Sangerarea vaginala: ce este normal si ce e patologic?

Actualizat: 02 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alina Busan
Consultant medical:

Dr. Alina Busan
Medic specialist Ginecologie

MedicZone

Generalitati


Sangerarile vaginale regulate sunt normale la majoritatea femeilor. Din pacate apar sangerari vaginale si intre menstruatii, dupa contacte sexuale sau dupa ce s-a instalat menopauza.
Femeile se asteapta sa apara sangerarile vaginale pe masura ce uterul sufera transformari in timpul unui ciclu menstrual. Sangerare vaginala normala variaza de la femeie la femeie. O femeie poate avea menstruatie la 21 de zile, sangereaza cateva zile si pierde sange cat poate intra in cateva lingurite sau poate sa apara menstruatia la 35 de zile, sangereaza mai mult de o saptamana si pierde mult mai mult sange. Ambele situatii pot fii considerate situatii normale de sangerari vaginale la femeile in premenopauza.
O sangerare vaginala neasteptata poate sa sugereze o problema a vaginului, cervixului sau uterului, mai ales daca femeia este in postmenopauza.

Ce este considerat anormal in privinta sangerarilor vaginale?
Sangerarile vaginale anormale pot include sangerari mici intre menstruatii, adesea observate pe hartia igienica, sau menstruatii, cu sangerari abundente (cand se umple un tampon intr-o ora si sangerarea dureaza mai multe ore, fiind necesare mai multe tampoane). De asemenea orice sangerare vaginala care dureaza saptamani, este ceva anormal.

Cand ar trebui sa ne ingrijoram?

Depinde de varsta si de circumstante.

- Daca apar in perioada premenstruala ca si sangerari usoare (formeaza mici pete) pentru cateva zile inaintea menstruatiei sunt comune si nu trebuie sa produca ingrijorare. Daca se incepe tratamentul cu anticonceptionale, s-ar putea ca aceste mici sangerari sa apara in primele luni.

- Daca femeia este la menopauza sau in perioada postmenopauza si sub tratament cu estrogen (in regim ciclic) si progesteron 10-12 zile pe luna, poate prezenta sangerari asemanatoare menstruatiei, cateva zile pe luna. Acestea sunt cunoscute ca si sangerari de sevraj. Femeile care prezinta alt tip de sangerare decat cel de sevraj ar trebui sa consulte un medic.

- Daca femeia este la menopauza sau postmenopauza si este sub tratament hormonal in regim continuu, estrogen cu progesteron combinat – ia o combinatie de estrogen si progesteron in cantitati mic, zilnic- sangerarile usoare, neregulate sunt des intalnite in primele sase luni de terapie combinata. Daca sangerarile persista dupa sase luni sau apar sangerari abundente este bine sa fie consultat medicul.

- Daca femeia este la menopauza sau in perioada postmenopauza si nu este sub nici un tratament hormonal, orice sangerare vaginala necesita consult medical.

- Fetitele care nu au ajuns la pubertate si prezinta sangerari vaginale, reprezinta motiv de ingrijorare.

- Nou-nascutii de sex feminin pot prezenta sangerari vaginale in primele zile - orice sangerare care apare dupa aceste zile trebuie supusa atentiei medicului.

In general, cand apaare o sangerare vaginala neobisnuita este bine sa se consulte medicul.

Ce disfunctii sunt asociate cu sangerari vaginale neregulate?

Sangerarile vaginale neregulate pot indica una dintre urmatoarele afectiuni:
- Disfunctii menstruale
- Fluctuatii ale nivelurilor hormonale - sangerare perivovulatorie
- Infectii vaginale
- Tumori benigne a vaginului, cervix-ului, uterului sau trompelor uterine
- Cancer al uterului, cervix-ului, vaginului sau vulvei
- Traumatisme vaginale datorate unor accidente sau a unui abuz sexual
- Sangerare asociata sarcinii recente sau o sarcina ectopica, in care oulfertilizat este implantatin afara uterului
- Complicatii ale sarcinii, avortul spontan de exemplu
- Unele boli cu transmitere sexuala, de exemplu gonoreea, chlamydia
- Alte afectiuni cervicale – ca si ectropionul cervical, care apare des la femeile tinere, in special la cele care iau anticonceptionale orale - cand tesutul cervical este mai susceptibil la abraziune, adesea sangerarile vaginale aparand dupa contact sexual.

Ar trebui sa fie ingrijorate de sangerarile neregulate femeile care au suferit histerectomie?
Raspunsul este da, ar trebui sa fie ingrijorate. In timpul unei histerectomii totale, uterul si cervix-ul sunt indepartate chirurgical. Acestea fiind absente, sangerarea vaginala apare, foarte probabil , de la nivelul vaginului si acesta trebuie investigat. In unele histerectomii, cervix-ul nu este indepartat. In acest caz, sangerarile vaginale pot sa apara de la nivelul cervix-ului sau vaginului.

Sangerarile vaginale pot sugera diagnosticul de cancer?

In cele mai multe cazuri, sangerarile vaginale sunt datorate patologiilor benigne.
La femeile in perioada de premenopauza, sangerarile vaginale se datoreaza cel mai des fluctuatiilor hormonale si nu malignitatii.
La femeile in varsta, in perioada postmenopauza, sangerarile vaginale pot fi asociate cu un cancer cu localizare ginecologica, dar pot fi datorate si unor patologii necanceroase. Exista factori de risc clari pentru cancere de uter, cervix si vagin.
Este bine ca orice femeie sa discute cu ginecologul sau daca prezinta factori de risc majori pentru cancere cu localizare ginecologica.

Ce ar trebui sa stim?

Daca o femeie prezinta sangerari vaginale, este bine sa-si faca o programare la medic imediat si sa-si noteze de cate ori apar aceste sangerari in timpul unei luni.
Este bine, de asemenea, sa incerce sa determine daca sangerarea este vaginala sau anala. Nu trebuie sa se impacienteze, pentru ca cele mai multe sangerari vaginale sunt benigne.

Daca sangerarile sunt abundente (daca se umple un tampon intr-o ora si sangerarea dureaza mai multe ore, fiind necesare mai multe tampoane) trebuie mers imediat la medic.

Daca femeia este sub terapie estrogenica sau terapie hormonala, este bine sa-si consulte medicul si sa urmeze instructiunile acestuia. Se poate sa fie necesar sa se administreze medicamente suplimentare sau sa fie nevoie sa se schimbe tratamentul in intregime.

Daca femeia este insarcinata si prezinta sangerari vaginale, atunci trebuie consultat medicul imediat.


Citeste si despre:

Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate? 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Cancerul la copii: semne si simptome Colposcopia si biopsia cervicala Sarcina - Luna a II-a Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Primul trimestru de sarcina Contractiile Braxton Hicks, semnificatie si diferentierea de travaliu Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Patologie traumatica - plagi si contuzii Sarcina - Luna a VIII-a