RIFAMPICINA si IZONIAZIDA, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
O capsula contine 300 mg rifampicina si 150 mg izoniazida.

Actiune tearpeutica
Reprezinta o combinatie antituberculoasa realizata intr-o singura capsula. Concentratia de rifampicina - izoniazida in sange atinge nivelul maxim in 2 ore, ramanand la niveluri ridicate aproximativ 12 ore. Distributia in fluide si tesuturi este extrem de eficienta. Eliminarea medicamentului se face renal si biliar (se regaseste in concentratii mari in bila). Aceste moduri complete de actiune sunt extrem de eficace si combina cunoscuta siguranta si actiune a celor doua componente antituberculoase cunoscute. Aparitia rezistentei la izoniazida este aproape anihilata. Medicamentul este foarte repede absorbit si difuzeaza rapid in toate organele si tesuturile organismului. Prin modul de administrare se castiga colaborarea pacientului.

Indicatii
tuberculoza activa.

Doze si mod de administrare
Administrare zilnica intr-o singura priza de 2 comprimate. Pentru a se obtine rezultate bune este de preferat sa se administreze inaintea meselor. Atentie: trebuie evitata administrarea intermitenta. in cazul administrarii concomitente cu PAS trebuie modificat dozajul si perioadele intermitente de administrare a acestuia la cel putin 6 ore.

Contraindicatii
hipersensibilitate sau intoleranta la medicament, hepatopatii.

Reactii adverse
Adesea eruptii, tulburari gastrointestinale (greata, voma, diaree, dureri abdominale, febra). Rar au fost descrise hepatite (mai des in hepatopatiile cronice, alcoolism, persoane in varsta), sindrom gripal (mai ales la doze mari), trombopenie, sindrom hepatorenal, cresterea nesemnificativa a transaminazelor serice care revin la normal dupa sistarea tratamentului. A fost mentionata adesea proteinurie asimptomatica.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul