Penicilina si antibioticele inrudite (din aceeasi clasa) sunt eficiente in tratamentul infectiilor bacteriene. Dar in cazul in care aveti o alergie la penicilina, administrarea acestor medicamente poate fi daunatoare, chiar periculoasa pentru dumneavoastra.
La unele persoane, penicilina si antibioticele inrudite pot determina aparitia unei reactii alergice. Nu toate reactiile adverse la penicilina sunt un semn al unei reactii alergice.
Adevaratele reactii alergice implica sistemul imun si pot cauza semne si simptome care variaza intr-un interval larg, de la o eruptie cutanata enervanta pana la o reactie ce pune in pericol viata (anafilaxie) cu scaderea tensiunii arteriale si probleme de respiratie.
Nu este clar de ce unii oameni dezvolta alergie la penicilina in timp ce altii nu. Tratarea unei reactii alergice poate necesita administrarea de medicamente sau, in cazul unei reactii serioase, ingrijiri de urgenta.
Semnele si simptomele unei alergii la penicilina pot include:
1. Laringita;
2. Eruptie cutanata;
3. Mancarimi ale pielii;
4. Wheezing;
5. Umflarea buzelor, a limbii si a fetei (angioedem).
Anuntati-l pe doctorul dumneavoastra in cazul in care observati oricare dintre semnele si simptomele unei alergii la penicilina. Acesta poate determina daca aveti o reactie alergica si va poate prescrie un alt antibiotic.
Reactiile anafilactice
Cea mai serioasa reactie alergica la penicilina este raspunsul anafilactic, care poate fi amenintator pentru viata dumneavoastra. Reactiile anafilactice se dezvolta imediat dupa expunerea la penicilina la persoanele extrem de sensibile. Reactiile anafilactice provoaca constrictia cailor respiratorii si scaderea tensiunii arteriale.
Solicitati un consult medical de urgenta daca, dumneavoastra sau cineva din anturajul dumneavoastra are o reactie anafilactica.
Semnele si simptomele includ:
- constrictia cailor respiratorii, inclusiv wheezing si tumefierea limbii sau a gatului, care provoaca tulburari ale respiratiei;
- soc asociat cu o scadere marcata a tensiunii arteriale;
- puls slab si rapid;
- ameteala sau lesin;
- urticarie si mancarimea pielii;
- greturi, varsaturi sau diaree.
Alergia la penicilina apare atunci cand sistemul dumneavoastra imun raspunde la acest medicament ca si cum ar fi o substanta daunatoare in loc sa fie un remediu folositor. Sistemul dumneavoastra imun creaza anticorpi care ataca medicamentul. Substantele eliberate de celulele dumneavoastra imune pot determina aparitia semnelor si simptomelor asociate cu o reactie alergica.
Penicilina apartine unei familii de medicamente denumite antibiotice beta-lactamice. Aceasta familie cuprinde penicilina si amoxicilina, care sunt relativ ieftine si eficiente in tratarea multor infectii bacteriene frecvente. Astfel de infectii cum sunt cele ale tegumentului, urechii, sinusurilor si tractului respirator superior.
Administrate pe cale orala sau injectabila, penicilina actioneaza prin stoparea inmultirii bacteriei in organismul dumneavoastra. Exista cateva varietati de penicilina, fiecare din ele actionand predominant asupra unui tip de infectie, in diferita parti din organismul dumneavoastra.
Poate ca ati auzit de unele dintre medicamentele „inrudite” cu penicilina, aflate in aceeasi familie cu aceasta:
1. Amoxicilina;
2. Ampicilina;
3. Dicloxacilina;
4. Nafcilina;
5. Penicilina V;
6. Penicilina G.
Unele persoane alergice la penicilina pot fi de asemenea alergice si la cefalosporine, o clasa de antibiotice inrudita indeaproape cu penicilina. Aproape 4 procente dintre cei cunoscuti cu alergie la penicilina prezinta un raspuns alergic la aceste antibiotice.
Nu v-ati nascut alergic la penicilina, dar puteti sa dezvoltati alergia la penicilina odata ce ati fost expus la acest medicament. Dupa aceea, reexpunerea la penicilina sau la medicamentele inrudite pot declansa reactia alergica.
Nu este clar de ce unii oameni dezvolta alergie la penicilina in timp ce altii nu. Totusi, anumiti oameni par sa aiba un risc mai mare de a dezvolta o alergie la penicilina decat altii. Ereditatea ar putea juca un rol, precum si expunerea de-a lungul anilor la multiple medicamente.
Desi oricine poate avea o reactie alergica la medicamentele din familia penicilinei, se pare ca aveti un risc mai mare daca:
- Sunteti femeie;
- Aveti HIV/SIDA;
- Aveti fibroza chistica;
- Ati avut in trecut reactii alergice la penicilina sau la alt medicament.
Mergeti la doctor atunci cand considerati ca sunteti alergic la penicilina sau daca prezentati orice semn sau simptom al alergiei la penicilina. Daca este posibil, incercati sa obtineti acest consult in momentul in care are loc reactia alergica. Acest fapt va ajuta la clarificarea diagnosticului. Solicitati un tratament medical de urgenta in cazul in care prezentati orice semn sau simptom de anafilaxie.
Doctorul va dori sa afle informatii despre reactiile dumneavoastra la penicilina de-a lungul anilor si ar putea sa va faca un examen fizic pentru a identifica sau pentru a exclude alte probleme medicale.
Acesta ar putea de asemenea sa va recomande un test cutanat. Acest test, in cadrul caruia in tegumentul dumneavoastra se injecteaza mici cantitati de penicilina, poate determina sensibilitatea dumneavoastra la medicament.
O cantitate mica de penicilina este injectata in pielea de pe antebratul dumneavoastra sau de pe spate. In cazul in care sunteti alergic la substanta particulara care este testata, in locul injectarii va aparea o mica umflatura, rosie. Numai centrele medicale specializate in alergii pot face aceste teste pentru a identifica alergia la diferite substante.
In cazul in care aveti o reactie alergica dupa ce ati luat penicilina sau un alt medicament din familia penicilinei, doctorul va va spune sa opriti imediat administrarea medicatiei, in majoritatea cazurilor, tratamentul in alergia la penicilina consta in evitarea penicilinei si folosirea altui medicament in locul acestuia.
Tratamentul pentru semne si simptome depinde de tipul de reactie pe care il aveti:
- Anafilaxia este cea mai rara si cea mai serioasa reactie alergica la un medicament. Aceasta poate fi amenintatoare de viata si necesita injectarea de epinefrina (adrenalina) si ingrijiri medicale de urgenta pentru a mentine presiunea sangvina si pentru a mentine respiratia;
- Urticariile sau alte eruptii cutanate se pot ameliora daca sunt tratate cu antihistaminice cum ar fi diphenhydramine (Benadryl, altele). Reactiile mai severe pot necesita tratament cu corticosteroizi pe cale orala sau injectabil.
Cea mai buna modalitate de a evita o reactie alergica la penicilina este evitatea penicilinei si a tuturor antibioticelor inrudite cu aceasta. Daca sunteti alergic la penicilina, nu inseamna neaparat ca sunteti alergic la toate antibioticele. Doctorul ar putea sa va prescrie un antibiotic care este din alta clasa de antibiotice, fara sa aveti nici un fel de probleme.
Exista mai multe antibiotice care sunt complet diferite de penicilina.
Pentru unele infectii, ar putea fi absolut necesar ca dumneavoastra sa luati penicilina. In aceste cazuri, daca ati prezentat in trecut o reactie alergica la penicilina, un test cutanat pentru identificarea alergiei este important. Daca acest test arata ca sunteti sensibil la penicilina, doctorul ar putea sa va recomande desensibilizarea.
In timpul procesului de desensibiizare, dumneavoastra primiti doze de penicilina in cantitati mici dar care cresc treptat, pe cale orala sau intravenoasa. Deoarece desensibilizarea poate declansa o reactie alergica, este incercata numai sub un control strict, de obicei in cadrul unei spitalizari – si numai atunci cand penicilina este absolut necesara. Desensibilizarea dureaza doar atat timp cat continuati sa luati penicilina.
Daca va opriti si apoi veti avea nevoie sa luati din nou penicilina dupa o perioada de timp, veti avea nevoie sa treceti iarasi prin tot procesul de desensibilizare. Procesul de desensibilizare dureaza de regula una sau doua zile. Totusi, acesta nu da rezultate in toate cazurile.
In cazul in care considerati ca ati avut in trecut reactii alergice la penicilina, nu uitati sa ii precizati acest lucru doctorului sau altor profesionisti din sistemul medical, inclusiv medicului stomatolog. Anuntati-l pe doctorul dumneavoastra in legatura cu orice alte noi reactii alergice pe care le observati atunci cand luati tratament.
Daca doctorul dumneavoastra certifica ca sunteti alergic la penicilina, este o idee buna sa purtati la dumneavoastra o bratara care sa descrie alergia dumneavoastra. De asemenea este indicat sa purtati o notita in geanta sau in buzunar.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.