Aceasta concluzie a rezultat in urma unui studiu care a inclus un numar de 1063 femei insarcinate si s a desfasurat pe durata a 2 ani, intre 1996 – 1998. Pe toata durata acestuia nici una din participante nu si a modificat comportamentul in privinta consumului de cafea sau a altor bauturi care contin cafeina (ceai, bauturi acidulate, ciocolata calda). Cercetarile au aratat ca un consum zilnic a mai putin de 200 mg cafeina mentine riscul unui avort spontan la 40 de procente, iar consumul zilnic a mai mult de 200 mg cafeina dubleaza riscului de avort spontan (200 mg cafeina sunt echivalentul a 2 sau 3 cesti de cafea normala).
Ca atare, cercetatorul principal care a condus studiul recomanda oprirea consumului de cafeina pe toata durata sarcinii, deorece s-a demonstrat cresterea posibilitatii unui avort spontan.
Studiul s-a realizat la cererea unuei dintre cele mai mari companii de asigurari din Statele Unite.