Scotom

Limitare partiala a campului vizual, perceputa sau nu de catre pacient.

Diferite tipuri de scotom - Exista scotoame negative, nepercepute de pacient, dar care sunt puse in evidenta prin studierea campului vizual, si scotoame pozitive, ca o pata mai intunecata in campul vizual, pata pe care pacientul o poate desena pe o foaie cadrilata. Dupa intensitatea scotomului, se deosebesc scotoamele absolute, fara perceptie luminoasa, si scotoamele relative, la nivelul carora perceptia luminoasa este slabita dar persista.
- Scotoamele centrale, situate in jurul punctului de fixare, care corespunde punctului central al campului vizual in cursul unui test, traduc o atingere a fibrelor care provin de la macula, in nervul optic sau in caile optice. Scotoamele centrale sunt responsabile de o scadere mai mult sau mai putin profunda a acuitatii vizuale.
- Scotoamele cecocentrale sunt situate in cele 10 grade centrale ale campului vizual, de partea exterioara. Ele rezulta adesea din nevrite optice provocate mai ales de un consum excesiv de alcool si/sau de tutun si afecteaza, in general, ambii ochi.
- scotoamele paracentrale, situate in cele 30 grade centrale ale campului vizual, sunt cauzate de cele mai multe ori de glaucom (hipertensiune intraoculara).

Citeste si despre:

Degenerarea maculara Cum te pot afecta acumularile de drusen?