Sarcina - Luna a VII-a

Actualizat: 07 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Dan Tutunaru
Consultant medical:

Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Generalitati


Ai ajuns in ultimul trimestru de sarcina - iti vine sa crezi ca timpul a trecut atat de repede? Cu trei luni inainte de ziua "Z" probabil ca arzi de nerabdare sa ajungi cu bine la capat. Fii fara grija, cele trei luni trec cat ai bate din palme!

Simptomele mamei

In afara de faptul ca burtica ti-a crescut si mai mult, fundul uterului putand acum sa iti atinga coastele, si de faptul ca uneori vei fi silita sa porti sutien cu absorbant din cauza secretiei crescute de colostru, in rest simptomele tale raman cele vechi.

Leucoreea se amplifica, devenind cu adevarat suparatoare, miscarile fetale devin din ce in ce mai usor perceptibile si mai puternice, durerile din etajul abdominal inferior pot si ele sa se amplifice, pe masura ce ligamentele de sustinere ale uterului devin mai intinse.

Problemele digestive precum constipatia, flatulenta sau balonarea se amplifica, de asemenea.

Picioarele se pot umfla suficient de mult incat sa te oblige sa faci o vizita pe la magazinele de incaltaminte si, daca tot ai ajuns acolo, cumpara-ti niste pantofi lejeri, deoarece de acum incolo vei avea cu siguranta probleme cu echilibrul (organismul tau se adapteaza cu greu modificarilor de greutate si volum ale corpului, creandu-ti adevarate probleme la mentinerea echilibrului).

Fata va deveni din ce in ce mai rotunda si mai pufoasa, uneori putand fi marcata de o modificare de pigmentare numita cloasma. Gabaritul crescut si distributia cu totul neobisnuita a volumelor corpului tau iti fac viata amara cand doresti sa te deplasezi undeva sau sa iti indeplinesti anumite lucruri casnice, astfel ca vei observa ca se reintoarce acea oboseala pe care ai intalnit-o inca din primul trimestru.

Modificarile acestea iti vor provoca un anumit grad de disconfort si in ceea ce priveste pozitia in care doresti sa te odihnesti sau sa dormi, asa ca nu de multe ori vei avea dificultati in a adormi noaptea. Pe langa aceste vechi cunostinte, mai pot sa apara si altele noi, precum:

Probleme cu contractiile Braxton-Hicks. Poti sa fii obisnuita cu aceste tipuri de contractii inca din luna trecuta, acestea fiind contractii uterine nedureroase, care se manifesta ca o intarire a uterului de cateva secunde care dispar dupa aceea.

In starea de disconfort abdominal specific acestei perioade poti sa interpretezi gresit aceste contractii ca fiind unele ce prevestesc declansarea unei nasteri premature. Daca acestea devin oarecum dureroase si se desfasoara dupa un modul regulat, este bine sa va anuntati de urgenta obstetricianul.

Presiune pelviana. Apare in special cand stai mai mult in picioare si este cauzata de uterul gravid care apasa pe planseul pelvian. In acest context se pot relua binecunoscutele excursii la baie, deoarece uterul apasa din nou pe vezica urinara, determinand aparitia mai frecventa a nevoii de a urina.

Vergeturile pot sa devina si mai vizibile in luna aceasta. Pot sa se inmulteasca sau numai sa se pigmenteze mai consistent. Din pacate, odata aparute aceste semne nu mai dispar, cu toate ca dupa nastere ele isi vor recapata culoarea normala a pielii.

Nopti albe. Pe masura ce termenul se apropie vei observa ca vei capata din ce in ce mai putin somn si odihna.

Noptile nedormite sunt cauzate nu numai de modificarile in volum ale organismului tau, dar si de multiplele dureri pe care le ai din varii motive, precum cresterea volumului sanguin, cu senzatie de sufocare cateodata cand stai la orizontala.

De asemenea, refluxul acidului din stomac sau loviturile bebelusul tau iti pot alunga somnul. Uneori si grijile inerente sarcinii te pot impiedica sa te odihnesti.

Copilul sughite! Daca remarci lovituri ritmice intr-o anumita parte a abdomenului care dureaza cateva minute, este bine sa stii ca pe cel mic tocmai l-a apucat sughitul. Pare ciudat acest lucru avand in vedere ca bebe inca nu respira in aer, dar el are miscari respiratorii prin care diafragmul sau face excursii de du-te vino pentru a se pregati pentru viata in lumea exterioara. Aceste miscari diafragmatice pot cauza sughitul.

