Chimioterapia

Publicat: 10 Ianuarie 2009 | Actualizat: 04 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati si alte informatii


In functie de boala sau de stadiul acesteia, chimioterapia poate fi curativa, adica sa aiba ca finalitate vindecarea organului bolnav sau complementara actului chirurgical sau radioterapiei.

Principiul chimioterapiei este de a atinge, pentru a le distruge, celulele susa, care, in interiorul tumorii, sunt singurele capabile sa se reproduca nedefinit.

Toate medicamentele anticanceroase care participa la aceasta distrugere au o toxicitate mai mult sau mai putin mare, putand afecta formula sanguina, pielea, parul sau alte organe.

Cu cat este mai puternica doza administrata, cu atat sunt mai mari sansele de a distruge un numar mai mare de celule canceroase, dar si riscul de a distruge si celulele sanatoase.

Cand nu exista alata posibilitate, se administreaza doze mari de chimioterapie, dar sub acoperirea unei grefe de maduva osoasa, pentru a inlocui celulele sanguine definitiv distruse.

Un astfel de tratament se efectueaza in cure sugestive ce alterneaza cu perioade de pauza. Ritmul curelor depinde de timpul de recuperare - de regula, mai lung la persoanele in varsta - si/sau de evolutia tumorii.

De cele mai multe ori se asociaza mai multe medicamente anticanceroase, caci efectul lor poate fi usor diferit si, uneori, sinergic; toxicitatea lor nu este indentica si practica a demonstrat ca asociate astfel sunt mai eficiente si mai bine tolerate.

Sedintele de chimioterapie

Unde au loc?

Chimioterapia poate fi practicata in cadrul unei specializari clasice, in spitalizare ambulatorie sau la domiciliu.

Spitalizarea clasica: poate fi necesara la primele sedinte pentru a supraveghea reactiile bolnavului si a-i ajusta tratamentul sau atunci cand este vorba de o chimioterapie intensiva.

Spitalizarea ambulatorie: este necesara in cazul unui tratament ambulatoriu, oferindu-i bolnavului posibilitatea de a se intoarce acasa, la familie.

La domiciliu: spitalizarea la domiciliu implica vizita unei infirmiere specializate, a unui kinetoterapeut sau a unei dieteticiene, chiar a tuturor, daca este cazul.

Cu ce frecventa si pentru cat timp?

Chimioterapia se administreaza pe cicluri de tratament. Aceasta dureaza una sau mai multe zile si sunt urmate de o perioada de repaus.

Durata fiecarei perfuzari poate varia de la cateva minute la mai multe ore, sau mai multe zile, in functie de tipul de cancer, de medicamentele folosite si de modul in care organismul raspunde la tratament.

Ne putem continua munca in timpul chimioterapiei?

Raspunsul, in mod evident, depinde de tipul de chimioterapie si de postul ocupat.

Cu siguranta, se poate continua munca, in timpul tratamentului, daca oboseala nu este prea mare.

Efecte secundare

Medicamentele antitumorale in chimioterapie sunt produse foarte active, care actioneaza asupra celulelor care se multiplica rapid, deci asupra celor canceroase, dar si asupra celor sanatoase, asupra pielii, parului, mucoasei gurii, maduvei osoase.

Care sunt cele mai frecvente efecte?

- Modificari ale formulei sanguive

Maduva osoasa produce celule sanguine care sunt deversate in sange; dat fiind ca se multiplica foarte rapid, ele sunt foarte sensibile la chimioterapie. Toate moleculele antitumorale pot antrena, deci, o diminuare tranzitorie a numarului de celule sanguine.

- Greturi si vomitisme

Sunt frecvente pentru majoritatea medicamentelor de chimioterapie si pot surveni chiar in momentul perfuziei, dar si in zilele urmatoare, chiar daca in prima zi n-au fost probele (vomitisme intarziate).

Exista astazi multe tratamente pentru a atenua sau a anihila aceste greturi si vomitisme. Este importanta respectarea prescriptiei, mai ales pentru medicamentele aniemetice care trebuie luate inainte de chimioterapie.

Atentie: Vomitismele si greturile de amploare nu sunt normale!

- Diaree, constipatie

Sunt numeroase medicamente care induc tulburari ale tranzitului si care pot produce diaree si constipatii puternice; in acest caz, nu evitati sa tratati aceste simptome.

- Caderea parului

Caderea parului nu este decat un efect secundar minor si provizoriu, caci parul creste din nou, in mod normal, dupa incheierea tratamentului.
Singura metoda impotriva caderii parului este casca refrigeranta, care diminueaza cantitatea de medicamente ce intra in contact cu radacina parului.

- Oboseala

Este practic constanta pe toata durata bolii, dar mai ales in timpul chimioterapiei si in zilele urmatoare si se datoreaza bolii in sine.
Efectele sunt datorate anumitor medicamente si tratamente si se estompeaza, progresiv, dupa incheierea curelor.

Material preluat din cartea "Viata bolnavului de cancer si a apropiatilor sai", C. Chevalier-Martinelli, editura House of Guides.


Email

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Efectele secundare ale chimioterapiei

Pasi practici de pregatire pentru chimioterapie

Terapia adjuvanta in cancer

Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Ulei CBD, adjuvant in diabet

Regimul alimentar in cancer

Disuria (urinarea dureroasa)

Durerea in cancer

Menopauza prematura

Tipuri de transplant de celule stem