Metode contraceptive

Actualizat: 28 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiMetodele contraceptive (contraceptia) sunt acele metode care previn o sarcina. Acestea ii permit unei femei sa aleaga momentul potrivit pentru a face un copil.
Majoritatea femeilor pot ramane insarcinate incepand cu varsta primei menstruatii si pana la sfarsitul decadei a patra si inceputul decadei a cincea a vietii. Pe parcursul anilor fertili de dinainte de menopauza, cheia pentru evitarea unei sarcini nedorite este contraceptia.

Exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei pro si contra. Analizarea corecta a tuturor optiunilor contraceptive permite alegerea corecta a unei astfel de metode.

Metode contraceptive disponibile

Metode hormonale, cum ar fi pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin Mirena (DIU), contine de asemenea hormoni (in acest caz progesteron). Contraceptia prin folosirea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule (celule sexuale feminine) si poate, de asemenea, sa atenueze manifestarile neplacute care apar in timpul menstruatiei (dureri abdominale, crampe,etc).

Dispozitivele contraceptive intrauterine (sterilet). Un astfel de dispozitiv se introduce prin vagin si cervix (colul uterin) pana in uter. Poate opri sperma in drumul acesteia catre ovul si poate stopa, de asemenea, implantarea ovulului deja fertilizat. Dispozitivele intrauterine au o eficacitate foarte buna pentru 5 pana la 10 ani de la implantare si prezinta o eficacitate si siguranta mult mai mare decat prezentau acum cateva decenii. Dispozitivul intrauterin Mirena poate ajuta si in cazul disconfortului din timpul menstruatiilor.Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele. In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.Planningul familial (contraceptia prin metoda calendarului) este eficient doar in cazul utilizarii atente. Nu este recomandata utilizarea acestei metode in cazul in care se doreste o contraceptie sigura. Metoda calendarului necesita cunoasterea amanuntita a zilelor fertile de pe parcursul ciclului menstrual (studierea semnelor de fertilitate, temperatura corporala, pentru cel putin 2 luni consecutive). Este interzis contactul sexual neprotejat in zilele fertile ale ciclului menstrual. In cazul adolescentelor active sexual, nu este indicata aceasta metoda, datorita dificultatii in determinarea exacta a perioadei fertile.Contraceptia permanenta, precum vasectomia sau ligatura chirurgicala a trompelor uterine, confera o protectie permanenta impotriva unei sarcini nedorite (totusi, foarte rar aceste metode pot fi ineficiente). Aceste metode contraceptive se realizeaza doar in cazul in care persoana in cauza este sigura ca nu mai vrea copii niciodata.
In momentul alegerii unei metode contraceptive este foarte important sa se ia in considerare daca aceasta se potriveste persoanei in cauza si stilului de viata al acesteia.


De exemplu, in cazul unei femei necasatorite care nu planuieste sa creasca un copil singura, este recomandabil ca aceasta sa foloseasca o metoda contraceptiva cat mai sigura.
Cand se alege o metoda contraceptiva este indicat ca persoana in cauza sa se gandeasca daca vrea sa intemeieze o familie si, de asemenea, cand doreste sa se intample acest lucru. Cu toate ca o femeie poate ramane insarcinata in momentul intreruperii oricarei metode contraceptive (uita sa-si administreze pastilele contraceptive cateva zile), unele femei raman insarcinate doar dupa cateva luni de la intreruperea contraceptiei cu doze mari injectabile hormonale (Depo-provera) sau folosirea anticonceptionalelor cu incarcatura hormonala mare.

In ultimii 10 ani au aparut mai multe metode noi contraceptive:
- plasturele (patch-ul) hormonal cutanat, injectia hormonala contraceptiva, inelul vaginal sunt utile in cazul femeilor care uita administrarea zilnica a anticonceptionalelor orale
- seasonale, este o metoda contraceptiva noua care consta in administrarea pentru 84 de zile (in loc de 21 de zile) a anticonceptionalelor orale. Femeile care folosesc Seasonale au doar patru menstruatii pe an
- un nou dispozitiv intrauterin numit Mirena, elimina diferite doze de hormoni la nivelul uterului. Aceasta metoda nu numai ca protejeaza impotriva unei sarcini nedorite, ci atenueaza, de asemenea, simptomele neplacute din timpul menstruatiei la cateva luni dupa inceperea utilizarii
- metodele contraceptive cu doze mici hormonale, sunt utilizate in special datorita efectelor lor adverse putine (nu provoaca greata, dureri la nivelul sanilor, balonari sau cresteri excesive in greutate).

Care sunt metodele contraceptive de urgenta?

Aceste metode contraceptive se folosesc dupa un contact sexual neprotejat, in cazul ruperii prezervativului sau uitarii administrarii pastilei contraceptive zilnice. Exista 2 tipuri de contraceptie de urgenta:
- administrarea unei doze hormonale mari asemanatoare celor din contraceptivele orale. Acesta metoda poarta numele de "pastila de a doua zi" si poate fi administrata pana la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Totusi eficacitatea metodei este mai mare cand aceasta este utilizata in primele 72 de ore
- inserarea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru pana la 5-7 zile de la contactul sexual neprotejat.

Cum influenteaza metodele contraceptive sanatatea?

Unele metode contraceptive pot sa nu fie potrivite in cazul anumitor probleme de sanatate sau a altor factori de risc. Pentru a afla cat de sigura este o metoda contraceptiva pentru propria sanatate, este bine sa se consulte un specialist, mai ales in cazul in care persoana este fumatoare sau are probleme de sanatate care includ:
- hipertensiune arteriala
- antecedente personale sau familiale de tromboza venoasa profunda cu sau fara emboli
- cefalee, migrene
- nivel crescut al trigliceridelor
- diabet zaharat cu sau fara complicatii
- boli cu transmitere sexuala (BTS)
- cancer mamar in antecedente.De asemenea, metodele contraceptive pot influenta si:
- alimentatia naturala la san. Estrogenul continut in marea majoritate a pastilelor contraceptive scade productia de lapte in lauzie, de aceea in aceasta perioada este indicata folosirea unei metode care foloseste doar progesteronul.
- riscul aparitiei cancerului. Studii recente au demonstrat ca anticonceptionalele orale combinate (estrogen si progesteron) cu administrare de cel putin un an protejeaza impotriva cancerului uterin. Administrarea indelungata a anticonceptionalelor orale protejeaza, de asemenea, impotriva cancerului ovarian. Totusi cercetarile sunt destul de confuze in legatura cu riscul de aparitie a cancerului de san, acestea aratand un risc usor crescut in randul femeilor cu istoric familial de cancer de san. Femeile cu istoric personal de cancer la san nu ar trebui sa utilizeze anticonceptionale orale. Cat de ieftine sunt aceste metode si cat de usor sunt de procurat?

Metodele contraceptive cel mai usor de procurat sunt cele de bariera (din orice farmacie, supermarket), oricare din parteneri le poate achizitiona fara necesitatea unei retete medicale. Aceste metode includ:
- prezervative si spermicide
- buretii cu spermicid, care sunt plasati in jurul cervixului (colul uterin)

Metodele contraceptive de lunga durata, precum dispozitivele intrauterine (DIU), sunt mai scumpe in momentul achizitionarii lor. Totusi, ele actioneaza pentru luni, ani, astfel costul lor scade in timp. Aceste metode includ:
- dispozitive intrauterine (DIU)
- metode hormonale, precum injectia cu hormoni sau inelul vaginal
- sterilizarea chirurgicala (ligatura trompelor uterine pentru femei sau vasectomia pentru barbati)
Pentru a utiliza un dispozitiv intrauterin, o diafragma sau o calota cervicala, o femeie trebuie sa consulte mai intai un medic.

Contraceptia la adolescenti si intimitatea

Legislatia actuala protejeaza intimitatea fiecarei persoane in legatura cu sanatatea si metoda contraceptiva pe care aceasta o foloseste. Rezultatele examenului ginecologic sunt strict confidentiale si ele nu vor fi impartasite nimanui de catre medicul personal.
In cazul adolescentilor, intimitatea depinde de legislatia fiecarei tari in parte. Majoritatea statelor (inclusiv Romania) protejeaza intimitatea adolescentilor, precum si libertatea acestora de a consulta un specialist in contraceptie. Cu toate acestea, in unele tari este necesar acordul parintilor pentru prescrierea unei metode contraceptive.

Contraceptia la adolescenti

Indiferent de sex, viata unui adolescent poate fi brusc schimbata de aparitia unei sarcini nedorite sau contactarii unei boli cu trasmitere sexuala.
Cea mai sigura metoda de prevenire a unei sarcini nedorite sau a unei boli cu trasmitere sexuala este abstinenta (lipsa contactului sexual).
In cazul adolescentilor activi sexuali este importanta informarea, precum si constientizarea riscurilor la care acestia se expun in cazul unui contact sexual neprotejat. Utilizarea prezervativelor reduce semnificativ riscul contactarii unei boli cu trasmitere sexuala.

Chiar si un singur contact sexual neprotejat poate conduce la o sarcina nedorita sau la contactarea unei boli cu trasmitere sexuala. O adolescenta activa sexual, care nu foloseste nici o metoda contraceptiva are o sansa de peste 90% sa aiba o sarcina nedorita intr-o perioada de 1-5 ani.
Chiar daca un adolescent nu planuieste sa-si inceapa viata sexuala decat mai tarziu, este bine ca acesta sa fie informat despre:
- metodele contraceptive disponibile
- metoda contraceptiva cea mai potrivita (ca si cost si utilitate)
- folosirea corecta a unui prezervativ in scopul evitarii contactarii unei boli cu trasmitere sexuala precum infectia HIV. Unele boli cu trasmitere sexuala pot fi contactate prin orice tip de contact sexual: oral, vaginal si anal. Este bine ca orice persoana activa sexual sa aiba mereu la indemana un prezervativ si sa nu depinda de partener sau de alta persoana in scopul procurarii acestuia.
- felul in care se pot combina mai multe metode contraceptive in scopul cresterii eficacitatii contraceptive

Uneori este greu sa se vorbeasca despre activitatea sexuala sau despre contraceptie, dar este important ca orice persoana sa fie informata despre beneficile sexului protejat. Orice adolescent ar trebui sa afle aceste informatii de la parinti, scoala, preot sau de la un specialist in domeniul medical.
Cea mai buna metoda contraceptiva este aceea care se potriveste cel mai bine persoanei in cauza si care nu influenteza negativ sanatatea acesteia. De aceea, sunt foarte importante controalele medicale regulate pentru a evita reactiile adverse ale contraceptiei (in special in cazul utilizarii metodelor hormonale). In cazul persoanelor care sufera de o boala cronica sau alte disabilitati, este indicat un consult medical inaintea alegerii unei metode contraceptive.Educatia contraceptiva la adolescenti

Este foarte importanta educatia sexuala a adolescentilor, mai ales ca varsta medie de incepere a vietii sexuale a scazut in ultimii ani. Tocmai de aceea este importanta constientizarea acestora fata de riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala sau a unei sarcini nedorite. Este bine ca acestia sa cunoasca:
- beneficiile abstinentei
- utilitatea folosirii prezarvativului in timpul oricarui contact sexual. Daca partenerul refuza folosirea acestuia, este bine ca actul sexual sa nu se mai consume
- riscul ruperii prezervativului in timpul contactului sexual, si astfel necesitatea folosirii unei metode contraceptive complementare, precum spermicidul. Folosirea spermicidului sau a altui contraceptiv, reduce semnificativ riscul unei sarcini nedorite.Metode contraceptive pentru adolescente

Unele adolescente nu se simt confortabil in momentul in care trebuie sa consulte o persoana specializata in planning familial. De aceea, este important ca orice adolescenta sa stie ca:
- este bine sa fie precauta si sa nu se rusineze sa foloseasca o metoda contraceptiva. Ea trebuie sa fie pregatita si sa nu se bazeze pe partener pentru procurarea acesteia
- poate sa apeleze cu incredere la ajutorul unui specialist in planning familial in cazul in care doreste sa efectueze un control genital, fiind constienta de confidentialitatea informatiilor care ii vor fi oferite
- daca nu si-a inceput viata sexuala si doreste sa o faca in curand, un examen ginecologic este optional
- viata sexuala activa necesita monitorizarea anuala impotriva bolilor cu transmitere sexuala. O parte din acest grup de boli poate fi detectata printr-un singur examen de urina. Nu este nevoie de un examen citologic al cervixului (test Papanicolau) decat dupa 2- 3 ani de la inceperea vietii sexuale. Un astfel de test poate detecta cu usurinta semnele precoce de cancer al colului uterin, un tip de cancer care este cel mai frecvent determinat de o infectie cu transmitere sexuala (Papilomavirusul uman)
- exista contraceptia de urgenta in cazul ruperii prezervativului si este important ca aceasta sa stie cum sa-l foloseasca
- in momentul alegerii unei metode de contraceptie, este bine ca orice adolescenta sa se intrebe ce va face in cazul in care aceasta metoda se adevereste a fi ineficienta si ramane astfel insarcinata. Trebuie ca ea sa se intrebe daca este pregatita sa creasca un copil sau daca un avort prezinta o optiune acceptabila in acest caz. In cazul tuturor adolescentilor activi sexual, sunt recomandate metode de contraceptie cat mai sigure posibil.Metode contraceptive pentru adolescenti

Abstinenta - este cea mai eficienta metoda de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala este abstinenta.
Protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS):
- prezervativele pentru barbati constituie cea mai eficienta metoda de protectie in cazul BTS, indiferent daca se mai utilizeaza si o alta metoda contraceptiva.
- prezervativele pentru femei nu sunt la fel de eficiente in cazul BTS.
Prezervativul, ca metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, nu este la fel de eficient ca metoda contraceptiva.

Metode contraceptive de bariera sunt:
- folosirea singulara a prezervativului ca metoda contraceptiva, nu este la fel de eficienta ca si atunci cand este asociata cu un spermicid sau o alta metoda contraceptiva
- prezervativele pentru barbati sunt ieftine si usor de procurat, fara a necesita o reteta medicala
- prezervativele pentru barbati scad riscul de trasmitere a bolilor sexuale la baieti adolescenti precum si riscul acestora de a deveni parinti
- prezervativele pentru femei sunt mai scumpe si mai greu de procurat
- diafragma, calota cervicala sau buretele, in asociere cu o crema spermicida, spuma sau gel sunt destul de greu de utilizat si deseori necesita sfatul unui medic.

Anticonceptionalele orale, plasturele hormonal si inelul vaginal:
- sunt metodele contraceptive folosite cel mai frecvent de adolescente
- este foarte important ca anticonceptionalele orale sa fie administrate corect (in fiecare zi, aproximativ la aceasi ora)
- in cazul aparitiei efectelor secundare, medicul poate schimba preparatul hormonal cu un altul mai potrivit
- la intreruperea administrarii anticonceptionalelor orale (epuizarea unei cutii intregi) sarcina poate aparea dupa urmatoarea menstruatie
- utilizarea plasturelui hormonal, cu schimbarea lui in fiecare saptamana, este mai usor de utilizat decat administrarea zilnica a anticonceptionalelor orale
- inelul vaginal, este un dispozitiv flexibil, inelar, din plastic, care ramane in vagin pana la 3 saptamani.

Injectia hormonala (Depo-Provera):
- este o metoda confortabila, care nu necesita administrare zilnica
- metoda obliga la efectuarea unui control medical la fiecare 3 luni incepand cu prima utilizare
- efectele secundare, precum cresterea in greutate si menstruatiile neregulate pot fi destul de suparatoare
- Depo-Provera, poate cauza demineralizare osoasa, osteopenie (fragilitate osoasa cu predispozitie la fracturi), lucru important, in special in cazul adolescentelor, ale caror structuri osoase nu sunt suficient consolidate. Se recomanda in acest caz, administrarea suplimentelor de calciu si exercitiul fizic moderat, precum si evaluarea optiunilor contraceptive dupa mai mult de 2 ani de utilizare a Depo-Provera.

Dispozitivul contraceptiv intrauterin (DIU):
- dispozitivul intrauterin nu este recomandat adolescentelor, deoarece acesta poate creea un disconfort suparator, dat fiind faptul ca uterul nu este suficient de destins ca si in cazul femeilor care au purtat o sarcina.
- folosirea dispozitivului contraceptiv intrauterin nu este recomandata adolescentelor cu infectie genitala si adolescentelor care sufera de o boala cu transmitere sexuala. Inserarea dispozitivului poate favoriza diseminarea ascendenta a infectiei catre uter, cu dezvoltarea sindromului inflamator pelvin.

Contraceptia dupa "metoda calendarului":
-aceasta metoda nu este recomandata adolescentilor, din urmatoarele motive:
- nu este o metoda contraceptiva sigura, chiar daca este planuita cu atentie sau daca se evita contactul sexual in perioada fertila
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru sau a administrarii unui anumit tip de pilula anticonceptionala, cu doze hormonale diferite de cea cu administrare zilnica. Administrarea acesteia previne sarcina nedorita daca este administrata pana la 8 zile de la contactul sexual neprotejat, desi administrarea in primele 72 de ore este mult mai eficienta.

Pilula contraceptiva de urgenta (pilula de a doua zi) este utilizata ca ultima alternativa contraceptiva, in cazul in care se suspicioneaza ca celelalte metode au dat gres (de exemplu, ruperea prezervativului pe parcursul contactului sexual). Acest tip de contraceptie nu se foloseste niciodata ca metoda contraceptiva de lunga durata (maxim 2-3 utilizari pe an).
Medicii specialisti recomanda cuplurilor active sexual sa aiba la indemana o reteta medicala pentru procurarea pilulei contraceptive de urgenta, in cazul in care vor necesita utilizarea acesteia.
In cazul folosirii pastilei de a doua zi, este recomandat consultul unui specialist pentru stabilirea contraceptiei de durata.

Metode contraceptive hormonale

Administrarea regulata si continua a hormonilor este o metoda contraceptiva foarte eficienta. Metodele hormonale se bazeaza pe 2 tipuri de formule speciale:
- metode hormonale care contin ambele tipuri de hormoni feminini estrogenul si progestinul (progesteron sintetic). Metodele combinate includ pilula contraceptiva, plasturele hormonal si inelul vaginal
- metode hormonale monohormonale (cu progestin), numite si mini pilule, precum si injectiile hormonale (Depo-Provera). In cazul contraindicatiei de administrare a estrogenului, se recomanda aceste metode monohormonale care contin doar progesteron sintetic (de exemplu dispozitivul intrauterin Mirena)
- pilulele combinate si cele monohormonale (cu progesteron), sunt prescrise femeilor ca metode contraceptive. Alegerea tipului de pilula folosit se realizeaza in functie de mai multi factori personali
- pilulele combinate diminueaza acneea, durerea, disconfortul ce insoteste ovulatia (sindrom intermenstrual), precum si simptomele sindromului premenstrual. Ambele tipuri de contraceptive reduc sangerarea abundenta si crampele din timpul menstruatiei. Spre deosebire de pilula combinata, cea pe baza de progesteron poate fi administrata majoritatii femeilor, inclusiv in cazul celor care alapteaza, cu toate ca trebuie administrate la aceeasi ora in fiecare zi. Pilulele combinate se administreaza de asemenea in fiecare zi, insa nu necesita o atentie atat de mare in legatura cu ora administrarii. La inceperea contraceptiei hormonale este recomandata asocierea unei alte metode contraceptive pentru o siguranta mai mare
- plasturele hormonal si inelul vaginal sunt similare pilulelor contraceptive (ca mecanism de actiune), dar nu necesita administrarea zilnica. Plasturele se schimba in fiecare saptamana, iar inelul vaginal in fiecare luna (cu o pauza de o saptamana dupa 3 saptamani de utilizare)
- Depo-Provera este forma injectabila de progesteron sintetic, nu necesita administrare zilnica, insa, se recomanda un control medical la fiecare 3 luni de utilizare.

Dispozitivul contraceptiv intrauterin - DIU

Dispozitivul intrauterin, este un dispozitiv de dimensiuni mici, care este plasat in interiorul uterului, in scop contraceptiv. DIU sunt invelite, fie in cupru (Copper T 380-A), fie contin o anumita cantitate de hormoni (DIU Mirena, elibereaza o forma de progesteron si anume, levonorgestrel). Odata inserat, dispozitivul intrauterin, confera o contraceptie adecvata pentru 5 pana la 10 ani, in functie de caracteristicile acestuia. In contrast cu DIU mai vechi, cele noi sunt de dimensiuni mai mici, mai sigure si mai eficiente.Metode contraceptive de bariera


Metodele contraceptive de bariera (diafragma, calota cervicala, buretii, prezervativele pentru barbati, respectiv cele pentru femei, gelurile, spumele, ovulele si peliculele cu spermicid), opresc sperma la nivelul vaginului, astfel ca aceasta nu poate trece in uter pentru a fecunda ovulul. Aceste metode nu sunt la fel de eficiente ca si metodele hormonale, insa au mai putine efecte adverse.


Spermicidele si prezervativele ar trebui folosite impreuna, alaturi de alte metode contraceptive, pentru o eficienta maxima. Metodele de bariera pot intrerupe actul sexual, pentru ca necesita folosirea lor la fiecare contact sexual.
Prezervativele, trebuie sa constituie prima optiune in alegerea unei metode contraceptive, in special in cazul in care exista riscul contactarii unei boli transmisibile sexual, precum herpesul genital, infectia cu Chlamydia sau HIV (virusul imunodeficientei umane, care determina SIDA-sindromul imunodeficientei dobandite).

Planningul familial si abstinenta periodica

Aceasta consta in calcularea perioadei fertile din timpul ciclului menstrual (cand posibilitatea de a ramane insarcinata e maxima), cu folosirea unei alte metode contraceptive pe aceasta perioada (preferabil o metoda contraceptiva de bariera). Acest tip de contraceptie are o eficienta scazuta in raport cu alte metode contraceptive.
Alimentatia la san, in primele 6 luni dupa nastere poate fi considerata o metoda de contraceptie relativ eficienta si poarta numele de metoda amenoreei de lactatie. Cu toate ca metoda are o eficienta de aproximativ 98.5%, unii doctori recomanda asocierea unei alte metode de contraceptie.

Contraceptia permanenta - sterilizarea

Sterilizarea, este o metoda chirurgicala realizata in cazul femeilor sau barbatilor care decid ca nu mai vor copii, aceasta fiind metoda contraceptiva cea mai eficienta. Sterilizarea chirurgicala este o metoda ireversibila, permanenta, inversarea procedurii fiind posibila intr-un procent foarte mic din cazuri.
Ligatura trompelor uterine sau implantele tubare. Procedura chirurgicala care se realizeaza in acest scop poarta numele de ligatura tubara (tubelor fallopiene, care faciliteaza transportul ovulului de la ovare catre uter) si consta in incizia, legarea sau infundarea trompelor uterine.


O tehnica noua, nonchirurgicala, foloseste o bobina metalica sau un implant tubal; in timp, se dezvolta tesut cicatricial in jurul trompelor uterine, blocandu-le permanent. Procedura este relativ usor de realizat si permite dispensarizarea la cateva ore de la interventie. Cu toate acestea, necesita uneori, repetarea procedurii.
Vasectomia. In aceasta procedura, ductelele deferente (care transporta sperma de la nivelul testiculelor catre lichidul seminal) sunt incizate (taiate) astfel incat, produsul seminal final nu mai contine spermatozoizi. Aceasta metoda nu influenteaza libidoul si nu determina tulburari erectile.
Sterilizarea chirurgicala a femeilor este o procedura mai complicata decat vasectomia si poate determina complicatii tardive.

Contraceptia dupa nastere

Instituirea contraceptiei dupa sarcina este importanta, mai ales ca riscul de a ramane din nou insarcinata creste la 3-6 saptamani dupa nastere. Este bine ca orice femeie sa se gandeasca din timp la metoda contraceptiva pe care o va utiliza dupa ce va naste, si sa inceapa administrarea cat mai curand posibil (la indicatiile medicului, care va stabili tipul contraceptiei, efectele acesteia asupra lactatiei precum si momentul potrivit initierii contraceptiei).Alegerea metodei contraceptive


Cu atat de multe metode de contraceptie disponibile este foarte grea alegerea celei mai potrivite. Cel mai des, metoda contraceptiva se alege in functie de momentul cand persoana ar dori sa faca un copil. Daca persoana nu are copii si doreste unul la un moment dat, o metoda contraceptiva definitiva iese de la inceput din calcul, acest tip de contraceptie se realizeaza dupa o gandire atenta, mai ales ca alegerea va influenta toata viata. In cazul in care cuplul nu mai doreste copii niciodata, vasectomia, respectiv ligatura trompelor uterine prezinta optiuni rezonabile.


Daca persoana nu este absolut sigura ca sterilizarea este metoda contraceptiva potrivita, este bine ca aceasta sa apeleze temporar la o alta metoda, mai ales daca aceasta este tanara, are copii putini sau deloc; daca doar partenerul doreste sterilizarea sau daca exista probleme financiare sau de cuplu. In acest caz, caracteristica ireversibila a metodei poate creea probleme si mai mari pe viitor.Cum afecteaza o sarcina neprogramata viata privata?

O sarcina neprogramata are un impact destul de serios asupra vietii personale si asupra planurilor de viitor, de aceea alegerea unei contraceptii cat mai sigure este foarte importanta. Intr-o relatie stabila de cuplu, in care de comun acord partenerii doresc un copil intr-un viitor apropiat, se pot folosi metode contraceptive cu eficacitate mai mica.

Cat de sigure sunt metodele contraceptive?

Injectile hormonale (Depo-Provera), metodele hormonale si dispozitivele intrauterine cu fir de cupru, au o eficienta de 97% pana la 99.9%, ceea ce demonstreaza ca 1 pana la 3 din 100 de femei care folosesc aceste metode ramane insarcinata in interval de 1 an. Anticonceptionalele orale (ACO), fie ele combinate sau doar cu progesteron, au o eficienta de 92%, ceea ce inseamna ca 8 din o suta de femei care folosesc ACO, raman insarcinate in decurs de un an. Daca sunt administrate zilnic, la aceeasi ora, eficienta lor creste pana la 99%. Plasturele hormonal si inelul vaginal, sunt considerate a fi la fel de eficiente ca si ACO. Pentru ca sunt totusi o metoda contraceptiva relativ noua, nu exista suficiente studii care sa sustina acest lucru.

Metodele contraceptive de bariera, precum diafragma, calota cervicala, buretii, prezervativele si spermicidele, au o eficienta moderata. Diafragma si calota cervicala au o eficienta de 84% in cazul femeilor care nu au avut o nastere pe cale naturala (vaginala). In cazul femeilor care au nascut pe cale vaginla, utilizarea acestor metode este mai putin eficienta. Eficienta lor creste doar daca sunt utilizate corect in timpul fiecarui contact sexual, mai ales ca unele femei gasesc neplacuta intreruperea actului sexual pentru folosirea acestora.


Prezervativele utilizate cu sau fara spermicide au o eficienta moderata ca metoda contraceptiva.
- prezervativele pentru barbati sunt eficiente in 85% din cazuri, ceea ce inseamna ca din 100 de cupluri care folosesc aceasta metoda, 15 femei vor ramane insarcinate intr-un an.
- prezervativele pentru femei sunt eficiente doar in 79% din cazuri, si anume, 21 din 100 de femei raman insarcinate intr-un an, daca folosesc numai aceasta metoda contraceptiva.
- spermicidele au o eficacitate de 71%, astfel ca 29 din 100 de femei care folosesc aceasta metoda raman insarcinate intr-un an.
- expertii recomanda utilizarea prezervativelor in combinatie cu spermicidele sau prezervativele in combinatie cu alte metode contraceptive, pentru o eficacitate mai mare.


Metodele contraceptive de bariera (diafragma, calota cervicala, buretii) trebuie folosite la fiecare contact sexual si este indicata introducerea lor cu cateva minute inaintea contactului sexual. Majoritatea cuplurilor folosesc cu succes prezervativul sau alta metoda contraceptiva de bariera.
Este important de luat in calcul si confortul in timpul utilizarii unei metode contraceptive de bariera. Daca metoda nu ofera confortul necesar pe parcursul actului sexual si daca este folosita intermitent din acest motiv sau altul, ar trebui sa se aleaga o alta metoda de contraceptie.Cum se previn bolile cu trasmitere sexuala?


Posibilitatea de a contacta o boala cu trasmitere sexuala este mica doar in cazul in care exista siguranta ca partenerul sexual nu este purtator al unei astfel de boli. In cazul unui risc oricat de mic este recomandata utilizarea prezervativului ca metoda aditionala de contraceptie.
Prezervativul protejeaza inpotriva unor infecti precum: HIV (virusul care cauzeaza SIDA), Gonoreea, Sifilis, Chlamidia, verucile si Herpesul genital, boala inflamatorie pelvina, etc.

Alegerea metodei contraceptiva

Factori care limiteaza alegerea metodei contraceptive

Unele metode contraceptive sunt contraindicate sau nerecomandate in cazul anumitor probleme de sanatate.
- fumatul. Orice persoana care fumeaza mai mult de 15 tigarete pe zi si are mai mult de 35 de ani sau are hipertensiune arteriala, istoric de accident cerebral vascular, afectare hepatica sau boala cardiaca, are contraindicatie pentru folosirea metodelor contraceptive hormonale.
- migrenele. In cazul pacientelor care sufera de migrene este recomandat consultul de specialitate pentru a determina daca o metoda contraceptiva hormonala (de obicei combinata), poate fi considerata sigura.
- diabetul. Este recomandat, de asemenea, consultul de specialitate in cazul in care pacienta doreste sa foloseasca o metoda contraceptiva si are un diabet decompensat metabolic.
- alimentatia naturala la san. In cazul femeilor care alapteaza, ACO combinate scad cantitatea de lapte in perioada lauziei.
- Indiferent de existenta sau nu a unei patologii personale, este indicat un consult de specialitate inaintea utilizarii oricarei metode contraceptive.
- Unele metode contraceptive pot creste riscul contactarii unei boli cu trasmitere sexuala.
- dispozitivele intrauterine (DIU). Orice femeie ar trebui sa stie daca sufera de o boala cu trasmitere sexuala, inaintea inserari DIU, deoarece acesta poate favoriza diseminarea infectiei la nivelul uterului. Acest dispozitiv poate determina boala inflamatorie pelvina, o cauza destul de frecventa a infertilitatii. In cazul in care o femeie este expusa unui risc cat de mic pentru a contacta o boala cu trasmitere sexuala, este indicata folosirea prezervativului inainte si dupa inserarea DIU.
- Depo-Provera. Utilizarea acestei metode contraceptive hormonale creste riscul infectiei cu chlamidia si gonoreea. Utilizarea Depo-Provera pentru o perioada mai lunga de doi ani, poate cauza osteopenie (rarefiere osoasa), care deseori nu este total reversibila la intreruperea contraceptivului. Osteopenia poate conduce la osteoporoza care determina o subtiere cu fragilitate a osului care este predispus la fracturi.

Factori care influenteaza alegerea metodei contraceptive

- anticonceptionale orale combinate care contin estrogen si progesteron, pot reduce acneea, disconfortul din timpul perioadei ovulatori, simptomele perioadei premenstruale precum si sangerarea abundenta si crampele din timpul menstruatiei.
- seasonale, este o metoda contraceptiva hormonala relativ noua. Se administreaza timp de 84 zile fata de cele 21 de zile necesare administrarii ACO. Aceasta metoda scade numarul menstruatiilor anuale pana la patru.
- DIU Mirena (cu progesteron) si Depo-Provera pot reduce simptomele neplacute din timpul menstruatiei.
- femeile care alapteaza pot folosi ca metoda contraceptiva pilula cu progesteron, insa aceasta trebuie administrata la aceasi ora in fiecare zi pentru a fi eficace.


Efectele secundare cel mai frecvent intalnite (in cazul metodelor hormonale) si care determina intreruperea administrari sunt:
- ciclu menstrual neregulat, cu sangerari intermenstruale (12%)
- greata (7%)
- indispozitie (5%)
- crestere in greutate (5%), (cu exceptia DIU-Mirena)
- disconfort, durere la nivelul sanilor (4%)
- cefalee (4%)


Alti factori care influenteaza alegerea unei metode contraceptive sunt:
- avantaje medicale, precum scaderea riscului de contactare a unei boli venerice prin utilizarea prezervativului sau reducerea riscului de aparitie a cancerului ovarian si uterin prin administrarea de lunga durata a anticonceptionalelor hormonale.
- utilitatea metodelor contraceptive. Plasturele hormonal, injectiile hormonale, dispozitivele intrauterine si inelele vaginale sunt mai comode in cazul femeilor care uita administrarea zilnica de ACO sau folosesc metode contraceptive de bariera.
- costul metodelor contraceptive. Desi DIU sau sterilizarea chirurgicala costa mai mult decat pilulele contraceptive, prezervativele si spermicidele, costul acestora se amortizeaza in timp.


Metodele contraceptive actioneza la fel, indiferent de varsta, cu toate ca unele metode nu sunt recomandate in cazul adolescentelor active sexual, datorita problemelor de sanatate care pot aparea si a unei eficente contraceptive reduse datorita utilizarii incorecte. Este important ca orice adolescent sa constientizeze cum apare o sarcina si, de asemenea, sa clarifice miturile legate de sex si sarcina.
Odata inteles modul in care actioneaza diferitele metode contraceptive, posibilele efecte secundare precum si eficienta lor, este usoara alegerea cea mai potrivita a unei metode contraceptive.

Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta se foloseste in cazul in care o metoda de bariera, precum prezervativul, a dat gres (rupere, deteriorare), sau s-a uitat administrarea zilnica a anticonceptionalului oral sau in cazul unui contact sexual neprotejat. Contraceptia de urgenta nu protejeaza fata de bolile cu trasmitere sexuala.
Exista 2 tipuri de contraceptie de urgenta:
- contraceptia hormonala de urgenta, este numita si "pastila de a doua zi" si este eficenta daca e administrata in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat, dar cu o eficienta maxima daca e administrata in primele 72 de ore.
- dispozitivul intrauterin cu fir de cupru, daca este inserat in primele 7 zile de la contactul sexual neprotejat.

Consult de specialitate

Metodele contraceptive au diferite efecte secundare, precum si posibile complicatii. Este important sa se constientizeze riscul aparitiei unor posibile complicatii odata cu folosirea metodei contraceptive alese.
O femeie trebuie sa apeleze la ajutor medical in cazul in care dezvolta simptome ale unei posibile sarcini (intarzierea menstruatiei sau menstruatii caracterizate prin pierderea unei cantitati de sange mai mici ca de obicei). Pentru inceput se utilizeaza un test de sarcina, daca acesta este negativ dar persoana suspecteaza ca este totusi insarcinata, trebuie sa apeleze la un consult ginecologic de specialitate.


Confidentialitatea privind informatile medicale private este garantata prin lege in cazul adultilor, acestea nu sunt impartasite altor persoane decat cu acordul pacientului.
Majoritatea tarilor respecta, de asemenea, libertatea si intimitatea adolescentilor atunci cand vine vorba de serviciile medicale (la fel si in tara noastra). In unele tari, este nevoie de consimtamantul scris al parintilor in cazul adolescentilor care doresc sa foloseasca o metoda contraceptiva.


Urmatoarele simptome necesita ajutor medical imediat. In cazul folosirii metodelor hormonale, aceste simptome includ:
- durere abdominala severa sau brusc aparuta
- durere toracica severa sau brusc aparuta
- dispnee respiratorie instalata brusc (dificultati de respiratie)
- cefalee puternica
- tulburari vizuale brusc aparute
- durere puternica la nivelul membrului inferior (in mod special la nivelul gambei)


In cazul folosirii dispozitivelor intrauterine (DIU), simptomele care necesita consult medical constau in:
- simptome ale unei posibile sarcini, precum lipsa unei menstruatii sau disconfort la nivelul sanilor
- febra de 37,8 Celsius, sau mai mare
- durere la nivelul abdomenului inferior
- secretie abundenta, urat mirositoare de la nivelul vaginului
- varsaturi fara o alta cauza cunoscuta


Aparitia sarcinii dupa sterilizarea chirurgicala este foarte rara. Atunci cand apare, riscul unei sarcini ectopice tubare este mai mare decat in mod normal. O femeie cu ligatura salpingiana sau implant tubar, care asociaza simptome de sarcina trebuie sa efectueze imediat un test de sarcina. O sarcina ectopica poate pune in pericol viata persoanei in cauza.
Femeile care folosesc dispozitive intrauterine sau care au efectuat o procedura de sterilizare chirurgiucala trebuie sa urmeze intodeauna sfatul ginecologului.


Medici specialisti recomandati


Majoritatea metodelor contraceptive necesita cel putin o vizita la medic pentru un control medical si alte sfaturi de specialitate. In acest scop femeile pot apela la:
- medicul de familie
- ginecolog
- medic generalist
- moasa
- medic rezident


Clinicile de planning familial, policlinicile medicale si spitalele autorizate pot oferi consilierea necesara, consult medical, recomandari si tratamente. In cazul adolescentilor, prima optiune o reprezinta clinicile de planning familial.
Ligatura trompelor uterine sau implanturile tubare sunt, de obicei, realizate de medicul ginecolog. Vasectomia este, de obicei, realizata de medicul urolog, ambele proceduri fiind realizabile de asemenea si de medicul chirurg generalist.

De retinut!

Prezervativele si spermicidele se gasesc in orice farmacie sau supermarket si nu necesita o reteta medicala. Este important sa se citeasca toate instructiunile de pe ambalaj pentru o utilizare cat mai corecta a acestora.
In cazul femeilor care doresc o contraceptie hormonala este indicat in prealabil un consult de specialitate, care sa evidentieze in mod special aparatul reproducator (ecografie abdominala cu examinarea uterului si anexelor precum si un test Papanicolau pentru depistarea precoce a unui posibil cancer de col uterin).
Istoricul medical este important in cazul femeilor care utilizeaza contraceptie hormonala, deoarece acestea pot agrava unele boli cronice sau alta patologie asociata.


In cazul adolescentelor sunt importante urmatoarele:
- consilierea medicala cu asigurarea confidentialitati in cazul in care adolescenta necesita un consult ginecologic sau alta examinare de specialitate
- adolescentele inactive sexual nu necesita intotdeauna un examen ginecologic
- in cazul adolescentelor active sexual este necesar screeningul anual pentru bolile cu trasmitere sexuala, in marea majoritate a cazurilor este necesar doar un test de urina. Un examen Papanicolau este necesar dupa 2-3 ani de la inceperea vieti sexuale.
Contraceptia naturala (metoda calendarului) nu necesita un consult medical, insa cere o atentie si dedicatie deosebita. Din aceasta cauza, are o eficenta mica ca metoda contraceptiva si este mai degraba conceputa ca o metoda de a concepe o sarcina.


Citeste si despre:

Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive Eficacitatea diferitelor metode contraceptive Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Metode contraceptive - dispozitivul intrauterin sau steriletul Fruntasi la avorturi, codasi la contraceptie Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare 10 mituri despre contraceptie Alegerea metodei contraceptive potrivite Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala?