Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B

Actualizat: 04 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Infectiile cu Streptococ de grup B reprezinta infectii bacteriene severe care sunt o cauza de deces si de invaliditate la nou-nascuti.
In anii 1970 aproximativ jumatate din nou-nascuti au decedat datorita acestor infectii. In zilele noastre, datorita diagnosticului precoce si a tratamentului agresiv, se inregistreaza putine decese din aceasta cauza.

Cauze

Streptococul de grup B este prezent, in mod fiziologic, adica exista in mod normal, la nivelul intestinelor, vaginului si rectului. O femeie insarcinata poate transmite nou-nascutului aceste bacterii, in timpul nasterii. Intre 10 si 30% dintre mame sunt purtatoare de Streptococi de grup B, ceea ce inseamna ca este sunt doar purtatoare de bacterii dar nu sunt si bolnave datorita lor. Nu este clar de ce unii nou-nascuti sunt infectati, in timp ce altii nu.
Nou-nascutii dezvolta infectia la cateva ore dupa nastere sau in timpul primei saptamani de viata, desi au fost inregistrate cazuri cu debut la cateva luni dupa nastere. Cei care sunt infectati in prima saptamana, in cele mai multe cazuri dobandesc infectia de la mame. Nu este clar mecanismul expunerii nou-nascutilor la infectie in cazurile cu debut la cateva luni dupa nastere.

Simptome


Initial, nou-nascutii nu prezinta aceleasi simptome ca si copiii mai mari sau adultii. Simptomele pot include:
-hipertermia sau hipotermia (febra sau temperatura corporala scazuta)
-iritabilitate
-letargie (lipsa de energie)
-polipnee (cresterea numarului de respiratii pe minut)
-dispnee (respiratie dificila).
Nou-nascutii suspectati a fi infectati cu Streptococi de grup B trebuie consultati de urgenta de un specialist, deoarece este o infectie amenintatoare de viata.

Diagnostic


Toate ghidurile internationale recomanda testerea prenatala a tuturor femeilor insarcinate (prin culturi vaginale si rectale), intre saptamanile 35 si 37 de sarcina. Nou-nascutii suspectati a fi infectati trebuie diagnosticati la nastere prin analize sangvine, inclusiv lichidul cefalorahidian.

Tratament medical


Femeile insarcinate infectate sau purtatoare ale streptococului de grup B trebuie tratate cu antibiotic inainte de nastere, pentru a preveni transmiterea bacteriilor catre nou-nascuti in timpul travaliului. Femeile insarcinate care au nascut anterior un copil infectat sau ale caror analize demonstreaza ca sunt purtatoare, trebuie de asemenea, tratate antibiotic.
Nou-nascutii infectati sunt tratati tot cu antibiotice. In plus fata de acestea, se adauga masuri suportive, cum ar fi lichide si ventilatie asistata. In unele cazuri, medicii specialisti pot incepe tratamentul nou-nascutilor suspecti de a fi infectati cu Streptococ de grup B inainte de a primi rezultatele analizelor. Acest fapt este recomandat datorita faptului ca, netratata, infectia este amenintatoare de viata.
Nasterea prin cezariana nu previne transmiterea infectiei.

Investigatii

Toate ghidurile internationale recomanda testerea prenatala a tuturor femeilor insarcinate (prin culturi vaginale si rectale), intre saptamanile 35 si 37 de sarcina. Nou-nascutii suspectati a fi infectati trebuie diagnosticati la nastere prin analize sangvine, inclusiv lichidul cefalorahidian.


Citeste si despre:

Infectia cu streptococ de grup B Infectiile streptococice Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Infectia tractului urinar la tineri si adulti Cat de periculoase pot fi infectiile cu streptococi? Cum se trateaza corect infectiile streptococice Cum ajuta acidul hialuronic in tratarea bolilor respiratorii De ce transpira picioarele si cum scapam de aceasta problema neplacuta si urat mirositoare Infectiile bacteriene Pneumonia congenitala Tromboza de sinus cavernos Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Pneumonia la copii Sarcina Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman