AMPICILINA, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ampicilina Antibiotice si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ampicilina este utilizata in tratamentul infectiilor cu germeni sensibili: infectii ale tractului biliar, bronsita, endocardita, epiglotita, gastroenterita (inclusiv enterita cu e.coli, salmonella si shigelloza), gonoree, listerioza, meningita, otita medie, peritonita, pneumonie, septicemie, febra tifoida si paratifoida, infectii ale tractului urinar.

Mod de administrare

Doza uzuala este de 0,25-1 g oral la fiecare 6 ore. Se recomanda ca ampicilina sa fie administrata cu 30 minute inainte sau la 2 ore dupa mese.

La copii, se poate administra jumatate din doza pentru adulti. Ampicilina administrata in doze de 2 sau 3,5 g (doza orala unica) in asociere cu 1 g probenecid se utilizeaza in tratamentul gonoreei necomplicate in cazurile in care gonococii sunt sensibili la antibiotic.

Utilizarea in insuficienta renala:
In insuficienta renala doza se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei. Pentru valori cuprinse intre 30-60 ml/min doza maxima zilnica recomandata pentru adult este de 4 g/zi, pentru valori cuprinse intre 10-30 ml/min se administreaza o doza de atac de 1 g, apoi 500 mg la intervale de 12 ore. Cand clearence-ul creatininei este de 10 ml/min, se administreaza initial o doza de 1 g, apoi 500 mg la intervale de 24 ore.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Ampicilina Antibiotice

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la ampicilina sau la oricare dintre componentele medicamentului;

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la orice antibiotic beta-lactamic, cum ar fi penicilina, cefalosporine;

- daca aveti mononucleoza infectioasa;

- la copii cu varsta sub 6 ani, datorita formei farmaceutice neadecvate.

Inainte sa utilizati Ampicilina Antibiotice, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Ampicilina Antibiotice daca:

- Suferiti de reactii alergice la orice medicament.

- Suferiti de afectiuni renale sau diaree.

In timpul tratamentului indelungat exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice.
inainte de a utiliza acest medicament, anuntati medicul daca ati fost diagnosticat cu mononucleoza infectioasa, deoarece s-a constatat aparitia mai frecventa a eruptiei cutanate tranzitorii la pacientii cu aceasta afectiune care au primit tratament cu ampicilina.

Aparitia acestei eruptii trebuie atent evaluata de catre medic, pentru a o diferentia pe cea prin mecanism non-alergic, de o reactie de hipersensibilizare.

La doze mari, ampicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in plasma si urina precum si a proteinelor serice totale, in cazul utilizarii metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influentate.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
Daca utilizati acest medicament concomitent cu alte medicamente, se poate modifica modul lor de actiune. Adresati-va medicului in conditiile in care, in timpul tratamentului cu Ampicilina Antibiotice mai luati: alte antibiotice, alopurinol, contraceptive orale, probenecid.

Ampicilina Antibiotice impreuna cu alimente si bauturi
Alimentele scad absorbtia ampicilinei. De aceea se recomanda administrarea medicamentului cu o jumatate de ora inainte sau la 2 ore dupa masa.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

In timpul sarcinii ampicilina poate fi recomandata de catre medic daca este absolut necesar, daca beneficiile posibile pentru mama depasesc orice risc potential pentru fat. Ampicilina se excreta in laptele matern, de aceea este posibil ca medicul sa va recomande sa intrerupeti fie alaptarea, fie administrarea antibioticului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ampicilina Antibiotice nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Ampicilina Antibiotice contine galben amurg (E110), carmoizina (E122). Acesti excipienti pot provoca reactii alergice.

Ampicilina Antibiotice contine p-hidroxibenzoat de metil (E218) si p-hidroxibenzoat de n-propil (E216). Acesti excipienti pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Exprimarea frecventei de aparitie a reactiilor adverse s-a realizat dupa urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10 000 persoane
Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.

