactivarea lor. In general, medicamentele folosite au o toxicitate redusa si nu produc leziuni hepatice prin actiunea proprie, dar unii dintre metabolitii lor (substante rezultate in urma variatelor transformari pe care le sufera medicamentele in corp) pot fi inalt reactivi daca depasesc mecanismele de inactivare. Cu totii stim ca un ficat sanatos inseamna un metabolism normal si un organism sanatos. Ficatul participa la functiile metabolice, curatand organismul de compusii toxici si constituindu-se astfel intr-o farmacie vie. Cu toate acestea, este bine de stiut ca si ficatul are limitele lui.

Emotii pentru sanatatea ficatului


Fiind expus la multe substante daunatoare, acest remarcabil organ este capabil sa se regenereze, sa se autorepare si sa inlocuiasca tesutul afectat. Chiar si zone extinse de necroza parcelara (in hepatitele acute virale, de exemplu) se pot vindeca total. Constructia in care micii lobuli performa aceeasi functie, arata ca, in momentul in care o sectiune este lezata, alta sectiune va prelua functia zonei lezate pana cand acesta va putea functiona din nou. Cu toate acestea, ficatul este subiectul multor boli care ii pot coplesi functiile regeneratoare. Ficatul este unic intre organele corpului uman datorita capacitatii sale de regenerare, de reintregire a celulelor ce au fost distruse de o boala sau de o leziune pe termen scurt. Dar, daca ficatul sufera leziuni repetate si pe termen lung (boli cronice), modificarile devin ireversibile, interferand cu functia acestuia. Fiind un organ foarte activ, cand el este bolnav, intregul corp sufera. Vechii greci considerau ficatul ca fiind centrul emotiilor si locul in care se formeaza sangele. Astazi stim ca doar a doua parte a afirmatiei este adevarata (si aceea numai in anumite circumstante). Cu toate acestea, toti oamenii ar putea simti emotii gandindu-se la organul care merita un monument nu doar in Spania, ci in fiecare cuget recunoscator!

Dr. Dan Rusu
Sursa: Revista
Viata + Sanatate nr. 10/2007


Afla cum sa-ti intaresti imunitatea Afla cum sa-ti intaresti imunitatea

Citeste si despre:

Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu? Cum sa previi bolile de ficat Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Ce este matreata, de ce apare si cum o tratam? Coronarografia – ce este, cum se efectueaza si cine are nevoie de aceasta procedura de diagnostic? Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Anatomia si functiile ficatului Ficatul gras (steatoza hepatica) Dieta pentru persoanele cu ficat gras