Sarcina

Actualizat: 30 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pregatirea sarcinii


Sarcina este inceputul unei calatorii incredibile si, pentru ca ne dorim sa fim alaturi de tine de-a lungul ei, venim cu informatii si sfaturi pentru fiecare pas pe care trebuie sa il parcurgi.


Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, exista o serie de pasi ce trebui urmati pentru a avea o sarcina normala si sanatoasa:
- examen medical inainte de sarcina la care sa se discute diferitele probleme de sanatate, problemele de imunitate sau eventualele incompatibilitati in cazul unei medicatii in curs;
- trebuie evitate antiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fi Aspirina si Ibuprofenul deoarece acestea pot creste foarte mult riscul de pierdere al sarcinii, mai ales daca sunt luate in perioada de conceptie sau mai mult de o saptamana;
- trebuie luata o doza zilnica de vitamine prenatale (0,4 mg de acid folic). Acestea trebuie luate pentru a reduce riscul malformatiilor congenitale;
- trebuie mers la dentist. Trebuie facuta inainte orice lucrare dentara ce e necesara;
- trebuie tinuta evidenta ciclului menstrual; aceasta ajuta nu numai la obtinerea perioadei optime de a ramane insarcinate ci si medicului ginecolog in stabilirea varstei gestationale corecte;
- adoptarea unui regim de viata sanatos cu o dieta echilibrata, renuntarea la cofeina si evitarea alcoolului, a drogurilor si a diferitelor medicamente sau substante daunatoare sarcinii
- exercitii fizice regulate. Un corp puternic ajuta femeia sa faca fata cerintelor unei sarcini, nasterii si recuperarii ulterioare. Exercitiile fizice ajuta si la mentinerea unui moral ridicat.

Pregatirea unei sarcini sanatoase

Cheia succesului o reprezinta controalele regulate la medicul ginecolog. Acesta va urmari dezvoltarea fetusului si diferitele probleme ce pot aparea de-a lungul sarcinii prin controale regulate, masurarea tensiunii si analize de urina si sange. Orice dauneaza femeii insarcinate face rau si copilului. Trebuie evitate alcoolul, drogurile, fumatul, chimicalele, radiatiile (inclusiv radiografiile) si diferitele surse de infectie.

Trebuie avut grija ca temperatura corpului sa nu depaseasca 38 de grade, orice stare febrila va fi tratata la sfatul doctorului si se vor evita activitatile care pot determina supraincalzirea corpului. De asemenea, trebuie evitate baile fierbinti si sauna.
Femeile trebuie sa aiba foarte mare grija de ele pe perioada sarcinii. Un regim de viata sanatos ajuta copilul sa se dezvolte bine. Femeile insarcinate trebuie sa se odihneasca atunci cand au nevoie, sa manance bine, sa fie bine hidratate si sa faca exercitii fizice in mod regulat.

Examinarile si testarile din timpul sarcinii

In urma examenului prenatal medicul ginecolog va obtine informatiile necesare urmaririi sarcinii. La acest prim consult se va face un examen ginecologic, se va masura tensiunea arteriala si greutatea si se vor recolta analize de sange si urina. Acestea din urma vor arata daca femeia are un anumit grad de anemie (nivelul hemoglobinei scazut) sau semne de infectie.

La fiecare examen din perioada prenatala, femeia insarcinata va fi cantarita, i se va masura circumferinta abdomenului, tensiunea arteriala si i se vor recolta probe de urina. Trebuie respectate toate controalele medicale recomandate de ginecolog. Desi aceste controale par de rutina, ele ajuta medicul sa urmareasca evolutia sarcinii si sa sesizeze eventualele complicatii ce pot aparea.

In timpul celui de al doilea trimestru de sarcina se vor face teste de sange (triplu si cvadruplul test) pentru a observa daca exista riscul de avea un copil cu malformatii sau cu probleme genetice. Daca deja exista riscul unor astfel de defecte sau daca in familie mai exista alti membrii cu boli genetice sau alte malformatii la nastere, sau varsta mamei este peste 35 ani, trebuie discutat cu medicul ginecolog pentru a face aceste teste mai devreme si mai in detaliu. Spre sfarsitul celui de al doilea trimestru de sarcina se verifica glicemia (prin testul de toleranta la glucoza) pentru diagnosticul unui eventual diabet gestational. Spre sfarsitul sarcinii se vor face diferite teste pentru depistarea unor infectii care ar putea dauna copilului.

Semne ce trebuie urmarite pe perioada sarcinii

Trebuie anuntat imediat medicul ginecolog in cazul:
- crampelor
- sangerarilor sau altor scurgeri de la nivelul vaginului
- durerilor abdominale
- durerilor de spate persistente
- usturarilor sau durerilor in timpul urinarii
- durerilor de cap
- vederii incetosate
- febrei
- aparitiei bruste a unor edeme (acumulare de lichid la nivelul tesuturilor) la picioare, glezne sau maini.

Planificarea unei sarcini sanatoase

Pentru a avea o sarcina sanatoasa aceasta trebuie planificata din timp si trebuie rezolvate inainte toate problemele medicale. Daca s-a folosit ca metoda de contraceptie administrarea de anticonceptionale trebuie sa se astepte un ciclu normal dupa oprirea pastilelor si dupa aceea este sa bine sa fie conceput copilul. Revenirea ovulatiei poate fi intarziata in urma unui tratament cu anticonceptionale, dar nu este nicicum afectata definitiv ci doar pentru o scurta perioada de timp.

Pe perioada sarcinii este important sa se faca miscare, sa se manance sanatos si sa se consume multe lichide. De asemenea trebuie evitate alcoolul, medicamentele (inclusiv antiinflamatoarele nesteroidiene), drogurile si sa reduca sau chiar sa fie eliminat consumul de cafea.Trebuie de asemenea ca noua mamica sa-si gaseasca un medic obstetrician care sa-i urmareasca sarcina, un medic neonatolog, care se va ocupa de nou-nascut imediat dupa nastere si bineinteles un medic pediatru, care se va ocupa ulterior de copil.

Trebuie sa aiba loc o discutie impreuna cu medicul cu privire la bolile contagioase din copilarie, deoarece boli ca rubeola sau pojarul pot duce la defecte la nastere, intreruperi ale sarcinii sau chiar la nasterea unui fat mort. De aceea e important sa se faca imunizarile necesare si sa se astepte o anumita perioada, recomandata de medic, inainte de a ramane insarcinata.

Teste obisnuite in perioada de sarcina

Pentru verificarea imediata a existentei sarcinii se poate folosi un test de sarcina chiar din prima zi a intarzierii ciclului menstruatiei. Perioada de sarcina se masoara in saptamani din prima zi a ultimei menstruatii normale. Exista mai multe cai de a calcula cat de avansata este sarcina. Folosind data ultimei menstruatii se poate calcula de asemenea si data nasterii.

Imediat dupa aflarea sarcinii este bine sa se faca o programare la medicul obstetrician. Prima vizita la medic va lamuri o serie de intrebari in legatura cu sarcina, precum si diferitele probleme medicale ce pot aparea in cursul acesteia. O sarcina sanatoasa presupune vizite regulate la medic.

La fiecare vizita se vor face urmatoarele:
- masurarea greutatii gravidei
- a perimetrului abdominal
- teste de sange si urina.

De asemenea, se vor discuta eventualele probleme si in functie de trimestrul de sarcina vor exista teste suplimentare. Unele teste sunt de rutina, iar altele sunt facute doar atunci cand exista suspiciuni cu privire la o anumita problema. Primele teste si examene din timpul sarcinii includ o discutie cu medicul despre problemele medicale de pana atunci, un examen fizic, teste de sange si urina.


In primul trimestru de sarcina se fac urmatoarele examinari si teste:
- examen ecografic - care poate oferi informatii despre fat si placenta;
- daca exista riscul unor probleme genetice se vor face o serie de teste genetice (probele fiind luate din vilozitatile corionice - de la nivelul placentei), care pot oferi rezultate mult mai rapid decat amniocenteza, care se poate face in al doilea trimestru de sarcina;
- se pot face si teste neinvazive pentru screeningul sindromului Down, folosind o combinatie intre masuratorile ecografice (pliul nucal) si testele de sange.


In al doilea trimestru de sarcina se pot face ecografii, monitorizarea batailor cardiace ale fatului, testul de toleranta la glucoza pentru depistarea unui posibil diabet gestational. In acest trimestru se poate face si amniocenteza care este un test pentru depistarea defectelor de tub neural, care se face din lichidul amniotic ce inconjoara fatul. De asemenea se pot face triplul test sau cvadruplul test care arata nivelurile alfa feto-proteinei, gonadotropinei umane corionice si estrogenului. In ultimul trimestru de sarcina se pot face ecografii, testari pentru infectia cu virusul hepatic B si cu streptococul de grup B.
Toate femeile insarcinate trebuie sa fie testate pentru virusul HIV in timpul primului trimestru de sarcina pentru a preveni transmiterea infectiei la nou-nascut. Unii nu considera ca acest test este intotdeauna necesar ci doar daca gravida solicita acest lucru.

Riscurile corelate cu varsta

Daca in momentul nasterii mama va avea 34 de ani sau mai putin, riscul de a avea un copil cu probleme genetice este suficient de mic incat testele pentru screening sunt optionale. Triplul test si cvadruplul test pot observa in sangele mamei markerii ce arata posibilitatea unui defect la nastere cum ar fi defectul neural sau sindromul Down. Daca rezultatele arata un risc peste medie pentru o astfel de problema genetica se poate decide daca sa se faca alte teste mai amanuntite pentru o mai buna detectare a eventualelor afectiuni medicale.

Daca varsta in momentul nasterii va fi de 35 de ani sau mai mult, riscul de a avea un copil cu o boala genetica este suficient de mare ca medicul sa recomande o serie de teste diagnostice si nu de screening pentru detectarea sindromului Down sau a altor boli genetice. Se poate alege intre amniocenteza care se poate efectua in trimestru al doilea si testul din vilozitatile corionice care se poate efectua in ultima perioada a primului trimestru de sarcina. Daca se vrea evitarea acestor teste invazive se poate astepta pana al doilea trimestru de sarcina pentru a efectua triplul test sau cvadruplul test.

De retinut!

E important de stiut cand trebuie facuta programarea acestor teste in timpul sarcinii.
Testul din vilozitatile corionice poate fi facut mai devreme (saptamana 10-12 a sarcinii) decat amniocenteza care se poate efectua in intervalul 14-18 saptamani de sarcina. Acest lucru poate fi folositor pentru a decide mai devreme daca sarcina poate fi mentinuta sau nu. Rezultatele la primul test se obtin mai repede, in cateva zile, pe cand rezultatele la amniocenteza vin in 2 saptamani.

Testul din vilozitatile corionice nu detecteaza defectele de tub neural, deci este recomandat ca pe langa acesta sa se faca si testul alfa feto-proteinei, care este inclus in triplu test. Ideal acest test se efectueaza in saptamanile 15-18 ale sarcinii. Ambele teste au un usor risc de a produce pierderea sarcinii, deoarece ele pot afecta uterul, sacul amniotic, si/sau placenta. Acest risc este mai mic de 1% pentru amniocenteza in al doilea trimestrul de sarcinii, si pana la 2 % in testul din vilozitatile corionice. Riscul scade foarte mult cand acest test se face prin abordare abdominala, mai degraba decat prin colul uterin.

Sfaturi privind nutritia

- trebuie ca femeile insarcinate sa aiba o nutritie adecvata si sa ia in greutate atat cat trebuie in timpul sarcinii. Trebuie sa acorde o atentie deosebita administrarii de acid folic, a fierului si a calciului si sa ia in greutate intr-un mod gradual, lent
- limitarea aportului de cofeina
- dieta vegetariana in timpul sarcinii si al alaptarii necesita o atentie speciala in sensul achizitiei unei cantitati suplimentare de proteine, vitamina B12, vitamina D, zinc, pe langa acidul folic, fierul si calciul de care toate mamele au nevoie. Acesti nutrienti sunt vitali pentru cresterea celulara a fatului, pentru dezvoltarea creierului si organelor, precum si pentru cresterea in greutate
- calciul este foarte important, mai ales in timpul sarcinii. Daca nu se poate sau nu se doreste luarea acestui element din produse lactate se poate incerca procurarea acestuia din broccoli, suc de portocale, lapte de soia, legume sau migdale.

Sfaturi privind exercitiile fizice

In timpul sarcinii, trebuie facute exercitii fizice cu mare atentie, timp de 30 de minute, in majoritatea zilelor saptamanii, daca nu chiar in fiecare zi a saptamanii.

De evitat:
- medicamentele care nu sunt aprobate de medicul ginecolog (de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene folosite in perioada de conceptie sau in prima parte a sarcinii pot cauza intreruperi de sarcina);
- papaya, care poate cauza intreruperea sarcinii mai ales daca e necopt ;
- alcoolul;
- fumul de tigara;
- sauna sau baile fierbinti;
- sursele de infectie cu toxoplasma, care includ carnea cruda, carnea de pasare, fructele de mare, fructele si legumele nespalate, fecalele de pisica ;
- pesti care contin mercur, cum ar fi rechinul sau pestele spada, sau mai mult de 200 de grame de ton pe saptamana sau peste prins in ape locale care n-a fost testat sanitaro-veterinar;
- chimicale periculoase, radiatii si anumite produse cosmetice.
Sarcina are un mare impact asupra vietii unei femei.

Schimbarile fizice normale si simptomele lor

Desi pot merge de la moderat la severe, urmatorele situatii sunt normale in timpul sarcinii

Schimbari in stilul de viata

Sarcina poate duce la o serie de schimbari in activitatea zilnica si in relatiile interumane.
- regimul alimentar si cresterea in greutate necesita mai multa atentie decat in mod normal, o cura de slabire nu este nicicum potrivita in timpul sarcinii;
- sexul nu cauzeaza probleme in cazul unei sarcini fara complicatii; interesul sexual se schimba deseori in timpul diferitelor perioade ale sarcinii. Daca exista ingrijorarea expunerii la o boala cu transmitere sexuala sa se evite contactul sexual sau sa se foloseasca prezervativul;
- schimbarile in relatia cu partenerul sunt inevitabile, deoarece intreaga atentie a mamei este concentrata asupra sanatatii proprii si a viitorului sau copil;
- exercitiile fizice ajuta corpul sa faca fata cat mai bine perioadei de sarcina, nasterii si recuperarii ulterioare. Activitatea fizica moderata, cum ar fi plimbarea, este ideala pe perioada sarcinii;
- mersul la serviciu sau la scoala, daca nu este foarte solicitant, de obicei nu determina nici o problema pe perioada sarcinii; pe masura ce sarcina avanseaza, se poate reduce perioada de munca daca femeia insarcinata simte nevoia acestui lucru;
- calatoriile sunt sigure pana in ultima perioada a sarcinii; daca exista nelamuriri in legatura cu acest lucru este bine sa se consulte medicul. In timpul celui de-al treilea trimestru este bine ca femeia insarcinata sa nu fie foarte departe de spital, pentru a putea ajunge in timpul cel mai scurt la doctor in cazul unor schimbari neasteptate, care necesita ingrijiri medicale;
- purtarea centurii de siguranta este foarte importanta pentru a oferi protectie femeii insarcinate si copilului acesteia;
- purtarea din timp a unei discutii cu ceilalti copii despre venirea noului nascut ajuta familia sa se adapteze mai bine noilor cerinte.

Probleme medicale

- sangerarile vaginale - pot fi sau nu pot fi semne ale unor probleme ce pot aparea in timpul sarcinii. Daca apar trebuie sa fie anuntat imediat medicul ginecolog;
- administrarea diferitelor medicamente in timpul sarcinii trebuie facuta doar cu acordul medicului pentru a preveni eventualele efecte asupra sarcinii;
- infectiile de tract urinar sunt frecvente in timpul sarcinii si trebuie tratate cu antibiotice, pentru a preveni aparitia unei infectii periculoase pentru fat, dar bineinteles la recomandarea medicului;
- infectiile vaginale bacteriene, fie simptomatice, fie nu, necesita tratament antibiotic deoarece pot duce la infectii grave;
- pentru a preveni izoimunizarea Rh posibila atunci cand mama are Rh – si tatal are Rh + se poate face un tratament cu imunoglobuline Rh.

Din punct de vedere emotional sarcina este o experienta diferita pentru fiecare femeie. Sentimentele diferite si incertitudinile, chiar daca e o sarcina programata, nu sunt neobisnuite. Datorita modificarilor hormonale si a oboselii, schimbarile de stare pot fi mult mai evidente. Multe femei se ingrijoreaza atunci cand se gandesc la diferitele probleme ce pot afecta copilul pe perioada sarcinii, insa aceste sentimente sunt normale.

Daca exista probleme in timpul sarcinii acestea trebuie neaparat discutate cu medicul care supravegheaza gravida
- depresia din timpul sarcinii necesita tratament pentru a reduce riscurile la care pot fi supusi mama si nou-nascutul atat in timpul sarcinii cat si dupa aceasta;
- tratamentul astmului bronsic in perioada sarcinii este important pentru ca fatul sa primeasca oxigen atat cat are nevoie. Majoritatea medicamentelor, dar nu toate, sunt sigure de administrat in perioada sarcinii;
- infectia cu virusul HIV necesita depistarea precoce si un tratament specific pentru a preveni transmiterea acestei infectii la nou-nascut
- tratamentul pentru cancer in timpul sarcinii este amanat pentru a nu face rau fatului, daca este posibil. Totusi cateodata chimioterapia se poate face daca este necesara
- vaccinul pentru variola in timpul sarcinii are o serie de riscuri atat asupra mamei cat si asupra copilului si este recomandat doar gravidelor ce au fost expuse la acest virus.

Primul trimestru de sarcina

Perioada de sarcina e masurata din prima zi a ultimei menstruatii normale, in total 40 de saptamani si e impartita in trimestre. Primul trimestru dureaza din prima saptamana pana in a 12-a saptamana sau 3 luni.

Prima perioada a dezvoltarii intrauterine

Perioada sarcinii incepe din momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid. In saptamana urmatoare acestei fecundari are loc dezvoltarea oului in mai multe celule numite blastocite, care se fixeaza in peretele uterului. Aceasta fixare duce la o serie de modificari hormonale si fizice. Perioada dintre saptamana a 3-a si saptamana a 8-a este considerata perioada embrionara, perioada in care se dezvolta majoritatea organelor. In aceasta perioada embrionul este foarte vulnerabil la alcool, radiatii sau boli infectioase.
In saptamana a 9-a de sarcina embrionul ajunge la 2,54 cm lungime si este numit fat. In acest moment uterul a crescut la marimea unui grapefruit.

Primele semne ale sarcinii

Primul semn intr-o sarcina poate fi intarzierea ciclului menstrual. Alte semne datorate modificarilor hormonale sunt:
- oboseala
- tensiuni la nivelul sanilor
- mictiuni frecvente
- senzatie de plenitudine sau dureri usoare la nivelul abdominal
- greata (raul de dimineata) cu sau fara varsaturi

Alte schimbari aparute in timpul sarcinii

De-a lungul sarcinii pot aparea o serie de modificari de la usoare pana la severe:
- constipatie, datorita schimbarilor hormonale care incetinesc functionarea normala a tubului digestiv. De asemenea fierul din vitaminele prenatale poate provoca constipatie;
- schimbari ale dispozitiei datorita modificarilor hormonale;
- scurgerile vaginale se modifica si o scurgere usoara alba laptoasa (leucoree) este normala pe perioada sarcinii. De asemenea, tesuturile din jurul vaginului devin mai subtiri si mai putin sensibile in perioada sarcinii
- infectiile vaginale cu ciuperci sunt obisnuite in timpul sarcinii datorita cresterii nivelului hormonilor. Daca exista simptome ale unei infectii vaginale cu fungi sau bacteriene trebuie neaparat consultat medicul ginecolog
- sangerari vaginale. In prima parte a sarcinii pot aparea mici sangerari vaginale care pot disparea de la sine, dar care pot fi, uneori, inceputul unei pierderi de sarcina. Daca exista sangerari vaginale trebuie, de asemenea, consultat medicul ginecolog.

Al doilea trimestru

Trimestrul al doilea de sarcina tine din saptamana a 13-a pana in saptamana a 27-a a sarcinii. Aceasta este perioada cand la majoritatea femeilor sarcina incepe sa devina vizibila, fiind nevoite sa poarte haine adecvate. In saptamana a 16-a partea superioara a uterului, numita si fund uterin, va fi situata la jumatatea distantei dintre ombilic si pubis. La 27 de saptamani fundul uterin va fi la 5 centimetri deasupra ombilicului.

La sfarsitul celui de-al doilea trimestru, fetusul va avea 25,4 cm lungime si va cantari 680 grame.
Aceasta perioada poate fi considerata cea mai usoara din timpul sarcinii. Pentru unele femei tensiunile de la nivelul sanilor, greturile de dimineata si oboseala se imputineaza sau dispar cu totul in cursul acestui trimestru, in timp ce disconfortul fizic al ultimei perioade a sarcinii nu a aparut inca. Presiunea asupra vezicii urinare scade pe masura ce uterul se mareste si depaseste regiunea pelvisului.


Daca este prima sarcina, femeia va simti primele miscari ale fatului intre saptamanile 18 si 22 de la ultima menstruatie normala. Desi fatul misca cu cateva saptamani inainte, miscarile lui nu sunt destul de puternice pentru a fi simtite de mama. La inceput miscarile fatului pot fi usoare, femeia nestiind sigur ceea ce simte. Daca nu este la prima sarcina, femeia poate simti aceste miscari mai devreme, undeva intre saptamanile 16 si 18.

Simptome normale ce pot aparea in al doilea trimestru de sarcina:
- modificari la nivelul sanilor
- crampe musculare la nivelul picioarelor
- dureri de spate
- dureri la nivelul pelvisului si al soldurilor
- hemoroizi si constipatie
- arsuri stomacale (de asemenea un simptom al bolii de reflux gastro-esofagian)
- sangerari nazale si la nivelul gingiilor
- modificari ale pielii si semne ale intinderii acesteia

Infectii ce necesita tratament in aceasta perioada:
- infectii vaginale bacteriene
- infectii vaginale fungice.

Al treilea trimestru de sarcina

Trimestrul al treilea al sarcinii tine din saptamana 28 pana la nastere. Desi nasterea normala e undeva la sfarsitul saptamanii 40, orice nastere in saptamanile 38 – 42 este considerata nastere la termen. In acest ultim trimestru, fetusul va creste iar organele corpului se dezvolta pe deplin. Fatul va misca des, in special intre saptamanile 27 si 32.


In ultimele 2 luni de sarcina fatul devine prea mare pentru a se misca cu usurinta in interiorul uterului, ceea ce va da impresia ca se misca mai putin. La sfarsitul celui de-al treilea trimestru fatul este asezat cu capul in jos. Mai mult ca sigur, femeile vor simti un usor disconfort pe masura ce se apropie nasterea.

Simptome normale ce pot aparea in timpul trimestrului al treilea de sarcina:
- contractiile Braxton Hicks, care sunt contractii "de incalzire", care nu subtiaza si nu deschid colul uterin si nu duc la declansarea travaliului;
- oboseala
- dureri de spate;
- dureri la nivelul pelvisului si de solduri;
- hemoroizi si constipatie;
- pirozis (arsuri gastrice pote fi si un simptom al bolii de reflux gastro-esofagian);
- respiratii mai dificile, deoarece uterul a ajuns chiar sub nivelul coastelor si plamanii au mai putin loc sa se destinda;
- umflaturi ale picioarelor si ale gleznelor (edem). Sarcina poate cauza retinerea fluidelor in organism. Si in plus exista o presiune suplimentara pe care uterul marit o exercita asupra picioarelor care pot duce la umflarea picioarelor si a gleznelor;
- dificultati in a avea un somn linistit si gasirea unei pozitii confortabile. Pozitia intinsa pe spate interfereaza cu circulatia sangelui iar pozitia pe burta nu este posibila. Se poate dormi pe o parte folosind paturi pentru a se sprijini burta si intre genunchi;
- mictiuni frecvente, cauzate de uterul marit si de presiunea pe care o are capul fatului asupra vezicii urinare.


Semne care arata ca nasterea este foarte aproape:
- fatul se stabileste la nivelul pelvisului. Desi se numeste coborare sau angajarea fatului, unele femei pot sa nu o simta;
- colul se subtiaza si se deschide (colul se sterge si se dilata). Medicul ginecolog urmareste aceste modificari la examinarile din perioada de gestatie;
- contractii Braxton Hicks devin mult mai frecvente si mai puternice posibil si putin dureroase. De asemenea se pot simti crampe la nivel rectal si dureri persistente ale spatelui;
- apa se poate rupe (ruptura membranelor). In cele mai multe cazuri ruptura membranelor apare dupa ce travaliul a fost declansat. La unele femei este posibil sa se rupa inaintea declansarii travaliului. Daca femeia insarcinata simte ca s-a rupt apa trebuie neaparat sa sune medicul ginecolog sau sa mearga de urgenta la un spital.

Travaliul si nasterea

In timpul vizitelor la medic ar trebui sa se discute cu acesta despre ce se va intampla in momentul travaliului si al nasterii. Se poate elabora un plan despre cum se poate desfasura nasterea, plan ce poate fi facut in cadrul orelor de educatie prenatala sau chiar de femeia insarcinata singura. Cum insa nici o nastere nu poate fi prevazuta pe deplin, acest plan trebuie sa fie flexibil. O data inceput travaliul acesta poate fi total diferit de cum si l-a imaginat gravida. Daca apare o urgenta planul trebuie schimbat pentru binele copilului si al mamei. Se poate ca viitoarea mama sa fie consultata in legatura cu unele decizii, dar optiunile acesteia vor fi limitate daca nasterea este o urgenta.

Cand este intocmit acest plan, trebuie sa fie stabilit spitalul unde va avea loc nasterea, medicul care se va ocupa de gravida, precum si persoana ce va ajuta viitoarea mamica dupa nastere, ce poate fi o persoana din domeniul medical sau cineva din anturajul familiei. Aceste lucruri ar trebui stabilite in cadrul orelor de educatie prenatala sau incepand cu luna a 6-a sau a 7-a a sarcinii.
Dupa ce au fost stabilite aceste detalii se pot lua in considerare preferintele mamei in ceea ce priveste masurile ce se doresc a fi luate pentru usurarea nasterii, medicamentele administrate, procedurile ce vor fi aplicate nou-nascutului si de asemenea cum vor decurge primele ore ale mamei cu copilul sau.


Masurile pentru asigurarea confortului nasterii pot fi:


- metode de reducere a durerii fara medicatie (nastere naturala) cum ar fi controlul respiratiei, masaj, distragerea atentiei, suportul afectiv permanent pe perioada travaliului, care pot reduce durerea si pot induce sentimentul de control asupra travaliului;
- gradul de mobilitate in timpul travaliului, care include si alegerea modului de ascultare a batailor inimii fatului, printr-o monitorizare ocazionala sau continua. Majoritatea femeilor prefera sa se plimbe si sa se miste in voie, ceea ce duce la reducerea disconfortului, dar in cazul unei nasterii cu risc ridicat este nevoie de o monitorizare continua;
- alimentatia si hidratarea pe perioada travaliului. Unele spitale permit hidratarea cu lichide, pe cand altele permit doar consumarea dropsurilor sau a cuburilor de gheata. Mancarea solida nu este permisa deoarece digestia este mult mai lenta in travaliu. Un stomac gol este de preferat mai ales atunci cand este nevoie de anestezie generala;
- ascultarea muzicii in timpul travaliului;
- pozitiile din timpul travaliului, cum ar fi, pozitia in sezut, pe vine, pe o minge, in piscina, pe un scaun special pentru nastere, pe pat sau taburet.

Tratament antialgic (pentru reducerea durerilor):
- anestezia epidurala, care consta in injectarea analgezicelor in spatiul epidural, din jurul maduvei spinarii care determina anestezierea partiala sau totala a partii inferioare a corpului. O anestezie mai usoara permite femeii sa simta suficient pentru a putea impinge, reducand astfel riscul unui travaliu prelungit sau a unei operatii cezariene.
- anestezia la nivelul nervului pudendal si cea paracervicala sunt anestezice administrate la nivel pelvian si care reduc durerile din momentul travaliului. Anestezia la nivelul nervului pudendal este cea mai sigura anestezie. Anestezia paracervicala a fost inlocuita cu anestezia epidurala deoarece este mai eficienta.
- exista si medicamente ce pot reduce anxietatea si durerea (narcotice, de obicei Demerol), dar trebuie stiut ca acestea au efect in dureri moderate si pot avea efecte secundare asupra mamei si copilului.

Unele din proceduri nu sunt cele pe care si le doreste gravida. Acestea sunt folosite de obicei in alte proceduri sau in urgente si de aceea este bine sa fie cunoscute.

Acestea includ:
- anestezie locala (injectie cu analgezic la nivelul pielii) inainte de epiziotomie sau de anestezia epidurala;
- rahianestezie (injectarea anestezicului in lichidul cerebro-spinal) care determina anestezia intregii regiuni pelvine in cazul unei nasteri asistate, cum ar fi aplicatia de forceps sau operatia cezariana (cand gravida nu poate impinge);
- anestezie generala prin folosirea medicatiei inhalatorii sau intravenoase, care duce la pierderea cunostintei. Are mult mai multe riscuri, dar are un efect mult mai rapid decat anestezia epidurala sau rahianestezie. Aceasta anestezie este folosita doar atunci cand este o urgenta care impune o nastere rapida, cand nu a fost montat in prealabil un cateter epidural

Proceduri medicale pentru o nastere cat mai sigura:
- inducerea nasterii prin ruptura membranelor si administrarea unor medicamente pentru stimularea contractiilor si pentru stergerea colului uterin. Aceasta poate fi o masura necesara atunci cand mama are tensiunea arteriala crescuta sau orice alta problema medicala ce poate face rau fatului.
- monitorizarea batailor inimii fatului fie continuu, daca exista riscuri asociate nasterii, fie periodic, pentru monitorizarea semnelor ce pot arata o eventuala suferinta fetala.
- epiziotomia, care reprezinta o incizie intre vagin si anus pentru a preveni ruptura traumatica a perineului si a vaginului in momentul degajarii capului fatului la nastere. Impingerea bine controlata in momentul nasterii poate de asemenea preveni sau reduce ruptura de perineu.
- aplicatia de forceps-folosita intr-o nastere naturala, care deja s-a declansat, dar fatul este in suferinta fetala si este necesar ca nasterea sa aiba loc cat mai repede
- operatia cezariana-ce ar putea fi necesara in cadrul unei nasteri naturale. Daca femeia insarcinata a mai avut anterior o nastere prin cezariana se va opta pentru o nastere vaginala sau se va stabili dinainte operatia cezariana.

Decizii privind ingrijirea nou-nascutului

Acestea includ:
- daca se doreste prelevarea sangelui din cordonul ombilical pentru un eventual tratament cu celule stem acest lucru trebuie dinainte stabilit;
- nou-nascutul va sta cu mama pentru cel putin o ora pentru stabilirea unei conexiuni si pentru a se initia alaptarea. Unele spitale permit mamelor sa stea cu nou-nascutii, pe toata perioada spitalizarii (aplicarea acestei politici necesita si asigurarea conditiilor pentru ca mama sa se poata odihni separat, daca solicita acest lucru);
- pentru a ajuta copilul sa se calmeze si sa fie prezentat mamei cat mai frumos mama poate decide intarzierea administrarii vitaminei K, prelevarea analizelor de sange printr-o mica intepatura la nivelul calcaiului si a medicatie intraoculara;
- se va stabili daca se vor primi vizite si cand vor fi acestea.
Pentru a preveni problemele de alimentatie nu se va permite administrarea apei sau a unor formule de lapte.

Cand trebuie sunat medicul

- dureri abdominale severe;
- daca femeia insarcinata simte ca are o scurgere de lichid la nivel vaginal (sac amniotic rupt) si i se pare ca simte cordonul ombilical in vagin (prolapsul cordonului) trebuie neaparat sa se aseze in genunchi in asa fel incat sezutul sa fie mai sus decat capul pentru a scadea presiunea asupra cordonului ombilical pana la sosirea unui ajutor. Prolapsul cordonului ombilical poate duce la oprirea circulatiei sangelui catre fat. Aceste masuri se pot aplica inca din saptamana 24 de gestatie

Trebuie chemat medicul oricand in timpul sarcinii atunci cand:

- sunt semne de preeclampsie (o situatie amenintatoare) cum ar fi edem la nivelul fetei, mainilor, sau picioarelor; probleme de vedere ca vederea neclara sau intunecata si cefalee intensa (dureri puternice de cap);
- orice sangerare vaginala;
- durere, crampe sau febra asociate cu sangerari vaginale;
- pierderi de tesut de la nivelul uterului;
- febra 38,9 sau mai mare;
- dureri la nivelul pelvisului, care nu se amelioreaza;
- mancarime pe tot corpul (de obicei apare seara si apoi si intreaga zi), asociata sau nu cu urina inchisa la culoare, scaune acolice (scaunul deschis la culoare) si aparitia icterului (colorarea in galben a pielii) sau a icterului scleral (coloratia in galben a sclerelor);
- varsaturi mai dese de 3 ori pe zi, mai ales daca se asociaza cu febra sau durere;
- disurie (dureri la urinare);
- cresterea scurgerilor vaginale sau aparitia sangerarilor vaginale usoare sau mai severe. Este posibil sa fie ori pierderea lichidului amniotic ori o problema la nivelul vezicii urinare;
- disurie (dureri la urinare) sau urinari frecvente cu urina tulbure, cu sange si cu un miros neplacut

Daca femeia insarcinata are intre 20 si 37 de saptamani de gestatie trebuie sa mearga la spital sau sa anunte medicul daca are semne de nastere prematura cum ar fi:
- orice sangerare vaginala sau cresterea secretiei vaginale, care de obicei era scazuta;
- crampe mai puternice, asemanatoare celor din perioada menstruala insotite sau nu de diaree;
- daca contractiile, insotite sau nu de durere sunt la mai putin de 15 minute, si continua de mai mult de 2 ore dupa schimbarea pozitiei si hidratarii;
- dureri de spate aparute brusc sau dureri la nivelul pelvisului;
- daca copilul nu se mai misca sau se misca mai putin decat de obicei;
- contractii uterine dureroase, febra aparuta brusc, si oboseala (posibile semne ale unei infectii);Dupa 37 de saptamani este necesar sa fie consultat imediat medicul sau sa fie chemata salvarea daca:
- exista sangerari vaginale;
- contractii regulate (despartite la 5-6 minute ce dureaza cel putin 45 de secunde fiecare);
- aparitia unei pierderi de lichid la nivelul vaginului;
- daca copilul nu se mai misca sau se misca mult mai putin decat in mod norma.
De asemenea pe toata perioada sarcinii trebuie consultat medicul cand apare o secretie permanenta (diferita de una normala) asociata cu mancarimi, arsuri sau un miros neplacut.


Citeste si despre:

Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii Emotiile din timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Activitatea fizica in timpul sarcinii Dulciurile in timpul sarcinii Metilmercurul si sarcina Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Sarcina: ce alimente trebuie evitate