Eliberare a unui ovul de catre ovar.
Ovulatia este un fenomen ciclic care incepe la pubertate si inceteaza la menopauza.
Mecanism -La fiecare ciclu menstrual, la suprafata ovarului, un folicul se umfla si se rupe, eliberand ovulul pe care-l contine. Ovulul cade in vecinatatea pavilionului trompei uterine (trompa lui Fallopio), este inhatat de catre franjele tubare si incepe prin trompa drumul sau spre uter. In ce priveste foliculul golit, acesta degenereaza si se transforma in corp galben.
Simptome si semne -Ovulatia nu antreneaza in general nici un simptom, dar unele femei resimt o durere laterala in burta sau o mica pierdere de sange. Aflarea datei ovulatiei se poate face prin urmatoarea metoda: studiul curbei de temperatura in cursul ciclului menstrual. Traiectul curbei termice cuprinde un platou sub temperatura de 37"C, urmat de un platou deasupra temperaturii de 37"C. Se pare ca ovulatia se produce in prima zi de ridicare a temperaturii sau in ultima zi de temperatura joasa. Aceasta masura permite sa se stabileasca faptul ca ovulatia a avut loc, dar nu serveste in nici un fel previziunea ei.
Patologie - O absenta a ovulatiei poate avea mai multe motive: o insuficienta hormonala, o contraceptie orala (estroprogestative), unele medicamente (anticanceroase, de exemplu). lnducerea artificiala a ovulatiei, prin administrarea de hormon foliculostimulant si de hormon luteinizant purificati, face parte din tratamentul unor sterilitati. De altfel, o absenta a ovulatiei nu se traduce in mod necesar printr-o amenoree (absenta fluxului menstrual).
Sinonim: ponta ovulura.