Modificari emotionale

Intrarea in cel de-al treilea si ultim trimestru aduce cu sine o stare de oarecare serenitate. Deja esti obisnuita cu faptul ca sarcina poate fi si extrem de minunata, dar in acelasi timp si destul de plina de probleme, astfel ca te poti considera un fel de experta in gestionarea acestor stari emotionale conflictuale.

Oricum, ce a fost greu a trecut, de acum majoritatea grijilor au un singur subiect: cum va fi la nastere. Pana atunci poti insa sa traiesti urmatoarele stari emotionale:

Euforie. Este perioada in care realizezi ca toate neplacerile fizice, dezechilibrele emotionale si temerile care ti-au facut viata amara in primele doua trimestre de sarcina ori s-au diminuat ca intensitate ori, daca nu, cel putin esti constienta ca se vor termina in curand.

Poti sa simti o stare naturala de euforie, o combinatie intre mandrie si simtamantul ca esti ceva special si vrei ca toata lumea sa realizeze cat de importanta esti. Savureaza aceste momente de extaz cat poti de mult, caci este foarte posibil ca o lovitura cu piciorul data de copilasul tau sa te aduca cu picioarele pe pamant mai devreme decat ai fi vrut.

Ai devenit uituca. Concentrarea extrema asupra sarcinii si gandul ca momentul adevarului se apropie vertiginos te pot face sa fii mai visatoare in timpul zilei.

Poti sa uiti evenimente importante (precum ziua de nastere a soacrei), poti sa te duci intr-o incapere sa aduci ceva si odata ajunsa acolo sa realizezi ca ai uitat ce trebuia sa faci, poti sa te opresti in mijlogul unei fraze si sa nu-ti mai aduci aminte unde voiai sa ajungi.

Simti nevoia de o pauza. Ai trecut prin multe si mai ai inca multe de rezolvat in timpul ramas. Uneori te poti simti epuizata psihic si iti doresti din tot sufletul sa se termine cat mai repede. Nu renunta si nu depune armele. Priveste partea placuta a lucrurilor.

Instinctul de cuib. Incepand din aceasta perioada devine tot mai puternic sentimentul de a face ceva practic in ceea ce priveste camera copilului, dar dupa ce realizezi ca nu poti sa zugravesti sau sa bati covoarele de una singura, iti indrepti atentia spre preocupari precum organizarea albumelor foto, gasirea un nume frumos copilasului tau etc.

Griji cu privire la copilasul tau. Desi nu sunt tot atat de pregnante ca in primele luni de sarcina, grijile fata de buna-starea copilasului tau incep sa-si faca din nou simtita prezenta, chiar daca au imbracat o alta haina: Va fi sanatos? Va fi frumos? Cu cine va semana? Primeste suficienta hrana de la mine? Durerile de burta inseamna ca nasc prematur? Voi fi o mama buna? Nu te speria, sunt normale atata timp cat nu te intrebi deja cum te imbraci la botez.

Nerabdarea de a naste. Daca in primul trimestru iti doreai sa fii gravida din tot sufletul, iar in cel de-al doilea ai trait o stare de siguranta, cel de-al treilea trimestru e caracterizat de dorinta de a termina cat mai repede.

Pe langa faptul ca in primul rand sta dorinta de a-ti vedea cat mai repede copilasul, mai intervine si dorinta de a scapa de o serie de alte frustrari caracterizate sarcinii: vrei sa dormi din nou pe burta, vrei sa te imbraci cu vechile tale haine etc.

Dezvoltarea fatului

Fatul isi continua imperturbabil cresterea si dezvoltarea. Cantareste peste un kilogram jumatate si poate ajunge pana la 35-40 cm. Pielea lui incepe sa devina mai uniforma deoarece depozitele de grasime subtegumantare iau proportii.

Creierul sau si sistemul sau nervos isi continua complicatul proces al maturizarii sale. Ochii copilasului tau incep sa se deschida si sa se inchida.

Lanugo-ul incepe sa dispara de pe fata sa si auzul incepe sa devina din ce in ce mai bun: aude vocile celor din jurul tau, te aude pe tine si iti aude si bataile inimii (care uneori il fac sa adoarma). Are perioade in care doarme si altele in care este treaz. Plamanii incep si ei sa se maturizeze prin secretia de surfactant la nivelul alveolelor pulmonare, dar care va fi complet de abia in ultima luna de sarcina.

In ceea ce priveste loviturile de picioare, sa nu crezi ca ai scapat, incepe sa devina din ce in ce mai nabadaios. Cu manutele face miscari de apucare si, de asemenea, cam toata ziua nu face altceva decat sa-si suga degetul. Poate sa sughite sau sa planga. Amprentele sale sunt complet formate.

Testiculele lui incep sa coboare in scrot (cu conditia sa fie baiat!).

Vizita la doctor

In general, daca sarcina ta a mers bine pana acum si nu au fost probleme, este probabil ca obstericianul tau sa isi ia o binemeritata pauza si sa te mai cheme de abia in ultima luna de sarcina.

Daca totusi va dori sa te examineze, va controla fundul uterului, starea locala a vaginului si, in special, a colului, iti va masura tensiunea arteriala si va controla daca ti s-au umflat sau nu picioarele. Nu uita sa-l intrebi tot ce iti este nelamurit cu privire la sarcina ta si sa discuti cu el toate problemele care au aparut in aceasta perioada.

Este bine sa reamintesti ca daca ai Rh negativ si o incompatibilitate (de Rh) cu partenerul tau, iar daca la testele anterioare ai avut titruri crescute de anticorpi anti Rh, doctorul tau te va trimite sa faci un fel de vaccin prin care ti se administreaza o globulina anti-Rh, astfel incat pana la nastere fatul tau sa nu aiba de suferit de pe urma acestora. Daca dupa nastere se descopera ca si bebelusul tau are Rh pozitiv (ca si partenerul tau), ti se va mai administra inca o data acest "vaccin".

Tensiune arteriala

De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru. Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.

Greutate

De ce se face acest test? Masurarea greutatii. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in trimestrul II si III. Cum se face acest test? Se masoara greutatea corporala cu ajutorul unui cantar medical precis si se compara cu rezultatele din luna precedenta, observandu-se castigul in greutate. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.

Ecografie

De ce se face acest test? Culege informatii despre dezvoltarea fatului, a placentei, a uterului. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. In aceasta luna, ecografia poate oferi informatii despre:

- Daca marimea fatului este corespunzatoare cu varsta apreciata a sarcinii;
- Daca fatul se dezvolta armonios;
- Apreciaza cresterea in dinamica a fatului;
- Apreciaza modul de crestere al placentei, precum da informatii si despre morfologia acesteia;
- Da informatii despre pozitia fatului in uter, despre miscarile acestuia;
- Ofera informatii despre activitatea cardiaca fetala;
- Ofera informatii despre miscarile respiratorii ale fatului;
- Apreciaza cantitatea de lichid amniotic;
- Poate descoperi anumite malformatii fetale;
- Este de ajutor nepretuit in asistarea unor proceduri diagnostice invazive precum amniocenteza sau punctia vaselor ombilicale;
- Da indicatii despre circulatia featala, ombilicala sau la nivelul arterelor tale uterine;
- Da informatii despre sexul fatului.

Cand ar trebui sa fac acest test? Este recomandabil a-l face, daca este posibil, cu ocazia fiacarei vizite la doctor. Cum se face acest test? Doctorul vizualizeaza pe un ecran asemanator monitorului unui computer datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.

BCF-urile

De ce se face acest test? Auscultarea batailor cordului fetal. Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele. Cum se face acest test?

Doctorul foloseste un stetoscop special pe care-l lipeste de peretele abdominal matern in diferite locuri pentru a prinde cel mai bun loc de ascultare al cordului fetal. In cabinete mai moderne se face cu ajutorul unui fel de microfon de forma unui mic disc care se plaseaza pe peretele tau abdominala Cand sunt gata rezultatele? Imediat.

Punctia percutana a venei ombilicale

De ce face acest test? Testul obtine sange fetal cu ajutorul unui ac fin care se introduce in vena ombilicala. Este folosit ca adjuvant amniocentezei si a echografiei in special daca doctorul suspecteaza ca copilasul tau are anemie hemolitica datorata incompatibilitatii de Rh.

Ar trebui sa fac acest test? Testul se face daca s-a descoperit o anomalie echografica si daca rezultatele la amniocenteza sunt neconcludente. Mai este folosit si daca se suspecteaza o incompatibilitate de Rh sau daca a fost expus unei infectii care are potential teratogen.

Cand ar trebui sa fac acest test? La indicatia doctorului, oricand intre saptamanile 18 si 36. Cum se face acest test? Se introduce un ac fin prin abdomenul matern pana in vena ombilicala sub control echografic, si se aspira o mica cantitate de sange fetal. Cand sunt gata rezultatele? In trei zile.

Testul de toleranta la glucoza

De ce se face acest test? Testul se face pentru a decela o intoleranta la glucoza determinata de sarcina pentru a depista o eventuala predispozitie pentru diabet zaharat de gestatie.

Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil mai ales daca esti supraponderala sau ai in familie cazuri de diabet. Cand ar trebui sa fac acest test? In saptamana 24-26 de sarcina si se repeta in saptamanile 32-34. Cum se face acest test? Doctorul iti va da sa bei un lichid dulce (glucoza) pe stomacul gol si ti se va masura glucoza in sange dupa o ora.

Daca rezultatele arata un nivel crescut al glucozei, doctorul poate recomanda un test al glicemiei la trei ore, care este mai precis. Cand sunt gata rezultatele? Imediat, daca se foloseste glocotestul.

Amniocenteza

De ce se face acest test? Testul este folosit la aceasta varsta de sarcina pentru a masura nivelele bilirubinei din lichidul amniotic cand se suspicioneaza prezenta unei anemii hemolitice fetale determinate de o incompatibilitate de Rh. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai incompatibilitate Rh cu partenerul tau si daca se suspecteaza o afectare majora a fatului.

Cand ar trebui sa fac acest test? Dupa saptamanile 22-24. Cum se face acest test? Este un test invaziv, care trebuie facut in conditii de spitalizare. Sub control echografic se introduce un ac foarte subtire dar lung prin peretele abdominal al mamei pana cand acesta ajunge in uter in sacul amniotic de unde se aspira putin lichid amniotic. Cand sunt gata rezultatele? In minim o saptamana.

Probleme ce pot sa apara

Nasterea prematura. 90% din sarcini ajung la termenul normal de 37-38 de saptamani, cand fatul este bine pregatit pentru viata in afara uterului. Din pacate exista acest procent destul de semnificativ in care sarcina se poate termina in mod prematur.

Pericolul numarul unu in astfel de circumstante este faptul ca plamanul fetal nu este inca bine maturizat, lipsindu-i cantitatile suficiente de surfactant alveolar. Ce este acest surfactant?

Este o mixtura de cateva fosfolipide (grasimi speciale) care are rolul de a usura tensiunile ce se produc la interfata dintre atmosfera si alveola bebelusului, permitand acestuia ca dupa prima gura de aer sa respire usor.

Fara acest surfactant plamanul colabeaza dupa fiecare expiratie, astfel ca bebelusul este obligat sa inspire de fiacare data pornind de la un volum pulmonar minim, epuizandu-l fizic.

Hipotrofie fetala. Examenul echografic poate sa remarce o intarziere de crestere a fatului vis-a-vis de varsta gestationala. Aceasta intarziere poarta numele de hipotrofie fetala. Precum deja am amintit luna trecuta, hipotrofia poate fi simetrica, adica toate elementele anatomice ale fatului sunt crescute armonios, dar in intarziere fata de dimensiunile normale varstei de sarcina, sau asimetrica, adica anumite elemente pot sa fie corespunzatoare cu varsta sarcinii, iar altele nu.

Malformatii fetale. La aceasta varsta a fatului pot fi decelate mai usor si cu mai multa acuratete anumite anomalii de dezvoltare: cardiace, vasculare, renale, ale diafragmului, ale peretelui abdominal, ale sistemului nervos central, ale aparatului genital etc.

Hipertensiunea indusa de sarcina. Daca la o masuratoare de rutina minima tensiunii tale arteriale depaseste 90 mm Hg, doctorul tau trebue sa iti repete masuratoarea dupa cel putin 4 ore. Daca rezultatele sunt asemanatoare, va trebui sa se instituiasca un tratament adevcat, pentru a se putea preveni in timp util aparitia complicatiilor grave precum eclampsia sau preeclampsia.

Diabetul gestational. In mare, cam 3% dintre gravide dezvolta pe parcursul sarcinii aceasta afectiune patologica tranzitorie, care dupa nastere se remite.

Placenta produce o serie de hormoni care au un efect anti insulinic, iar pancreasul matern nu produce suficienta insulina pentru a depasi acest handicap.


Citeste si despre:

Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Medicamente interzise in sarcina Vaccinarea antigripala Cauze anatomice de infertilitate – trompele uterine Malformatii cardiace congenitale Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale Toxoplasmoza Cand si cat timp este contagioasa varicela? Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina