Omega-3 si Omega-6: de ce sunt importanti?

Actualizat: 12 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Organismul nostru nu stie sa produca acizii grasi Omega-3 si omega-6, asa ca alimentele sunt singurele surse din care ii putem procura.

Echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6 le permite acestora sa actioneze eficient asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare, precum in cazul psoriazisului si a reumatismelor inflamatorii. Acesti acizi amelioreaza, de asemenea, astmul si rinitele alergice. Cat despre inima, acestia favorizeaza ritmicitatea batailor cardiace.

Acizii Omega-3 si Omega-6 fac sangele mai fluid si arterele mai suple

Acesti acizi grasi fluidizeaza sangele si impiedica placile responsabile de aparitia trombozei (formarea cheagurilor de sange).

Acizii grasi Omega-3 fac arterele mai suple, actionand si asupra presiunii arteriale.

Tot Omega-3 si 6 diminueaza nivelul trigliceridelor si reduc riscul de infarct. Specialistii sustin ca o crestere cu doar 1% a cantitatii de Omega-3 in alimentatie reduce cu 40% riscurile de infarct neletal.

Acizii grasi Omega-3 si Omega-6 formeaza si intretin creierul

Acizii Omega-3 intervin in construirea creierului fatului. Ei conditioneaza buna dezvoltare a celulelor nervoase si senzoriale. Mai tarziu, acesti acizi grasi continua sa fie foarte importanti pentru creier, imbunatatind semnificativ capacitatea cognitiva.

Potrivit studiilor, consumul unei portii de peste gras (bogat in Omega-3), cel putin o data pe saptamana, reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer.

Omega-3 si Omega-6 intaresc sistemul imunitar: produc substante care stimuleaza celulele de aparare ale organismului.

Ca sa fie benefic sanatatii, trebuie sa consumam acesti acizi grasi intr-o anumita proportie. Raportul ideal este de 1:5, desi in medie este de 1:10 – consumam mai mult Omega-6 si prea putin Omega-3.

Nutritionistii recomanda barbatilor 2 g pe zi de Omega-3 si 10 g zilnic de Omega-6; femeile trebuie sa consume cantitati ceva mai mici, fiindca enzimele care transforma precursorii Omega-3 si Omega-6 sunt aceleasi. Exista asadar o competitie metabolica intre cei doi acizi, iar aportul in exces al unuia va influenta producerea derivatilor celuilalt.

Pentru aportul de Omega-3 trebuie sa consumam:

- ulei: de nuci, de rapita, de masline;

- nuci;

- peste: macrou, sardine si hering, somon.

Pentru aportul de Omega-6 trebuie sa consumam:

- ulei: din samburi de struguri, de floarea-soarelui, de nuci, de rapita.

Sursa www.fitclub.ro


Citeste si despre:

Acizii grasi omega 3 Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate? Pestele ca aliment: beneficii si riscuri Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei 15 alimente recomandate persoanelor cu boala Crohn 5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Depresia - tristetea patologica Dieta macrobiotica pentru toamna Obiceiuri care iti pot influenta metabolismul Factori care influenteaza aparitia eczemelor Cele mai bune alimente care stimuleaza cresterea parului De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3 Acizii grasi omega-7