Fotofobia (sensibilitatea la lumina)

Actualizat: 10 Ianuarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fotofobia, sau sensibilitatea la lumina, reprezinta intoleranta la lumina. Sursele de lumina precum soarele, lumina fluorescenta si lumina incandescenta pot crea disconfort, alaturi de nevoia de a clipi sau a inchide ochii.

In unele cazuri, fotofobia poate fi insotita de cefalee (dureri de cap). Persoanele sensibile la lumina sunt de obicei deranjate de lumina puternica, stralucitoare. In cazurile extreme, orice fel de lumina poate determina disconfort.

Cauzele fotofobiei

Fotofobia nu este o afectiune in sine, este un simptom al mai multor afectiuni, o infectie sau o inflamatie care irita ochiul. Sensibilitatea la lumina poate fi, de asemenea, un simptom al unor boli care nu afecteaza direct ochiul, cum ar fi infectiile virale sau cefaleea severa (migrena).

Persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisa pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solara puternica, deoarece persoanele cu o culoare a ochilor mai inchisa au mai mult pigment care le protejeaza impotriva luminii stralucitoare.

Alte cauze comune ale fotofobiei includ abraziunea corneeana, uveita si afectiuni ale sistemului nervos central cum ar fi meningita. Sensibilitatea la lumina este, de asemenea, asociata cu dezlipirea de retina, iritatiile produse de lentilele de contact, arsurile solare si chirurgia refractiva.

Fotofobia insoteste deseori albinismul (absenta pigmentului ocular), deficienta totala de culoare (persoane care vad doar tonuri de gri), botulismul, rabia, intoxicatia cu mercur, conjunctivita, keratita si iritita.

Anumite boli rare, cum ar fi o afectiune genetica numita keratita foliculara spinoasa, au fost descrise ca fiind insotite de fotofobie. Unele medicamente pot determina sensibilitate la lumina ca efect secundar, printre care belladona, furosemidul, chinina, tetraciclina si doxiciclina.

Ingrijirea la domiciliu

Disconfortul determinat de sensibilitatea la lumina poate fi redus prin evitarea expunerii la lumina solara, inchiderea ochilor, purtarea unor ochelari de soare sau reducerea cantitatii de lumina din camera.

Totusi, ar trebui determinata cauza sensibilitatii la lumina, si astfel se poate institui un tratament adecvat pentru rezolvarea problemei. Se recomanda un consult medical de urgenta daca durerea este moderata sau severa in conditii de lumina putina.

Consultul medical

Este necesar un consult medical daca sensibilitatea la lumina este severa. Spre exemplu, daca pacientul are nevoie sa poarte ochelari de soare in interior.

De asemenea, se recomanda un consult de specialitate daca sensibilitatea este insotita de cefalee, ochi rosii sau tulburari de vedere si daca nu dispare in doua zile. Medicul va realiza un consult medical care va include si un examen oftalmologic.

Pacientului ii pot fi adresate urmatoarele intrebari:
- Cand a aparut sensibilitatea la lumina?
- Durerea este permanenta sau ocazionala?
- Cat de severa este?
- Pacientul are nevoie sa poarte ochelari de soare sau sa stea intr-o camera intunecata?
- A folosit de curand substante pentru dilatare pupilara?
- Foloseste lentile de contact?
- Foloseste sapunuri, lotiuni, cosmetice sau alte substante chimice in jurul ochilor?
- S-a aflat de curand intr-un mediu cu praf, vant, soare puternic, polen sau substante chimice?
- Exista ceva care amelioreaza sau agraveaza sensibilitatea la lumina?
- Exista in antecedente o leziune traumatica?
- Care sunt medicamentele pe care le ia pacientul?
- Ce alte simptome mai prezinta pacientul?

Este important ca pacientul sa-i spuna medicului daca prezinta unul dintre urmatoarele simptome:

- durere oculara;
- cefalee;
- greturi;
- rigiditatea cefei;
- tuburari de vedere;
- leziune traumatica a ochiului;
- inrosire;
- prurit (mancarime);
- inflamatie, edem;
- ameteli;
- amorteala sau furmicaturi in alta parte a corpului;
- modificari de auz.

Medicul poate efectua urmatoarele investigatii:
- examinarea cu lampa cu fanta;
- recoltarea unei probe corneene;
- punctia lombara.

Tratamentul fotofobiei

Cel mai bun tratament pentru fotofobie este tratarea cauzei. Odata ce factorul declansator este tratat, fotofobia dispare in cele mai multe dintre cazuri.

Daca pacientul ia un medicament care determina fotofobie, este indicat sa discute cu medicul posibilitatea inlocuirii acestuia sau intreruperea tratamentului.

Daca pacientul este sensibil la lumina fara vreo cauza, cel mai bine este sa evite expunerea la lumina puternica solara si alte surse de lumina puternica, protejarea prin palarii cu boruri mari si ochelari de soare cu filtru UV.

In cazuri extreme, pacientul poate incerca purtarea unor lentile de contact protetice, care sunt facute special sa imite culoarea ochilor. Lentilele de contact protetice pot reduce cantitatea de lumina care patrunde in ochi si pot creste confortul ocular.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ama Optimex clinica de oftalmologie
Tel: 0212111622
Bucuresti, Str. Toamnei Nr. 54
WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Tel: 0219757
Bucuresti, Calea Vitan, Nr. 137-139

Citeste si despre:

Ingrijirea lentilelor de contact Cum sa ne protejam ochii primavara? Migrena juvenila Bolile ochiului Astigmatismul la copii Sindromul Sjogren, inamicul tacut Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Ce este rozaceea oculara? Herpesul ocular poate cauza pierderea vederii? Gingivostomatita: cand apelam la doctor? Entropion Meningita aseptica (virala) Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Cere sfatul medicului ×