Testele de sarcina detecteaza un hormon special din urina sau sange care este prezent doar in caz de sarcina. Acest hormon, gonadotropina corionica umana (HCG), poate fi numit si hormon de sarcina.
Hormonul de sarcina este sintetizat de organism atunci cand oul fertilizat se implanteaza in uter. Acest lucru se intampla de obicei la 6 zile dupa conceptie, dar studiile arata ca sunt si embrioni care se implanteaza mai tarziu la unele femei. Cantitatea de hormoni de sarcina creste mult cu fiecare zi de sarcina.
Despre multe teste de sarcina, producatorii afirma ca pot arata cu precizie daca este prezenta sarcina inca din prima zi a intarzierii ciclului menstrual. Un studiu recent insa arata ca majoritatea testelor realizate acasa nu dau rezultate corecte atat de precoce in sarcina sau mai bine spus – un test de sarcina negativ in prima zi de intarziere a menstrei nu inseamna neaparat ca nu sunteti insarcinata.
Efectuarea testului la o saptamana de intarziere a ciclului menstrual poate creste acuratetea testului. Un alt reper pentru efectuarea testului este momentul conceptiei: testul se pozitiveaza dupa cel putin 7-10 zile de la contactul sexual.
Care este diferenta intre testele la care se foloseste urina si cele la care se foloseste sangele? Care dintre ele este mai bun?
Exista doua tipuri de teste utilizate pentru diagnosticul sarcinii. Unul masoara nivelul de hormon HCG in sange, celalalt verifica daca in urina se gaseste acest hormon. Acasa se poate face testul care foloseste urina. Pentru testul din sange este nevoie de un consult medical.
Astazi, majoritatea femeilor folosesc un test de sarcina ce se utilizeaza acasa pentru a afla daca sunt insarcinate. Aceste teste sunt ieftine, se folosesc in intimitate si sunt usor de utilizat. Testele ce folosesc urina pot determina daca femeia este insarcinata la 2 saptamani de la ovulatie. Daca testul de sarcina facut acasa este pozitiv, se recomanda programarea cat mai curand la un control medical.
Medicul poate folosi un test mai senzitiv si o examinare pelvina, pentru a preciza cu exactitate prezenta sarcinii. Consultul medical precoce in sarcina face ca atat mama, cat si copilul sa se mentina sanatosi.
Medicii folosesc doua tipuri de teste pentru a diagnostica sarcina. Testul din sange poate indica prezenta HCG mai precoce decat testele de urina. Acestea pot spune daca femeia este insarcinata la 6-8 zile de la ovulatie (eliberarea ovulului din ovar).
Un test din sange cantitativ (sau test Beta HCG) determina exact cantitatea de HCG din sange, deci poate gasi si cantitati infime de HCG. Acest lucru il face sa fie foarte exact.
Testele din sange calitative determina doar daca hormonul de sarcina este prezent in sange sau nu. Un test de sange HCG calitativ este la fel de exact ca si unul realizat din urina.
Exista mai multe tipuri de teste de sarcina care se pot face acasa; acestea se gasesc in farmacii. Pretul variaza in functie de marca si de numarul de teste dintr-o cutie.
Majoritatea testelor se fac in acelasi fel. Este necesara introducerea testului intr-o proba de urina sau picurarea catorva picaturi de urina intr-o fanta a testului. Folosirea primei urine de dimineata poate ajuta la cresterea acuratetei testului (concentratia de hormon este mai ridicata in urina de dimineata, acumulata pe parcursul noptii).
Apoi femeia trebuie sa astepte cateva minute. In functie de marca testului folosit, timpul de asteptare difera. Dupa ce timpul a trecut, trebuie sa examineze “fereastra rezultatului”. Daca apare o linie sau un simbol (in plus fata de linia de control), rezultatul este pozitiv si femeia este insarcinata. Nu conteaza cat de stearsa este acea linie: indiferent daca este pronuntata sau stearsa inseamna un rezultat pozitiv.
Majoritatea testelor au si un “indicatori de control” in fereastra rezultatului. Linia sau simbolul de control arata daca testul este bun sau nu. Daca nu apare indicatorul de control, testul nu este bun. Femeile nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatele unui test care nu functioneaza corect.
Majoritatea marcilor spun ca testul ar trebui repetat la cateva zile, indiferent de rezultat. Un rezultat negativ (mai ales daca testul a fost facut imediat dupa intarzierea ciclului) nu inseamna intotdeauna ca femeia nu este insarcinata. De fapt, testul se pozitiveaza dupa cel putin 7-10 zile de la contactul sexual fecundant.
Toate testele de sarcina comercializate au instructiuni scrise.
Aceste teste pot fi destul de sigure. Dar exista mai multi factori care trebuie luati in considerare:
- cum se foloseste un test: e bine sa fie urmate instructiunile de pe ambalaj si sa se verifice data expirarii;
- cand se foloseste: cantitatea de hormoni de sarcina creste cu timpul, deci, daca testul este facut imediat dupa intarzierea ciclului menstrual, este mai greu de detectat HCG-ul; daca se asteapta o saptamana de intarziere a ciclului (sau 7-10 zile dupa contactul sexual fecundant) inainte de test, acesta va fi mai sigur. In plus, folosirea primei urine de dimineata poate creste acuratetea testului;
- cine le poate folosi: cantitatea de hormon de sarcina in urina difera de la o femeie la alta; astfel, unele femei vor avea rezultat pozitiv la o zi de intarziere a ciclului, in timp ce altele trebuie sa astepte mai mult;
- densitatea urinii: o urina diluata, secundara unui aport lichidian crescut poate determina un rezultat slab al testului, care poate fi interpretat eronat ca si negativ;
- marca testului: unele teste de sarcina sunt mai sensibile decat altele. Deci, unele teste sunt mai bune in identificarea mai precoce a HCG-ului.
Multe teste de sarcina afirma ca sunt 99% sigure in depistarea sarcinii la o zi de intarziere a ciclului menstrual, dar studiile arata ca majoritatea acestor teste nu pot detecta sarcina atat de precoce, si atunci cand o fac, rezultatele sunt foarte vagi. Majoritatea testelor confirma sarcina la o saptamana de intarziere a ciclului sau la cel putin 7-10 zile dupa contactul sexual fecundant.
Daca pacienta are nevoie sa stie rezultatul mai devreme, poate solicita medicului un test mai sensibil. Un reper mai precis ar fi momentul conceptiei: testul se pozitiveaza dupa cel putin 7-10 zile de la contactul sexual.
Acuratetea rezultatului unui test de sarcina depinde de mai multi factori:
- Durata de la fertilizarea ovulului pana la implantarea acestuia in uter dupa ovulatie. Testele de sarcina identifica hormonul gonadotropina corionica umana, care se produce doar cand ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterin.
In majoritatea cazurilor acest lucru se intampla la 6 zile de la fertilizare, dar studiile arata ca la aproximativ 10% dintre femei, oul se implanteaza mult mai tarziu, dupa prima zi de intarziere a ciclului, deci, testele de sarcina vor da rezultate corecte din prima zi de intarziere a ciclului doar la unele femei, nu la toate.
- Modul de utilizare. E bine sa fie utilizate conform instructiunilor de pe prospect si sa se verifice data expirarii.
- Momentul utilizarii. Cantitatea de hormon de sarcina creste in timp. Deci, daca testul este folosit foarte devreme va fi greu de identificat hormonul in urina. Folosirea testului la o saptamana de la intarzierea ciclului menstrual si utilizarea urinei de dimineata pot creste acuratetea rezultatului.
- Persoana care il utilizeaza. Cantitatea de hormon de sarcina in urina difera de la o femeie la alta. Astfel, unele femei vor avea rezultat pozitiv la o zi de intarziere a ciclului, in timp ce altele trebuie sa astepte mai mult.
- Marca testului. Unele teste de sarcina sunt mai sensibile decat altele.
Da. Majoritatea instructiunilor care insotesc testele de sarcina sugereaza femeii sa repete testul in cateva zile sau saptamani. Fiecare femeie ovuleaza in diferite momente ale ciclului menstrual, deci acuratetea rezultatelor testului de sarcina difera de la femeie la femeie. Exista si alte lucruri care pot afecta acuratetea.
Uneori se obtine un rezultat fals negativ (testul spune ca nu exista sarcina, desi ea este prezenta) cand acesta este facut prea devreme in sarcina, daca nu se utilizeaza urina de dimineata sau daca urina e foarte diluata (dupa un consum exagerat de lichide). In alte cazuri, probleme ale sarcinii pot afecta cantitatea de hormon de sarcina din urina.
Daca testul este negativ, e indicat sa fie repetat peste cateva zile sau o saptamana. Daca si al doilea test este negativ, dar exista alte semne de sarcina, se recomanda un consult medical de urgenta.
Majoritatea medicamentelor, eliberate cu sau fara reteta, incluzand pilule contraceptive si antibiotice, nu ar trebui sa afecteze rezultatele unui test de sarcina.
Doar medicamentele care contin hormon de sarcina HCG pot determina rezultate fals pozitive ale testului. Un test fals pozitiv inseamna ca testul arata prezenta unei sarcini la o femeie care nu este insarcinata. Uneori medicamentele care contin HCG sunt folosite pentru tratarea infertilitatii (imposibilitatea de a ramane insarcinata).
Alcoolul si drogurile nu afecteaza rezultatele testului de sarcina, insa femeile care sunt insarcinate nu ar trebui sa foloseasca astfel de substante.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.