Enzimele si organismul uman

Actualizat: 23 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt enzimele?


Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele.

Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime.

Care este rolul enzimelor?

Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare.

Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra.

Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor.

Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grasimile si celuloza, si metabolizeaza amidonul si proteinele.

Oamenii de stiinta au identificat peste 2500 de enzime diferite in corpul uman.

Enzimele sunt implicate in orice functie biochimica si fiziologica. Fiecare actiune a noastra in calitate de fiinte vii necesita enzime.

Toate procesele vietii sunt formate dintr-o retea complexa de reactii chimice cunoscute sub denumirea de metabolism. Enzimele sunt chiar catalizatorii care fac posibil metabolismul.

Deci catalizatorul, enzimele in cazul oamenilor, reprezinta materialul biochimic ce determina reactiile chimice necesare pentru ca viata sa fie posibila.

Asadar, fara enzime, am inceta sa existam.

Iar in cazul in care avem o activitate scazuta a enzimelor, putem sa ne confruntam cu niste afectiuni destul de severe.

Dr. Anthony Cichoke, in cartea sa "Enzimele si terapia cu enzime", nu conteneste sa arate importanta enzimelor pentru specia umana.

El afirma ca organismele noastre depind de enzime pentru a gandi, respira, merge, vorbi, digera mancarea si a functiona la capacitate optima.

Pentru ca organismul sa functioneze in cea mai buna stare, sa invinga bolile si sa refaca celulele afectate, este necesar ca enzimele sa fie vii si in cantitate mare. Enzimele ne refac organismul, il apara si il sustin.

Un caz destul de interesant este cel al unui medic din New York, dr. Nicholas Gonzales (...). Dr. Gonzales a prezentat multe studii de caz extrem de semnificative, in cadrul carora, utilizand in principal doze crescute de enzime si alimente bogate in enzime, au fost tratate cu succes cancerul si alte boli grave.

Asadar, dupa cate va puteti imagina, nivelul de enzime continut de alimentele cunoscute de noi reprezinta un element decisiv.

Forta actiunii enzimelor este esentiala pentru starea noastra de sanatate.

La Clinica McKeith, efectuam o serie de teste biochimice pentru a evalua activitatea enzimelor.

Cele mai grave probleme pe care le-am intalnit la pacientii ce sufereau de o activitate scazuta a enzimelor au de-a face cu disfunctii gastrointestinale: indigestie, malabsorbtie, arsuri stomacale, ragait, gaze, balonare, crampe, constipatie, sindromul colonului iritabil si oboseala cronica.

Cand activitatea enzimelor este restabilita, aceste disfunctii sunt aproape intotdeauna eradicate.

Tipuri de enzime

Exista trei clasificari generale ale enzimelor:

1. Enzimele metabolice, care ne directioneaza organismul

Ele actioneaza pe post de catalizatori la cresterea oaselor, refacerea tesuturilor, reglarea metabolismului, vorbire, respiratie, reproducere, auz si contractia oricarui muschi. Aceste enzime metabolice se gasesc in mod natural in biochimia organismului nostru. Totusi, pe masura ce imbatranim, activitatea enzimelor metabolice slabeste.

2. Enzimele digestive sunt necesare pentru digestia hranei

Aceste enzime descompun proteinele, carbohidratii si grasimile din alimente. Enzimele digestive sunt, de asemenea, responsabile cu extragerea, asimilarea, metabolizarea si absorbtia substantelor nutritive, a vitaminelor si a mineralelor.

3. Enzimele alimentare ajuta procesul digestiv

Ele trebuie sa provina din mancarea pe care o consumam.

Toate alimentele crude, mai precis fructele, legumele, semintele, nucile, anumite alimente superconcentrate de importanta capitala, in special germenii, sunt resursa principala pentru enzime alimentare.

Carnea si pestele crude contin de asemenea enzime, dar va interzic cu desavarsire consumarea carnii si a pestelui crude, dintr-o serie de motive de ordin patogen si parazitar, carora nu le pot acorda nici timpul si nici spatiul necesar in aceasta carte.

Carnea sau pestele trebuie gatite foarte bine. Deci, atunci cand vorbesc despre „alimente crude“, pentru a atinge scopul acestei carti, ma refer doar la alimente care sa nu fie de origine animala.

Cu atat mai mult cu cat exista destule alimente vii non-animale ce abunda in enzime, astfel incat putem sa le ignoram pe cele de provenienta animala. (...)

Activitatea scazuta a enzimelor este poate cea mai raspandita problema in zilele noastre.

O viata trepidanta, indreptata spre performanta, acompaniata de mancarea tip fast-food are ca rezultat o populatie practic lipsita de enzime digestive.

Implicatiile sunt multiple si grave.

Totusi, sunt reversibile si pot fi corectate. Rolul medicului, este de a repara raul si de a va indrepta pe drumul cel bun — intinerire, revitalizare, stare generala excelenta, sanatate perfecta.

Totul va este la indemana!

Sursa: Hrana vie pentru sanatate
12 suplimente naturale pentru intarirea sanatatii
Dr. Gillian Mc Keith
Traducere de Ioana Maria Diaconu
Editura Curtea Veche


Citeste si despre:

Hormonii: efectele asupra organismului Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.) Pericolele lipsei de magneziu din organism 11 mituri surprinzatoare din medicina Poluarea - consecinte medicale 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, LDH, creatin kinaza) Wobenzym - Rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem Enzimele digestive