Bolile ochiului

Actualizat: 19 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolile ochiului afecteaza deseori activitatea zilnica a pacientului. Pentru a mentine sanatatea ochilor, uneori este nevoie doar de un efort foarte mic.

Desi nu toate afectiunile oftalmologice pot fi prevenite, exista nenumarate masuri care ajuta la stoparea evolutiei afectiunii. In primul rand, trebuie subliniata importanta unei alimentatii sanatoase, urmand: protectia ochilor impotriva razelor soarelui, controlul medical periodic, purtarea ochelarilor de protectie daca lucrati foarte mult la calculator.

Exista mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari de vedere, printre care se regasesc: vedere incetosata, halouri, pete oarbe, flocoane etc. Vederea incetosata consta in pierderea claritatii acesteia si incapacitatea de a observa micile detalii.

Petele oarbe sau scotoamele sunt "gauri negre" in campul vizual, care conduc la limitarea partiala a campului vizual, perceputa sau nu de catre pacient.

Daca prezentati tulburari de vederea (devine neclara, apar petele oarbe, halourile sau vederea intunecata), intotdeauna, trebuie sa solicitati un consult de specialitate. Aceste simptome pot fi specifice unor boli de ochi, imbatranii, unor leziuni oculare sau consecintele unor afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, care afecteaza mai multe organe din corp.

Oricare ar fi cauza, tulburarile de vedere nu trebuie ignorate, deoarece se agraveaza si pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii.

Afectiuni comune ale ochiului

Prezbiopia - dificultatea de a focaliza obiectele aflate la scurta distanta din cauza scaderii flexibilitatii cristalinului. Afectiunea este specifica persoanelor care au trecut de varsta de 40 de ani.

Cataracta - presupune vedere incetosata, dificultate la adaptare la vederea nocturna, halouri luminoase si sensibilitate la lumina puternica. Cauze: varsta inaintata, diabetul zaharat, glaucomul, administrarea indelungata de corticosteroizi, leziuni oculare, etc. Vederea va fi afectata si este necesar tratamentul si interventia chirurgicala.

Glaucomul - este cauzata de lezarea nervului optic, care este afectat. Deseori, tensiunea oculara este ridicata, apar pete oarbe si in cele din urma apare orbirea laterala.

Retinopatia diabetica - este o complicatie a diabetului zaharat care poate conduce chiar si la sangerari la nivelul retinei. Si aceasta este o cauza frecventa de orbire.

Degenerescenta maculara - consta in pierderea vederii centrale. Afectiunea se caracterizeaza prin vedere incetosata (mai ales in timpul cititului), vedere distorsionata (linii ondulate), lipsa de perceptie a culorilor, ca urmare a deteriorarii maculei.

Factori de risc: fumatul, expunerea indelungata la lumina puternica, antecedente familiale, obezitatea si bolile cardiovasculare.

Infectii oculare, inflamatii sau alte leziuni.

Flocoane - sunt particule minuscule care se deplaseaza in campul vizual. Desi de cele mai multe ori sunt de scurta durata si inofensive, acestea pot semnala si o dezlipire de retina.

Dezlipirea de retina - include simptome ca flocoanele, opacitate a vederii, senzatia de umbra sau voal care acopera partial sau in totalitate campul vizual.

Nevrita optica - afectiune caracterizata prin inflamatia nervului optic din cauza unei infectii sau a sclerozei multiple.

Accidentul vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor.

Tumori cerebrale.

Sangerarea oculara.

Arterita temporala - inflamatia unei artere de la nivelul creierului care furnizeaza sange nervului optic.

Migrenele, durerile de cap - puncte luminoase, halouri sau modele in zig-zag. O migrena oftalmica cauzeaza numai simptome vizuale fara dureri de cap.

Alte potentiale cauze: oboseala, expunerea la factori de mediu (incetosarea vederii temporara si reversibila), anumite medicamente.

Medicamente care pot afecta vederea: antihistaminice, anticolinergice, derivati de digitalice (temporar), unele tipuri de medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale (guanetidina, rezerpina si diureticele tiazidice), indometacin, fenotizina (compazine pentru greata, thorazine si stelazine pentru schizofrenie), medicamente utilizate in tratamentul malariei, etambutol (pentru tuberculoza).

Consultul medical

Specialistul la care trebuie sa apelati:

- opticianul prescrie ochelarii, dar nu poate stabili un diangostic, indiferent de boala de ochi de care suferiti;

- optometristul consulta pacientii care au tulburari vizuale si poate diagnostica afectiuni oculare. Prescrie ochelari si lentile de contact daca este cazul.

- medicii oftalmologi ofera consultatii de specialitate, ofera un diagnostic si prescriu tratamentul adecvat pentru bolile oculare;

- in anumite situatii poate fi necesara interventia medicul internist, deoarece unele afectiuni oftalmologice apar ca si simptom al unei probleme generale de sanatate.

Sunati la serviciile medicale de urgenta daca:

- va confruntati cu orbirea partiala sau totala a unuia sau a ambilor ochi (chiar daca aceasta este doar temporara);

- aveti vedere dubla (chiar daca aceasta este temporara);

- prezentati vedere incetosata sau vederea laterala este afectata;

- apar brusc pete oarbe, halouri luminoase sau zone vizuale distorsionate;

- manifestati durere oculara si roseata.

Contactati medicul oftalmolog daca:

- aveti probleme cu vederea laterala;

- intervin dificultati in adaptarea ochiului la lumina nocturna sau atunci cand cititi;

- pierdeti treptat claritatea vederii;

- aveti probleme in identificarea culorilor;

- vedeti incetosat atat la distanta, cat si aproape;

- suferiti de diabet zaharat sau aveti un istoric familial de diabet zaharat;

- prezentati mancarimi sau scurgeri oculare;

- au loc modificari ale vederii care par a fi legate de medicatie.

Intrebarile posibile din partea medicului specialist:

- Cand au debutat simptomele? Au aparut brusc sau treptat?

- Cat de des se manifesta? Care este durata acestora?

- In ce parte a zilei se manifesta, cu precadere: seara, dimineata?

- Problema exista la un ochi sau la amandoi?

- Prezentati pete oarbe?

- Vedeti zone intunecoase, iar imaginea pare ca lipseste in acea parte?

- Este afectata vederea laterala (periferica)?

- Vedeti halouri luminoase in jurul obiectelor stralucitoare (sau a altor surse de lumina)?

- Vedeti lumini intermitente (flash-uri) sau linii in zig-zag?

- Prezentati sensibilitate la lumina?

- Obiectele aflate in repaus par ca se misca?

- Va este dificil sa diferentiati/percepeti culorile?

- Aveti dureri oculare?

- Ati suferit traumatisme, infectii, sunteti stresat sau anxios, aveti simptome de depresie, oboseala, dureri de cap, alergii in ultimele saptamani sau luni? Ati fost expus la polen, vant, soare, substante chimice in acest interval de timp? Ati folosit sapunuri noi, lotiuni sau produse chimice?

- Vederea se imbunatateste dupa ce va odihniti?

- Vedeti mai bine daca folositi ochelarii de corectie?

- Exista si alte simptome, cum ar fi: roseata, umflaturi, durere de cap, mancarime, secretii sau scurgeri, sentimentul ca aveti un corp strain sau o leziune la nivelul ochiului?

- Aveti diabet zaharat sau exista istoric familial de diabet zaharat?

Diagnosticare si tratament

Pot fi efectuate urmatoarele investigatii:

- Biomicroscopie (examinarea cu ajutorul unui microscop special a diferitelor parti ale ochiului);

- Test de refractie;

- Tonometrie.

Tratamentul este prescris in functie de cauzele afectiunii. Interventia chirurgicala poate fi recomandata in anumite conditii (cum ar fi cataracta). Persoanele care sufera de diabet trebuie sa controleze periodic nivelul de zahar (glicemia) din sange pentru a preintampina tulburarile oculare.

Proceduri chirurgicale oftalmologice

Chirurgia cataractei - consta in inlocuirea cristalinului natural, opacificat cu unul artificial. Adesea, operatia chirurgicala este realizata prin faco-emulsificare (cu ultrasunete). Este cel mai eficient tratament al bolii.

Transplantul de cornee - se realizeaza in cazul leziunilor oculare si a unor boli grave, de exemplu, keratoconus (cand corneea este subtiata). Transplantul implica prelevarea de tesut sanatos de la un donator.

Se impune transplantul de cornee, in cazul in care vederea devine opaca in urma unor leziuni ale globului ocular, infectii grave, distrofie de cornee, boli ereditare, cataracta. Opacifierea corneei impiedica patrunderea luminii in ochi prin focalizarea acesteia pe retina, afectand vederea.

Chirurgia glaucomului - este recomandata in cazul in care tratamentul medicamentos este ineficient, iar valoarea tensiunii oculare se mentine ridicata. Tehnica presupune extragerea unui lichid, numit umorul apos, care cauzeaza cresterea tensiunii intraoculare. Cele mai bune rezultate le are trabeculectomia - microchirurgie de finete cu cele mai mari sanse de vindecare a glaucomului.

Chirurgia strabismului - procedurile ajuta muschii oculari sa se alinieze si sa se concentreze pentru a focaliza aceeasi imagine. In timpul operatiei ochiul va fi pozitionat corect prin slabirea sau intarirea musculaturii ochiului.

Vitrectomia si procedurile vitreoretinale - includ tehnici chirurgicale dificile aplicate la nivelul maculei, a retinei dezlipite, in diverse situatii care impun interventii in interiorul ochiului. Practic, operatia consta in indepartarea lichidului din interiorul cavitatii oculare.

Prevenire

Controlul oftalmologic regulat este foarte important. Acesta ar trebui realizat o data pe an daca persoana a trecut de varsta de 65 de ani. Medicul va recomanda investigatii specifice daca pacientul sufera si de diabet zaharat sau daca apar deja primele simptome ale afectiunilor oftalmologice.

Tensiunea arteriala oculara va fi evaluata pentru fi eliminata suspiciunea de glaucom. Periodic se vor introduce in ochi substante care vor dilata retina pentru depistarea bolilor oculare specifice varstei inaintate, hipertensiunii arteriale, diabetului, etc.

Cateva sfaturi utile pentru prevenirea afectiunilor de ochi si de vedere:

- Purtati ochelari de soare pentru a va proteja ochii;

- Nu fumati;

- Limitati consumul de alcool;

- Mentineti sub control tensiunea arteriala si colesterolul;

- Controlati-va periodic glicemia daca aveti diabet zaharat;

- Consumati alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi legumele cu frunze verzi.

Alimentatia recomandata

O dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in substante nutritive esentiale si vitamine este necesara nu numai pentru a mentine starea generala de sanatate, ci si pentru prevenirea afectiunilor oftalmologice.

Un rol important in mentinerea sanatatii ochilor este detinut de vitamina A, vitamina C si vitamina E. Sursa principala a vitaminelor A si E este morcovul - amelioreaza tulburarile de vedere si consolideaza vederea nocturna.

Alte surse de vitamine si antioxidanti: portocalele, kiwi, grepfrut, caise uscate, rosii, ardei, legume cu frunze verzi (salata, spanac), mazare si fasole verde, nuci, seminte, produse lactate, oua, si peste.

O dieta zilnica saraca in grasimi saturate, dar bogata in Omega-3 poate preveni aparitia oricarui tip de afectiune oftalmologica. Mineralele si nutrientii sunt esentiali in neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi, reducand astfel riscul tulburarilor de vedere legate de varsta.

Exista o relatie stransa intre obezitate si vederea slaba; din aceasta cauza este esentiala scaderea in greutate. Obezitatea nu creste doar riscul aparitiei diabetului, ci este considerata si un factor cu risc pentru cataracta, glaucom si degenerescenta maculara.

Afectiuni ale ochilor

Keratita cu entamoeba - apare din cauza igienii precare a lentilelor de contact, care cauzeaza aceasta infectie rara, dar foarte grava a ochilor.

Alergii - caracterizate de senzatie de mancarime, roseata, inflamatie, lacrimare.

Ambliopie (ochi lenes) - este o boala care se manifesta mai ales la sugari si copiii mici, care poate determina pierderea permanenta a vederii.

Paralizia Bell - este o afectiune determinata de paralizia brusca a uneia dintre partile fetei. Din cauza incapacitatii de a clipi se poate dezvolta sindromul de ochi uscat.

Blefarita - inflamatia pleoapelor poate cauza iritatii oculare cronice, lacrimare, senzatie de corp strain si scuame la nivelul genelor.

Cataracta - boala ce se manifesta mai ales la persoanele cu o varsta inaintata.

Salazion - se manifesta sub forma unei umflaturi (nodul) la nivelul pleoapei.

Discromatopsia (lipsa de perceptie a culorilor) - implica dereglarea functionala sau lipsa celulelor de la nivelul retinei responsabile de perceptia culorilor.

• Ulcerul cornean - poate fi de etiologie diversa (bacterian, viral, fungic, etc.). Se caracterizeaza prin fotofobie severa, scurgeri oculare, dureri in jurul ochilor, diminuarea acuitatii vizuale. Tratamentul corect ajuta la prevenirea cicatricilor oculare.

Dezlipirea de retina - flash-urile luminoase (lumini intermitente) sunt principalele semnale clasice de avertizare in caz de dezlipire de retina.

Sindromul ochiului uscat (xeroftalmia sau keratoconjunctivita uscata) - apare in urma lipse indelungate de umidificare si lubrifiere a ochiului. Lucrul indelungat la calculator fara a clipit, aerul conditionat, utilizarea incorecta a lentilelor de contact sunt doar cativa dintre factorii ce pot declansa aceasta afectiune.

• Accident vascular ocular - consta in pierderea brusca a vederii din cauza formarii unui cheag de sange sau din cauza intreruperii fluxului sanguin la structurile vitale ale ochiului.

• Spasmele palpebrale sau spasmul ocular (ticuri) - cauzele declansarii acestor simptome nu sunt cunoscute, se considera ca ar fi legate de aparitia stresului si a oboselii sau de lubrifierea insuficienta a ochiului.

• Flocoane si pete - desi in anumite cazuri pot fi inofensive, in alte cazuri asemenea simptome pot semnala probleme grave ale ochiului, cum ar fi dezlipirea de retina.

Degenerescenta maculara - este caracterizata de vedere neclara. Apare mai ales in randul varstnicilor si la pacientii care sufera de diabet zaharat.

Nistagmus - este o afectiune caracterizata de miscari necontrolate ale ochilor (adesea, din cauze neurologice). Exista mai multe optiuni de terapie, in functie de tipul si evolutia bolii (corectie prin intermediul ochelarilor, interventie chirurgicala)

• Migrenele oculare - confera senzatia de privire prin sticla sparta. Este o tulburare vizuala in care perceptia vizuala se modifica. Dupa acest episod pot aparea cefaleea, greata, etc.

• Rozaceea oculara - include mai multe afectiuni si simptome care preced manifestarile cutanate: keratita, conjunctivita, blefarita, hiperemia, inflamatia pleoapelor, fotofobia etc.

Nevrita optica si neuropatia optica - presupune inflamatia nervului optic, cauzand vedere neclara si diminuarea vederii in anumite zone ale campului vizual. Cauzele pot fi inflamatorii, vasculare, traumatice, neurologice, etc.

Fotofobia (sensibilitatea la lumina) - poate fi provocata de multe afectiuni oftalmologice - afectiuni ale corneei, hipertensiune oculara, inflamatii ale ochiului, keratite, etc.

Pinguecula - este o pata galbena care se formeaza pe conjuctiva, ca urmare a expunerii la raditiile ultraviolete, praf, etc.

Pterigionul - este o ingrosare anormala, in relief a conjunctivei, localizata pe cornee.

Ptoza (pleoape cazute) - pot fi corectate cu succes prin intermediul interventiei chirurgicale numite blefaroplastie.

Sindromul Sjogren - este o boala autoimuna cu progresie lenta, caracterizata prin disfunctia glandelor lacrimale si salivare. Tratamentul consta in prevenirea complicatiilor si ameliorarea simptomelor.

Strabismul - este o afectiune caracterizata prin faptul ca axele globilor oculari nu sunt paralele intre ele; drept consecinta nu au capacitatea de a focaliza aceeasi imagine.

Ulcior (orjelet) - tulburare a glandelor sebacee care se concretizeaza prin aparitia unei umflaturi pe una din pleoapele ochiului.

Hemoragii intraoculare - presupun inrosirea brusca a conjunctivei oculare. Cauzele pot fi: hipertensiune, traumatisme oftalmologice etc.

Uveita prezinta o serie de manifestari, precuml sensibilitatea la lumina, aparitia de flocoane si vedere incetosata.

• Retinita cu citomegalovirus - aproximativ 80% dintre adulti sunt expusi la citomegalovirus (CMV), dar boala ii afecteaza doar pe cei care au sistemul imunitar compromis, cum ar fi bolnavii de SIDA. Implica aparitia unor puncte albe, vedere incetosata etc.

Conjunctivita (ochii rosii) - simptomele afectiunii sunt: ochi rosii, umflati, mancarimi si lacrimare. Tratamentul variaza in functie de tipul conjunctivitei (virala, bacteriana, alergica, etc.). Dintre acestea, conjunctivita infectioasa este contagioasa si se transmite prin contactul cu ochiul bolnav sau prin folosirea unui prosop contaminat, de exemplu.

Retinopatia diabetica - este o complicatie a diabetului zaharat, acesta fiind cauza degradarii vederii sau chiar a orbirii. Se manifesta prin vedere incetosata, aparitia unor puncte negre in campul vizual, afectarea perceptiei culorilor si a vederii nocturne, vedere dubla.

• Herpesul ocular - este o infectie virala recurenta care poate conduce la tulburari grave de vedere. Se manifesta prin eruptii sub forma de vezicule dureroase. Se transmite prin contactul direct, dar si prin folosirea obiectelor persoanelor bolnave.

Glaucom - este o afectiune caracterizata prin lezarea nervului optic, motiv pentru care campul de vizibilitate este redus. Exista mai multe tipuri de glaucom: cu unghi deschis sau cronic (asimptomatic sau cu manifestari de genul: lacrimare, dureri oculare, scaderea calitatii vederii, etc.), glaucom acut sau cu unghi inchis (dureri intense ale ochiului, inrosirea acestuia, dureri de cap, diminuarea vederii), glaucom secundar (apare ca o consecinta a altor boli: uveite, iridociclite, traumatisme oftalmologice, interventii chirurgicale oculare, hemoragii, tumori, diabet zaharat, anemie, administrare anumitor medicamente), glaucom congenital (apare la nastere si are urmatoarele manifestari: lacrimare, cresterea in dimensiune a globului ocular, sensibilitate la lumina). In majoritatea cazurilor, boala progreseaza, iar tratamentul medicamentos nu mai este eficient, fiind necesara operatia.

Keratoconul - este o boala in care corneea isi schimba forma, luand un aspect bombat, de con. Ca urmare a acestui fapt, apare vederea distorsionata. Lentilele de contact pot compensa aceasta problema.

Degenerescenta maculara - consta in afectarea progresiva a unei portiuni din retina (macula), cu rol in procesul vederii centrale. Caracteristic acestei boli este deteriorarea vederii in aceasta zona a campului vizual.

Desi vederea periferica nu este afectata, pacientul nu poate vedea centrul imaginii; in consecinta, nu isi poate desfasura in conditii optime activitatile zilnice. Exista doua forme ale bolii: degenerescenta maculara uscata (nonexudativa) - cea mai frecventa forma, caracterizata prin vedere centrala neclara si degenerescenta maculara umeda (exudativa) caracterizata prin tulburari ale vederii centrale.

Se presupune ca principalele cauze au legatura cu tulburarile circulatorii sanguine de la nivelul ochiului.

• Maladia Stargardt - este o forma de degenerare maculara transmisa genetic, intalnita la copii si la persoanele tinere. In primele faze ale bolii apar modificari retiniene si anomalii ale epiteliului retinian. Acuitatea vederii centrale este afectata progresiv, iar in stadiul avansat poate fi afectata si perceptia asupra culorilor.

• Hipertensiunea oculara - consta in cresterea valorilor tensiunii oculare peste limita normala. In cele mai multe cazuri hipertensiunea oculara nu se manifesta, dar poate fi usor de detectat prin intermediul consultatiei oftalmologice.

Este un simptom des intalnit si un factor de risc pentru glaucom (care poate duce chiar si la orbire). Este recomandata monitorizarea periodica si chiar tratament medicamentos pentru scaderea tensiunii.

Retinita pigmentara - este o afectiune degenerativa a retinei, care presupune vederea scazuta pe timp de noapte, dificultati de adaptare la luminozitate scazuta si ingustarea campului vizual. Se manifesta inca din copilarie.

Tulburari de vedere

Astigmatismul - aceasta tulburare poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor de vedere, lentilelor de contact sau prin interventie chirurgicala (cu laser sau keratotomie). Majoritatea pacientilor cu astigmatism nu necesita corectie optica. Deseori, astigmatismul este insotit de miopie sau hipermetropie.

Diplopia (vederea dubla) - exista multe afectiuni care provoaca acest tip de vedere (inclusiv accidentul vascular cerebral si cataracta, paralizia muschilor oculari, divergenta axei ochilor, etc.).

Hipermetropie - acuitatea vizuala este scazuta sau vederea este incetosata, indiferent de distanta. Aceasta afectiune este specifica persoanelor de peste 40 de ani si apare in urma pierderii elasticitatii tesuturilor, diminuand abilitatea de acomodare a ochiului. Este insotita de cefalee. Ochii sunt rosii, lacrimeaza, apare senzatia de intepatura, vedere incetosata, etc.

Miopia - pacientii pot vedea foarte bine obiectele aflate la distante mici, dar vederea la distanta este neclara. Miopia se masoara in dioptrii negative. Aceasta afectiune poate fi ereditara, patologica (diabet zaharat, hipertensiune, sindrom Down, Wagner, Turner, etc.) sau poate fi declansata de influenta mediului (situatii care implica eforturi fizice mari, de exemplu). Tratarea bolii consta in purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact, dar poate fi recomandata si interventia chirurgicala.

Prezbiopia - se caracterizeaza prin tulburari ale vederii de aproape, din cauza pierderii flexibilitatii cristalinului. Se manifesta la persoanele de peste 40 de ani. Ameliorarea afectiunii consta in purtarea de ochelari sau lentile de contact, iar in cazuri de prezbiopie accentuata se recomanda operatia cu laser.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Afectiuni si boli in timpul iernii Tulburarile endocrine si bolile articulare Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului 7 boli care vorbesc despre caracterul oamenilor! Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare Bolile sistemice determinate de infectiile orale Bolile copilariei Tulburari ale vederii de departe (Miopia)