Pirozis

durere asemanatoare unei arsuri, cu sediul In epigastru (partea superioara a abdomenului), cu iradiere ascendenta in spatele sternului, terminandu-se cu o regurgitare de lichid acid in gura.

Cauze - Un pirozis poate fi provocat de un exces de alimente sau de alcool, sau de o hrana prea consistenta.
Atunci cand apare cu regularitate, pirozisul traduce un reflux gastroesofagian (reflux de lichid gastric spre esofag), cauzat, de cele mai multe ori, de o hernie hiatala (ridicarea polului superior al stomacului prin orificiul diafragmului rezervat trecerii esofagului). El este favorizat de anumite pozitii: pozitia orizontala, flexia trunchiului in fata, in particular in cursul legarii sireturilor (semnul siretului). Uneori, durerea este atat de intensa incat ea evoca un infarct miocardic.

tratament - Acesta consta intr-o modificare a regimului alimentar (suprimarea alcoolului, regim mai putin bogat in grasimi animale), in pansamente gastrice si administrarea de medicamente care intaresc sfincterul inferior al esofagului. refluxul gastroesofagian poate fi tratat chirurgical in caz de complicatie.

Citeste si despre:

Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale) Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian Ulcerul peptic: combinatii terapeutice eficiente Cefaleea Cele mai bune moduri naturale prin care digestia poate fi imbunatatita Senzatia de arsura in piept si gat Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?