Buspirona

Publicat: 06 Aprilie 2009 | Actualizat: 01 Iulie 2009

Descriere


Buspirona este un anxiolitic nou, care nu este corelat chimic sau farmaceutic cu benzodiazepinele sau alti agenti psihotropi cunoscuti. Se prezinta sub forma de tablete marcate de 5 mg si 10 mg.

Activitatea anxiolitica nu este alterata de ingerarea de alimente, insa rata absorbtiei este micsorata de prezenta acestora. Aproximativ 95% se leaga de proteinele plasmatice. Timpul de injumatatire este de 2-3 ore la barbati si ceva mai mare la femei. Eliminarea renala are loc in procent de 29-63% in 24 ore, in principal sub forma de metaboliti; 18-38% din doza este eliminata prin fecale.

Actiune toxica

Buspirona face parte dintr-o noua clasa de agenti farmacologici cu actiune psihotropa. Amelioreaza anxietatea fara a produce efecte sedative sau relaxare musculara si fara a compromite acuitatea mentala spre deosebire de benzodiazepine. Buspirona nu accentueaza efectele inhibitoare ale alcoolului.

La oameni, nu s-au realizat studii adecvate si bine controlate in timpul sarcinii; de aceea utilizarea buspironei trebuie initiata sau continuata numai daca beneficiul depaseste riscul potential.
Nu au fost determinate siguranta si eficacitatea utilizarii la indivizii sub 18 ani. La pacientii cu alterari severe ale functiei hepatice si renale nu se recomanda administrarea buspironei.

Intoxicatia cronica

Nu exista dovezi care sa ateste faptul ca buspirona ar fi fost folosita in scop abuziv de cand a fost lansata pe piata, in decembrie 1986. Nu s-au semnalat manifestari de sevraj de asemenea, nu exista nici o dovada ca aceasta determina dependenta si este dificil a se prevedea din experimente in ce masura un medicament cu actiune la nivel SNC va fi intrebuintat gresit sau abuziv din momentul comercializarii.
Pacientii carora li se prescrie buspirona trebuie examinati cu atentie, pentru a nu avea antecedente in abuzul de medicamente si urmariti indeaproape, observand daca apar semne de utilizare gresita sau abuziva a buspironei.


Email

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Sucul de grapefruit poate interactiona cu anumite medicamente

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat

Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime

Importanta Calciului pentru organism

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta

Nicotina

Benzodiazepine

Cauze si simptome ale nivelelor anormale de catecolamine