Buspirona

Actualizat: 01 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


Buspirona este un anxiolitic nou, care nu este corelat chimic sau farmaceutic cu benzodiazepinele sau alti agenti psihotropi cunoscuti. Se prezinta sub forma de tablete marcate de 5 mg si 10 mg.

Activitatea anxiolitica nu este alterata de ingerarea de alimente, insa rata absorbtiei este micsorata de prezenta acestora. Aproximativ 95% se leaga de proteinele plasmatice. Timpul de injumatatire este de 2-3 ore la barbati si ceva mai mare la femei. Eliminarea renala are loc in procent de 29-63% in 24 ore, in principal sub forma de metaboliti; 18-38% din doza este eliminata prin fecale.

Actiune toxica

Buspirona face parte dintr-o noua clasa de agenti farmacologici cu actiune psihotropa. Amelioreaza anxietatea fara a produce efecte sedative sau relaxare musculara si fara a compromite acuitatea mentala spre deosebire de benzodiazepine. Buspirona nu accentueaza efectele inhibitoare ale alcoolului.

La oameni, nu s-au realizat studii adecvate si bine controlate in timpul sarcinii; de aceea utilizarea buspironei trebuie initiata sau continuata numai daca beneficiul depaseste riscul potential.
Nu au fost determinate siguranta si eficacitatea utilizarii la indivizii sub 18 ani. La pacientii cu alterari severe ale functiei hepatice si renale nu se recomanda administrarea buspironei.

Intoxicatia cronica

Nu exista dovezi care sa ateste faptul ca buspirona ar fi fost folosita in scop abuziv de cand a fost lansata pe piata, in decembrie 1986. Nu s-au semnalat manifestari de sevraj de asemenea, nu exista nici o dovada ca aceasta determina dependenta si este dificil a se prevedea din experimente in ce masura un medicament cu actiune la nivel SNC va fi intrebuintat gresit sau abuziv din momentul comercializarii.
Pacientii carora li se prescrie buspirona trebuie examinati cu atentie, pentru a nu avea antecedente in abuzul de medicamente si urmariti indeaproape, observand daca apar semne de utilizare gresita sau abuziva a buspironei.


Citeste si despre:

Sucul de grapefruit poate interactiona cu anumite medicamente Interactiunea alimentelor cu medicamentele Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Nicotina Benzodiazepine Cauze si simptome ale nivelelor anormale de catecolamine Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Hidrocodona Metcatinona (Cat) Glutetimida Concentratia de alcool din sange: mit si adevar Ghid medical de abandonare a fumatului LSD Ce efect are o cafea asupra organismului tau