Tulburari ale vederii de departe (Miopia)

Actualizat: 15 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Miopia sau tulburarile vederii dedeparte afecteaza o proportie semnificativa a populatiei, dar aceasta afectiune oftalmologica este usor corectata prin tratament optic (ochelari de vedere, lentile de contact) sau chirurgical.

Persoanele cu miopie sau tulburari ale vederii de departe prezinta dificultate in vederea obiectelor situate la distanta, dar vad bine obiectele din imediata apropiere.

De exemplu, o persoana mioapa poate sa nu fie capabila sa vada semnele de circulatie situate la distanta pe autostrada, ci doar de la cativa metri distanta.

Cauze

Pacientii cu miopie prezinta o tulburare de refractie. In cazul acestor persoane globul ocular prezinta axul antero-posterior prea lung sau corneea are curbura prea accentuata, astfel ca lumina care patrunde in ochi nu este focalizata corect. Imaginile sunt focalizate in fata retinei, portiune a ochiului usor sensibila la lumina, cauzand o vedere neclara.


Miopia are caracter familial si de obicei debuteaza in copilarie. In mod normal afectiunea stagneaza, dar se poate si agrava pe masura ce se inainteaza in varsta.

Simptome

Persoanele cu miopie adesea prezinta cefalee, deplasari ale globilor oculari, strabism sau oboseala in timpul sofatului, efectuarii de activitati sportive sau a privirii la distanta. Copiii de obicei se plang ca nu vad la tabla la scoala.

Diagnostic

Miopia poate fi usor diagnosticata prin efectuarea controlului oftamologic standard de catre un medic oftalmolog.

Tratament

Tratamentul optic (prescrierea de lentile divergente sau lentilele de contact) sau procedeele chirurgicale refractive pot corecta miopia.Persoanelor cu miopie li se prescrie corectie prin utilizarea de lentile cu indice de refractie cu numar negativ, ca de exemplu – 3. Cu cat este mai mare numarul, cu atat mai puternice vor fi lentilele.Corectia cu lentile divergente ajuta ochiul sa focalizeze lumina la nivelul retinei, clarificand vederea.
Interventiile chirurgicale refractive pot diminua sau chiar elimina dependenta de ochelarii de vedere sau de lentilele de contact.

Cele mai frecvente procedee chirurgicale realizate pentru a trata miopia cuprind:


- keratectomia fotorefractiva – laser-ul este utilizat pentru a indeparta un strat al tesutului cornean care acopera corneea si permite razelor de lumina sa focalizeze mai aproape sau chiar la nivelul retinei
- LASIK (procedeu chirurgical care utilizeaza laserul pentru corectia curburii corneei) – cu ajutorul laser-ului se taie un lambou la suprafata corneei, laserul indepartand o portiune de tesut corneean, apoi lamboul este repus la loc.Acest procedeu chirurgical este folosit in mod frecvent pentru a corecta miopia
- inelele corneene din plastic, denumite Intacs sunt inserate in ochi pentru a modifica curbura corneei. Avantajul inelelor este reprezentat de faptul ca pot fi mentinute in ochi permanent, pot fi indepartate in cazul aparitiei unei afectiuni sau sa fie ajustate daca se recomanda modificari.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Chirurgia cu laser pentru tulburarile de vedere Teste pentru autoevaluarea vederii Hipermetropia - cauze, simptome, tratament Cand ar trebui sa apelati la un consult oftalmologic 8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta 5 exercitii pentru corectarea strabismului Ce complicatii pot aparea in cazul albinismului? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Sindromul Down si monitorizarea prenatala Afectiuni ce pot fi provocate de folosirea gadgeturilor in randul copiilor Mioclonia nocturna (tulburarea de miscare periodica a membrelor) Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale Tulburarea de alimentatie excesiva Tulburarea reactiva de atasament Tulburarea de personalitate narcisica