ASPIRIN, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Ce este Aspirin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

In dureri usoare sau medii, de exemplu in cefalee, in dureri dentare, in dismenoree, inflamatii, febra si raceli.
Atentie! Aspirin nu trebuie administrata timp indelungat sau in doze ridicate fara recomandarea medicului. Aspirin se administreaza copiilor si tinerilor cu afectiuni insotite de febra numai la indicatia medicului, din cauza posibilei aparitii a sindromului Reye si numai atunci cand alte masuri nu au avut o actiune binefacatoare.

Aspirin actioneaza ca un antiinflamator nesteroidian, antipiretic, analgezic, antiagregant plachetar.

Mod de administrare

Daca nu exista alte indicatii medicale:
Adulti, copii intre 5-9 ani - doza unica: 1-2 comprimate; doza zilnica: max. 6 comprimate.
Comprimatele se administreaza cu apa, pe cat posibil dupa masa. Este bine sa se bea 1/2 sau 1 pahar cu apa dupa administrare.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Se interzice administrarea Aspirin cand exista un risc crescut de hemoragii. Aspirin se administreaza numai la recomandarea medicului: in cazul terapiei simultane cu medicamente anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina), in insuficienta glucozo-6-fosfat-dehidrogenazei, in astm sau alergie la antireumatice si alte substante alergene, la pacienti cu tulburari gastro-duodenale cronice, insuficienta renala, in timpul sarcinii, in special in ultimele trei luni.

Precautii

Pacientii care sufera de astm, alergie la polen, vegetatii adenoidiene sau infectii cronice ale aparatului respirator (in special atunci cand sunt insotite de tulburari asemanatoare cu alergia la polen), cat si pacientii hipersensibili la analgezice si antireumatice risca la administrarea produsului Aspirin aparitia unor crize de astm (astm de intoleranta la analgezice). Acestor bolnavi li se administreaza Aspirin numai la sfatul medicului. Acelasi lucru este valabil si pentru bolnavii hipersensibili fata de alte substante ce le provoaca reactii alergice, cum ar fi eruptiile cutanate, pruritul sau urticaria febrila. Aspirin se administreaza la copii si tineri cu maladii febrile numai la sfatul medicului si numai atunci cand alte metode nu au avut efectul scontat. Daca aceste imbolnaviri sunt insotite de vome prelungite, acestea pot fi simptome ale sindromului Reye, un sindrom extrem de rar, dar care ameninta uneori viata, necesitand de urgenta o ingrijire medicala. Tratamentul in timpul sarcinii se face numai cu avizul medicului. La administrarea regulata in doze ridicate in timpul alaptarii trebuie luata in consideratie intreruperea alaptarii.

Interactiuni medicamentoase

Se potenteaza: efectul medicamentelor anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina); riscul hemoragiilor gastrointestinale la administrarea simultana a cortizonului; actiunea efectelor adverse a tuturor medicametelor antireumatice nesteroidiene; efectul medicamentelor hipoglicemiante (sulfonilureice); favorizeaza eliminarea acidului uric in cazul gutei. Nu se recomanda asocierea Aspirin cu medicamentele de mai sus fara sfatul medicului.

Reactii adverse posibile

Tulburari gastrice, hemoragii gastro-intestinale; rar reactii alergice diverse (bronhospasm, eruptii cutanate); foarte rar o scadere a trombocitelor (trombocitopenie).
Atentie! La administrarea frecventa si prelungita, in cazuri rare, poate aparea o hemoragie gastrica grava. La aparitia scaunelor negre trebuie consultat imediat medicul. In cazuri exceptionale, la o administrare indelungata, se poate instala o anemie prin microhemoragii digestive. Supradozarea poate cauza la copii si varstnici ameteli si tinitus. In aceste cazuri pacientii se pot adresa medicului. La depasirea dozelor poate creste valoarea transaminazelor.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat contine componenta activa: acid acetilsalicilic 500 mg.

Ambalaj

Acest medicament se prezinta sub forma de drajeuri de culoare alba pana la aproape alba, rotunde,
biconvexe, cu diametrul de 12 mm.
Drajeurile sunt stantate cu BA 500 pe una dintre fete si cu sigla
Bayer pe cealalta fata.
Marimi de ambalaj: 8, 12, 20, 24, 40 de drajeuri.

Fabricant

Bayer Bitterfeld GmbH
Salegaster Chausee 1
06803 Bitterfeld-
Wolfen
Germania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Bayer SRL
Sos Pipera nr 42 , etajele: 1,16,17, Bucuresti, Romania
Tel: 004021 529 59 00

Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2013.

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare Durerea in cancer Migrena menstruala Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Trusa de prim ajutor Tendinita Administrarea corecta a medicamentelor la copii Hemoragia interna