Camp vizual

Ansamblul punctelor din spatiu pe care ochiul il poate percepe atunci cand este imobil.

Explorarea campului vizual
- Explorarea clinica are avantajul de a putea fi realizata in orice loc, fara instrumente. Principalul ei inconvenient este faptul de a nu fi reproductibila: ea nu poate servi deci decat ca examen de depistare. In testul de confruntare, subiectul, care priveste drept in fata lui, trebuie sa semnaleze momentul in care percepe un obiect ("testul") pe care examinatorul il deplaseaza in fata ochilor sai de la periferie spre centru. In proba lui Amsler, subiectul trebuie sa fixeze punctul central al unei scheme desenand anomaliile pe care le percepe.
- Explorarea instrumentala prezinta avantajul de a fi reproductibila: ea permite deci, daca e cazul, sa se urmareasca evolutia diferitilor parametri. Ea utilizeaza un test luminos mobil si inregistreaza diferitele locuri in care acesta devine vizibil pentru pacient. Explorarea instrumentala se face, in general, cu ajutorul unui aparat numit "perimetrul lui Goldmann". Analizorullui Friedmann foloseste aceleasi principii.

Anomalii ale campului vizual
- Amputarea este o ingustare a limitei periferice a campului vizual. In anumite cazuri, ea este consecinta unui glaucom foarte evoluat sau unei retinopatii pigmentare (degenerescenta ereditara). In alte cazuri, amputarea campului vizual este urmarea unei atingeri a cailor vizuale. Ea este localizata atunci intr-o parte precisa, antrenand o cuadranopsie (amputarea unui sfert de camp vizual al fiecarui ochi) sau o hemianopsie (amputarea unei jumatati a campului vizual al unui ochi), mai des verticala decat orizontala.
- Scotomul este o zona de orbire sau de vedere slaba din interiorul campului vizual cauzata de o atingere a retinei sau a cailor vizuale. Subiectul poate sa nu perceapa aceasta zona in mod spontan sau poate sa o perceapa ca pe o pata.

Citeste si despre:

Halucinatiile vizuale in degenerescenta maculara Glaucomul - generalitati Glaucomul Notiuni generale despre glaucom 12 comportamente ciudate ale corpului si explicatiile lor Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica) De ce vedem uneori ”musculite zburatoare” (miodezopsii) Ptoza palpebrala, cauze, mecanisme, tratament Afectiuni ale retinei Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament