Cauzele stresului

Actualizat: 04 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cauze


La originea stresului se afla cauze externe si interne. Agentii stresori pot proveni atat din imprejurari exterioare (locul de munca, familie, scoala, mediu), cat si dinauntrul nostru (temperamentul sau nivelul autocontrolului, modalitatea de solutionare a problemelor si/sau de luare a deciziilor).

Stresul poate aparea ca urmare a urmatoarelor situatii:
1. Experiente traumatizante (razboaie, accidente, violuri, cutremure, uragane, inundatii etc)
2. Evenimente stresante (experientele negative cum ar fi moartea unei persoane apropiate, problemele sexuale, necazurile zilnice, zgomotul, lipsa spatiului vital si/sau a spatiului personal, dar si experientele favorabile, ca de exemplu promovarea pe un post mai bun si mai bine platit)
3. Conflictele intrapersonale (conflicte de tipul evitare-evitare, atractie-atractie, atractie-evitare, dubla atractie-evitare)
4. Graba (multe persoane devin stresate atunci cand trebuie sa lucreze in urgenta sau cu termene limita)
5. Nesiguranta
6. Lipsa de control asupra evenimentelor (inhibitia actiunii)
7. Competitia exacerbata
8. Ambitia dupa putere
9. Dorinta de aduna cat mai multe bunuri materiale
10. Culpabilizarea (parintii care se simt vinovati pentru handicapul copilului lor; copiii care se simt vinovati pentru divortul parintilor, supravietuitorii unor tragedii sau accidente care se simt vinovati de moartea celorlalti, sotul care se simte vinovat pentru ca isi inseala sotia etc)
11. Perfectionismul (pentru multe persoane greselile sunt o sursa de regret si stres, spre deosebire de altele care vad in fiecare greseala o ocazie de a progresa).

Tipul de personalitate

Cercetarile efectuate timp de 8 ani de zile de cardiologii Meyer Friedman si Ray Rosenman au dus la identificarea a doua tipuri de personalitati: personalitatile de tip A cu un nivel ridicat de stres si risc inalt de infarct miocardic si personalitatile de tip
B cu un nivel de stres mai redus si cu risc mai scazut de infarct miocardic.
Personalitatile de tip A sunt caracterizate in principal prin: nerabdare, expresie tensionata a fetei, nemultumire fata de postul actual si dorinta de a avansa, competitie la lucru, jocuri si sporturi, certuri frecvente, vorbire rapida si cu tonul ridicat, grabirea sau intreruperea interlocutorului.
Personalitatile de tip B sunt mai calme, zambesc mai mult, evita situatiile de competitie, se cearta foarte rar, sunt multumite de situatia lor, folosesc un ton scazut si uniform, isi asculta interlocutorul cu atentie si asteapta pentru a raspunde.

Recomandari

Pentru a iesi din situatiile de stres si a ne situa pe o pozitie de echilibru, fara a renunta la ocaziile de progres sau imbunatatire a calitatii vietii noastre, este important sa ne intrebam daca:
1. Se merita sa pierdem pacea personala si familiala pentru a dobandi mai multe bunuri materiale sau pentru a demonstra celorlalti ca ne-am realizat cu succes din punct de vedere social si profesional?
2. Putem repara situatia sau le putem fi mai de ajutor celorlalti daca dam vina pe noi pentru ceea ce s-a intamplat sau felul cum traiesc ceilalti?
3. Este chiar atat de important sa fiu cel mai bun, sa castig de fiecare data sau sa fiu primul in toate?
4. Ce anume ma nelinisteste cand am de finalizat un proiect pana la o anumita data limita? Ce mi s-ar putea intampla daca nu-l voi termina la timp? Cum as putea obtine o prelungire a termenului si, daca acest lucru nu este posibil, cum altfel as putea face pentru a-l finaliza la timp? La cine as putea apela ca sa ma ajute?
5. Ce mi s-ar putea intampla daca as face aceasta alegere? Dar daca as indrazni sa intreb pentru a verifica daca temerile si indoielile mele sunt justificate in situatia actuala?

Clement Stone scrie ca „intre oameni nu exista mari diferente, dar tocmai aceste mici diferente ii fac atat de diferiti. Micile diferente constau in comportament. Marile diferente constau in felul de a fi, pozitiv sau negativ.” Cand schimbarea mediului nu este posibila, schimbarea atitudinii personale fata de agentii stresori si evenimentele stresante reprezinta asadar solutia cea mai la indemana pentru reducerea nivelului de stres, deoarece stresul este reactia noastra interna la actiunea factorilor stresori externi sau fata de sentimentele noastre de neliniste si neputinta.

Autor: Braescu Virginia Smarandita


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Managementul stresului provocat de locul de munca Managementul stresului 10 alimente indicate in prevenirea stresului! 9 mituri si adevaruri despre stres Este sau nu stresul contagios? Modalitati de a combate stresul prin alimentatie Memoria si dificultatile de concentrare Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora 7 simptome ale stresului: de la durere de cap, la insomnie Testul de stres la efort Semnale discrete ale stresului 9 probleme de sanatate influentate de stres Divortul si stresul la copii Stresul si personalitatea Stresul legat de locul de munca