Sarcina: sexul in timpul sarcinii

Actualizat: 11 Iunie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Nu trebuie sa ne modificam obiceiurile sexuale in timpul sarcinii, decat in cazul in care medicul specialist recomanda acest lucru. Contactul sexual sau orgasmul in timpul sarcinii nu dauneaza fatului, cu exceptia situatiei in care exista o afectiune medicala. Copilul este protejat in interiorul uterului de catre lichidul amniotic ce o sau il inconjoara.

Medicul specialist poate interzice contactul sexual inca din primele luni de sarcina in cazul in care exista antecedente de avort spontan. Contactul sexual poate fi de asemenea restrictionat daca pacienta prezinta sarcina cu probleme, risc de nastere prematura sau sangerare. In functie de afectiune, medicul specialist va stabili daca se interzice doar penetrarea, orgasmul sau si excitatia sexuala.

Confortul in timpul actului sexual

Pe masura progresiei sarcinii, adoptarea unei pozitii comode devine imperativa. Aceasta va fi necesara pana la nasterea copilului. Se poate folosi o lotiune lubrifianta in timpul actului sexual.
In timpul actului sexual nu trebuie sa apara durere. In timpul orgasmului uterul se contracta. Daca apar contractii dureroase sau regulate, se recomanda consultul medicului specialist. De asemenea, se recomanda intreruperea actului sexual, daca apare sangerare vaginala sau daca se "rupe apa" (se rup membranele amniotice); la nivel vaginal nu trebuie sa patrunda nimic dupa ce apa s-a rupt.

Comunicarea cu partenerul

Se recomanda discutii cu partenerul despre sentimentele tale, mai ales daca exista sentimente contradictorii in legatura cu sexul in timpul sarcinii. Este recomandata incurajarea partenerului la discutii, mai ales daca se observa schimbari de atitudine a acestuia. Comunicarea cu partenerul ajuta la intelegerea sentimentelor si dorintelor.

Modificarea apetitului sexual

Este natural ca dorintele (apetitul sexual) sa se modifice in timpul sarcinii. Datorita modificarilor hormonale ce apar in timpul sarcinii, unele femei prezinta o crestere a interesului pentru actul sexual, pe cand altele prezinta o diminuare a apetitului sexual. In timpul primului trimestru de sarcina, unele femei isi pierd interesul pentru sex deoarece se simt obosite si neatragatoare, altele nu sufera aceste schimbari.

Rezervarea timpului pentru intimitate

In cazul in care medicul specialist a recomandat limitarea actului sexual sau daca femeia nu are dispozitie de contact sexual, este importanta rezervarea timpului pentru intimitate. Intimitate nu inseamna numai contact sexual, dragostea si afectiunea pot fi exprimate in diverse moduri. Amintiti-va de momentele care au dus la conceptia copilului. Bucurati-va de timpul petrecut impreuna, puteti experimenta lungi plimbari romantice, seri petrecute la lumina lumanarilor sau masaj reciproc.

Reluarea activitatii sexuale dupa nastere

In general activitatea sexuala poate fi reluata dupa recuperare, dupa intreruperea sangerarii, si in momentul in care tu si partenerul va simtiti confortabil. Medicul specialist poate recomanda expectativa pana la primul control post-partum pentru reluarea actului sexual. Dupa nastere, unele femei prezinta scaderea lubrifierii in timpul actului sexual. In acest caz se poate folosi o lotiune lubrifianta pentru scaderea disconfortului provocat de lipsa lubrifierii vaginale.

Contraceptia in timpul alaptarii

Femeile care alapteaza la san prezinta o intarziere a ovulatiei (procesul prin care ovarul elibereaza un ovul ce va putea fi fecundat) si menstruatiei. Ovulatia insa va aparea inainte de aparitia menstruatiei, deci va putea ramane insarcinata in acest timp. Se recomanda consultul medicului specialist pentru stabilirea unei metode contraceptive potrivite.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Sex in timpul sarcinii Cele mai frecvente mituri despre sarcina Sarcina: ce alimente trebuie evitate Sexul protejat Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Noutati in tratamentul afectiunilor articulatiei genunchiului prin recuperare robotica Sarcina pe saptamani Teste si analize in sarcina Sexul la menstruatie si efectele sale Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Activitatea sexuala in timpul si dupa sarcina