Dezlipirea de retina

Actualizat: 15 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dezlipirea de retina reprezinta o afectiune grava caracterizata prin desprinderea retinei de la nivelul insertiei sale.

Deoarece retina nu-si indeplineste functiile in mod adecvat in cazul acestei boli, cecitatea (pierderea permanenta a vederii) poate apare daca retina nu este suturata in 24-72 de ore.

Factori de risc


Dezlipirea de retina este considerata un factor de risc pentru urmatoarele grupuri de persoane:


- miopi
- persoanele care au un ochi lezat sau au prezentat interventie chirurgicala pentru tratarea cataractei (extragerea cristalinului)
- persoanele cu istoric familial de dezlipire de retina.


Dezlipirea de retina poate apare in mod spontan. Aceasta apare cel mai adesea la persoanele cu tulburari ale vederii de aproape.

Simptome

Simptome ale dezlipirii de retina cuprind:


- fosfena unica si stralucitoare
- vederea de obiecte de mici dimensiuni care plutesc in campul vizual (fotopsii)
- amputarea periferiei campului vizual.


Nu se asociaza durerea cu dezlipirea de retina, dar daca apare oricare dintre simptomele prezentate anterior, sa se contacteze medicul curant imediat.

Diagnostic

Dezlipirea de retina este diagnosticata printr-un examen oftalmologic efectuat de catre un medic specialist.

Tratament

Exista numeroase optiuni de tratament pentru dezlipirea de retina. Acestea cuprind:


- endolaser sau crioaplicatii sclerale (criopexie) – ambele metode de tratament pot fi folosite pentru a remedia dezlipirea de retina daca diagnosticul a fost pus precoce
- retinopexia pneumatica – acest procedeu poate fi utilizat pentru a trata dezlipirea de retina daca orificiul rupturii este mic si usor de inchis. O bula mica de gaz este injectata in corpul vitros, care apoi se eleveaza si apasa pe retina inchizand orificiul. Laserul sau criopexia poate fi folosita pentru a inchide ruptura. Rata de success a acestei interventii este de aproximativ 85%
- cerclajul scleral – acest tratament al dezlipirii de retina implica plasarea unei benzi de silicon in jurul globului ocular pentru a mentine retina pe loc. Aceasta banda nu este vizibila si poate ramane permanent atasata. Tratamentul termic poate fi necesar pentru a inchide ruptura. Eficienta acestui procedeu este crescuta pana la 95%
- vitrectomia – acest procedeu este utilizat in cazul rupturilor mari ale retinei. In timpul vitrectomiei corpul vitros este indepartat din globul ocular si inlocuit cu solutie salina. Are o rata de success similar cerclajului scleral.

Profilaxie

Diagnosticul precoce reprezinta cheia prevenirii pierderii vederii asociata dezlipirii de retina. Se recomanda controlul oftalmologic anual si mult mai des daca o persoana prezinta un risc crescut sau are o boala oftamologica. De exemplu, in cazul bolilor cu o mare incidenta a dezlipirii de retina ca si diabetul, consultul oftamologic periodic poate detecta precoce modificarile de la nivelul ochiului. Suplimentar, o buna complianta a pacientului diabetic, cu un control adecvat al bolii poate ajuta in prevenirea afectiunii oftalmologice diabetice, iar o buna monitorizare a tensiunii arteriale poate impiedica lezarea vaselor retiniene datorita valorilor crescute ale presiunii sanguine.In plus, controlul oftalmologic periodic este important pentru persoanele cu miopie si a celor cu risc de a dezvolta o dezlipire de retina.Daca nu se stie cu siguranta care este riscul de a suferi o dezlipire de retina, se recomanda consultul medical. Acesta poate recomanda periodicitatea efectuarii consulturilor oftalmologice.


Citeste si despre:

Dezlipirea sau decolarea de retina - tratament Dezlipirea posterioara de corp vitros Retinopatia de prematuritate Uveitele - cauze, simptome, tratament Degenerarea maculara Cataracta Semne care anunta instalarea problemelor de vedere O noua generatie de lentile fotocromice Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Afectiuni ale retinei Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Declansarea prematura a travaliului Melanomul ocular Orbirea sau cecitatea Histoplasmoza pulmonara Adevarul despre matreata