Oboseala

Actualizat: 11 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Berbecel Cristina-Catinca
Consultant medical:

Dr. Berbecel Cristina-Catinca
Medic Primar Medicina de Familie

C.M.I. DR BERBECEL CRISTINA-CATINCA

Generalitati


Daca te simti tot timpul obosit, nu esti singurul. Oboseala este o acuza foarte comuna. Cea mai comuna cauza de oboseala constatata la cabinetul medical studentesc este "viata studenteasca".

Incordarea mentala si alti factori stresanti specifici perioadei facultatii combinati cu hranirea si odihna, de multe ori inadecvate, duc adesea la oboseala accentuata. Excesul de alcool si folosirea drogurilor, ce modifica comportamentul, pot determina aparitia oboselii.

Sfaturi

Daca suferi de oboseala excesiva, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te odihnesti, sa faci exercitii fizice si sa te hranesti in mod corespunzator.

Aceasta inseamna ca ai nevoie de aproximativ opt ore de somn, un tip de exercitiu fizic - chiar si mersul pe jos, exercitiile de stretching, inotul,exercitiul aerobic - si suplimentarea meselor tale cu legume, cereale complete si fructe - in mod special, daca majoritatea dietei tale provine de la restaurante fast food.

Organizarea timpului, biofeedback-ul sau tehnicile de relaxare musculara pot fi de ajutor. Daca stresul este sever (legat de scoala, serviciu sau relatii interumane) sau observi alte simptome, de depresie (schimbarea apetitului, tulburari de somn sau sentimente de tristete), s-ar putea sa ai nevoie de un consilier sau alt specialist in sanatatea mentala (psiholog, psihiatru).

Boli ce pot cauza oboseala

S-au descoperit cateva anomalii care au servit de-a lungul timpului mai mulor teorii: 

-teoria virala: s-a observat un titru crescut de anticorpi virali la pacienti cu sindrom de oboseala cronica fata de populatia sanatoasa.

-teoria unui dezechilibru hormonal: disfunctie a axului hipofizo-hipotalamo-suprarenal.

-substrat organic:la peste 80% din pacienti se intalneste un semn clinic la nivelul orofaringelui si anume roseata pilierilor amigdalieni anteriori.

-factorul psihologic:frecventa crescuta a starilor de oboseala la persoanele de tip comportamental A (dupa Friedman si Rosenman): ambitioase, competitive, care muncesc mult si sunt intotdeauna in criza de timp.

Simptomele sindromului de oboseala cronica pot include pe langa oboseala, tulburari de memorie, confuzie, afectarea capacitatii de concentrare, dureri de gat, dureri musculare, dureri articulare, cefalee, insomnie cronica

Doua din cele mai comune cauze fizice de oboseala sunt anemia si hipotiroidismul.

Ar trebui sa te prezinti la medic pentru a fi evaluat pentru anemie daca prezinti urmatoarele simptome:

- sufocare (in special la efort)
- palpitatii
- frecventa cardiaca rapida sau paloarea pielii

Du-te la medic daca simptomele tale includ constipatia, pielea sau parul uscate, cresterea in greutate si intoleranta la frig, care pot semnala hipotiroidismul.

Atentie! Aportul adecvat de fier este important in special pentru vegetarieni sau femei aflate in perioada menstruatiei.

Alta boala cunoscuta pentru producerea oboselii este mononucleoza. Totusi, pe langa senzatia de oboseala, ar trebui sa prezinti celelalte simptome mult mai obisnuite ale mononucleozei, adica durere in gat si ganglioni tumefiati.
Daca simti in continuare oboseala excesiva, in ciuda faptului ca te odihnesti suficient si ai obiceiuri de viata sanatoase, du-te la medic pentru o evaluare.

O buna relatie medic pacient , un diagnostic corect si o abordare integrata, medicala si psihologica , a sindromului de oboseala cronica asigura rezultate optime.


Citeste si despre:

Oboseala constanta - cauze posibile Sindromul de oboseala cronica Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala Oboseala si slabiciunea Oboseala - cauze principale si metode de combatere Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Apa cu vitamine, partenerul perfect al verii dm sprijina femeile din Romania Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala Cum combatem oboseala cronica? Combateti oboseala prin alimentatie Epuizarea si oboseala, semnele unor afectiuni grave Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar Impactul emotional al Sindromului de oboseala cronica Emotiile din timpul sarcinii