- Tulburari ale sistemului imunitar: urticarie, eruptii cutanate tranzitorii, eozinofilie, febra, edem Quincke, tulburari respiratorii cum ar fi stridor laringian, exceptional soc anafilactic.

- La pacientii cu febra tifoida, leptospiroza sau sifilis poate sa apara reactia Jarish-Herxheimer, ca urmare a eliberarii endotoxinelor din bacteriile lizate.

- Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii maculopapuloase de natura alergica sau nealergica, rar dermatita exfoliativa si eritem polimorf.

- Tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree, candidoza, glosita, stomatita, enterocolita, ocazional colita pseudomembranoasa.

- Tulburari hepato-biliare: rar au fost semnalate cresterea valorilor concentratiilor plasmatice ale transaminazelor hepatice; foarte rar au fost raportate hepatita si icter colestatic.

- Tulburari hematologice: rar au fost raportate rar anemie, leucopenie, trombocitopenie, eozinofilie, agranulocitoza, purpura trombocitopenica reversibile

- Tulburari ale aparatului renal si ale cailor urinare: nefrita interstitiala acuta

- Tulburari ale sistemului nervos: au fost raportate ameteli, cefalee, convulsii, hiperactivitate, halucinatii, anxietate, vertij, insomnie, confuzie, agresivitate. Aceste reactii apar mai ales la pacientii cu insuficienta renala sau in cazul administrarii de doze foarte mari de medicament. De regula aceste tulburari sunt reversibile.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Ampicilina Antibiotice

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Ampicilina Antibiotice 250 mg capsule: A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius in ambalajul original.
Ampicilina Antibiotice 500 mg capsule: A se pastra la temperaturi intre 15 grade Celsius -25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament:

- dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

- daca observati semne vizibile de deteriorare a ambalajului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Ampicilina Antibiotice 250 mg capsule

- Substanta activa: ampicilina. Fiecare capsula contine ampicilina 250 mg (sub forma de ampicilina trihidrat 289 mg.

- Celelalte componente: o capsula contine talc si stearat de magneziu

- Corp capsula: galben de chinolina (E104), galben amurg FCF-FD&C (E110), dioxid de titan (E171), p-hidroxibenzoat de metil (E218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E216), gelatina

- Capac capsula: carmoizina (E122), galben amurg FCF-FD&C (E110), dioxid de titan (E171),

- p-hidroxibenzoat de metil (E218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), gelatina.

Ampicilina Antibiotice 500 mg capsule

- Substanta activa: ampicilina. Fiecare capsula contine ampicilina 500 mg sub forma de ampicilina trihidrat 578 mg.

- Celelalte componente sunt: o capsula contine talc si stearat de magneziu

- Corp capsula:galben de chinolina (E104), galben amurg FCF-FD&C (E110), dioxid de titan (E171), p-hidroxibenzoat de metil (E218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E216), gelatina Capac capsula: carmoizina (E122), galben amurg FCF-FD&C (E110), dioxid de titan (E171),

p-hidroxibenzoat de metil (E218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E216), gelatina.

Ambalaj

Ampicilina Antibiotice 250 mg capsule
Capsule marimea 1, cu corp de culoare galben opac si capac de culoare rosu opac, continand o pulbere granulata alba pana la alb-galbui, cu gust amar si miros slab caracteristic.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.
Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Ampicilina Antibiotice 500 mg capsule
Capsule marimea 0 cu corp de culoare galben opac si capac de culoare rosu opac, continand o pulbere granulata alba pana la alb-galbui, cugust amar si miros slab caracteristic.

Cutie cu 1 blister din PVC/Al a 10 capsule.
Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule

Fabricant

ANTIBIOTICE S. A.
Str. Valea Lupului nr. 1, Iasi, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2013

Citeste si despre:

Opiu Otoscleroza Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor Zoonozele - bolile transmise de la animale la oameni Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul