Conduita terapeutica stomatologica la femeia gravida

Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala

Velvet Dental

Generalitati


Pacienta insarcinata necesita din partea medicului dentist o atentie speciala pentru ca desi este considerata ca fiind “sanatoasa” trebuie ferita de stres si anxietate, toate acestea deoarece organismul ei sufera o serie de modificari fiziologice si emotionale.

Printre aceste modificari putem enumera:


1. cresterea volumului sanguin cu 50%, tahicardie si murmur cardiac fiziologic;
2. sindrom hipertensiv la schimbari bruste de pozitie in stadii avansate ale sarcinii;
3. anemie, modificari ale factorilor de coagulare;
4. modificarea tesutului conjunctiv din vasele de sange;
5. modificari hormonale.

Modificarile metabolice ce apar in organismul femeii gravide pot favoriza aparitia unor complicatii orale cum ar fi:


1. sangerarile gingivale cauzate de factori iritanti locali si care se pot combate printr-o conduita corecta de igiena orala;


2. foarte rar apare tumora de sarcina “pregnancy tumor”, gingiile cresc in volum acoperind dintii, sangereaza foarte usor la atingere, sunt dureroase numai in cazul unor suprainfectari. Tumora nu are caracter malign, fiind din punct de vedere histopatologic un angiogranulom;


3. evolutia cariilor dentare se poate accentua datorita modificarilor in alimentatie, dar nicidecum datorita faptului ca se pierde calciul din dintii mamei. Suplimentul de calciu pentru fat poate fi asigurat de o alimentatie bogata in calciu.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Recomandari

Recomandari

Pentru a preintampina toate aceste posibile complicatii recomandarea medicului dentist cuprinde:


1. curatarea riguroasa a dintilor dupa masa pentru a reduce placa bacteriana dentara;


2. utilizarea solutiilor bucale bogate in fluor, sub forma de clatiri bucale dupa periaj;


3. aport alimentar bogat in vitamine (A, C, D), calciu, fosfor si cat mai putin zahar si hidrati de carbon, acestea din urma contribuind la dezvoltarea placii bacteriene dentare;


4. control regulat la medicul dentist.

In cazul necesitatii unor tratamente stomatologice curente, perioada cea mai sigura este cel de-al doilea trimestru de sarcina.
Tratamentele protetice sau parodontale se vor temporiza pana dupa nastere, rezolvandu-se doar cele ce constituie o urgenta.


Foarte des pacientele gravide se tem de administrarea substantelor anestezice. Ele sunt periculoase in primul trimestru de sarcina, alaturi de marea majoritate a medicamentelor.

In aceasta perioada au loc procesele de organogeneza fetala (se formeaza toate organele) si fatul trebuie ferit de riscul mutagen al substantelor medicamentoase. Incepand cu trimestrul doi de sarcina se pot folosi lidocaina, prilocaina, bupivacaina.

Important este de precizat ca trebuie evitate in perioada de sarcina:


1. radiografia dentara mai ales in primul trimestru de sarcina;
2. administrarea de tetraciclina deoarece poate afecta structura dentara a copilului.

Pentru a contribui la o buna dezvoltare a dintilor copilului se recomanda administrarea de fluorura de natriu incepand cu luna a patra la femeia gravida (2 mg pe zi). De acest aport suplimentar de fluor vor beneficia dintii de lapte ai copilului care incep sa se formeze inca din saptamana a opta.

Fluorizarea se poate continua dupa nastere prin administrarea de la sase luni a preparatelor cu fluor (NaF2) pe cale generala sau bucala.


Citeste si despre:

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentul psorizisului in placi Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare Hepatita B si noile ghiduri de tratament Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale Tratamentul alergiilor oculare Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii Tratamentul fracturii cotului Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Tratamentul ortodontic: tehnica linguala Tratamentul osteoporozei