Traumatismele oftamologice

Actualizat: 09 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati




Leziunile traumatice oftalmologice se caracterizeaza printr-o mare varietate de cauze, manifestari clinice si severitate. Unele sunt minore si se pot vindeca prin aplicarea unui simplu tratament si a unui pansament local, in timp ce altele sunt complexe si pot fi chiar cauza de pierderea vederii la ochiul afectat. Aproximativ 1 din 20 de consulturi oftalmologice este pentru un traumatism ocular. Frecventa crescuta a acestora este datorata in principal pozitiei anatomice a ochiului.

Acesta este foarte expus incidentelor traumatice, insa, din fericire, doar un procent redus din totalitatea cazurilor au afectare profunda a structurilor (si prognostic rezervat). Cele mai multe sunt traumatisme superficiale.
Din punct de vedere medical, acestea sunt de mai multe tipuri: arsuri, plagi, contuzii, corpi straini, eroziuni, abraziuni. In cele ce urmeaza sunt prezentate si descrise cele mai frecvente tipuri de traumatisme oculare, precum si principiile diagnostice si terapeutice.

Cauze



Cele mai des intalnite cauze ale traumatismelor oculare sunt reprezentate de bucati de lemn, aschii, metal, sticla, pietre, mingi de tenis, fluturasi de badminton, sageti, artificii. Ele pot determina traumatisme penetrante sau perforante (plagi), in care este intrerupta integritatea epiteliului cornean si structura ochiului este afectata in profunzime, sau contuzii, care nu sunt penetrante si afectarea este mai superficiala.

1. Arsurile
Exista mai multe tipuri de arsuri, in functie de tipul agentului etiologic. Sunt descrise arsuri chimice, termice, electrice si chiar cu ultraviolete.
Arsurile chimice sunt rezultatul contactului direct dintre ochi si o substanta nociva. Unele substante nu sunt capabile sa determine leziuni foarte extinse sau cu risc vital pentru ochi. Este cazul sapunului, cremelor, si chiar gazului lacrimogen. Ele pot determina aparitia unei reactii locale insotita de inrosirea ochiului si hiperlacrimatie, simptome ce se rezolva relativ usor, fara sa lase sechele importante. Cele mai periculoase substante din aceasta categorie sunt insa cele alcaline.

Ele au o mare putere de a penetra in tesuturi si ca urmare pot leza profund epiteliul si cornea, conjunctiva si structurile subiacente lor. Substantele alcaline sunt continute in soda caustica, var, amoniac. Arsurile sau traumatismele chimice pot sa apara si in cazul contactului ochiului cu spray de par, spray paralizant.

In cazul in care pacientul vine in contact cu astfel de chimicale, specialistii ii recomanda:
- Sa nu se frece la ochi deoarece astfel se poate extinde substanta pe intreaga suprafata oculara, si se poate instala ischemie locala importanta. Cu cat leziunea chimica este mai extinsa, cu atat prognosticul pacientului este mai rezervat. In plus, prin frecatul ochilor cu mainile contaminate se poate transfera o cantitatea suplimentara de substanta chimica in ochi.
- Sa se prezinte imediat la medicul specialist oftalmolog deoarece este foarte importanta indepartarea substantei chiar in primele minute de la contact pentru a se evita aparitia complicatiilor.

Arsurile termice sunt cauzate de flacari care vin in contact cu ochiul, de vapori de apa fierbinte sau de lichide fierbinti. Situatiile sunt mai rare, insa apar mai ales in incendii, in explozii, in accidente lalocul de munca (in cazul pacientilor care nu au un echipament de protectie adecvat necesitatilor). Gradul de lezarea a suprafetei oculare este mai redus, insa nu trebuie ignorat,datorita faptului ca pacientul are tendinta reflexa de a inchide ochiul in momentul in care flacara se indreapta spre el. Astfel pleoapele reusesc sa mai protejeze sensibila suprafata oculara. Daca arsura este insa profunda, se poate ajunge la complicatii corneene grave.

Arsurile cu radiatii ultraviolete pot sa apara chiar si la cateva ore de la expunere, deoarece ochiul este deosebit de sensibil la actiune lor. Intensitatea simptomatologiei este moderata insa, si nu apar complicatii sau sechele care sa interfere cu corecta functionare a ochiului.

2. Abraziuni si perforatii
Abraziunile corneene se caracterizeaza ca fiind leziuni superficiale, care nu intereseaza structurile profunde si nici nu altereaza integritatea epiteliului corneean. Ele sunt produse in diverse situatii, unele foarte frecvente si pacientul poate sa nu fie constient ca a suferit un astfel de traumatism deoarece simptomele pot fi foarte slab exprimate clinic. Cel mai frecvent abraziunile apar in urma contactului cu fire de praf grunjoase, cu frunze, ramuri de copac sau aschii sau in momentul in care pacientul este lovit in ochi (accidental sau voit). Ele pot fi complicatii relativ frecvente in cazul pacientilor care folosesc lentile de contact pentru corectarea defectelor de vedere sau in scop cosmetic.

Prin mecanism traumatic similar abraziunilor corneene poate sa apara si irita traumatica. Termenul descrie inflamatia de natura traumatica a irisului. Irisul este de fapt zona colorata a ochiului (contine un strat pigmentar specific) care este responsabila de reglarea cantitatii de lumina care ajunge la retina. Irita traumatica poate fi rezultatul unor leziuni oculare directe cu un obiect bont, ca de exemplu un pumn.

3. Perforatiile
Sunt leziuni in care apare o solutie de continuitate in epiteliul afectat, fie ca este vorba de cel conjunctival, corneean sau scleral. Ele trebuie investigate foarte atent deoarece pot asocia leziuni profunde care, daca nu sunt tratate corect si la timp, pot afecta serios functia ochiului. Etiologia acestor traumatisme este multipla si include : contactul cu obiecte metalice zburatoare, aschii, caderi de la inaltime.

Dintre aceste perforatii, cele mai periculoase si grave in acelasi timp sunt plagile sclerale deoarece in urma lor, globul ocular este deschis. Riscul de aparitie a complicatiilor locale precoce si tardive, inclusiv a celor infectioase este ridicat in cazul in care pacientul nu se prezinta de urgenta la spital.

4. Hifema si fracturi orbitare
Hifema este termenul medical care descrie acumularea de sange in camera anterioara a ochiului. Camera anterioara este de fapt spatiul plin cu lichid localizat intre fata posterioara a corneei si fata anterioara a irisului, si contine umorul apos. Hifema poate sa apara sub forma unor striatii sangvinolente sau sub forma unei acumulari sangvine la baza irisului sau a corneei, in functie de gravitate. Cel mai adesea apare in urma traumatismelor nepenetrante si poate fi cauza de scaderea brusca si severa a acuitatii vizuale. Afectiunea se poate complica in timp, daca nu este tratata, cu hemosideroza sau heterocromie (aparitia unor diferente de culoare la nivelul irisilor sau in cadrul aceluias iris) si chiar cu cresterea presiunii intraoculare.

In unele cazuri hifemele se pot resorbi in mod spontan, daca acumularea de sange nu este importanta, insa de cele mai multe ori necesita tratament de specialitate. Fracturile orbitare apar in urma unor traumatisme foarte puternice si constau in fisurarea masivului osos facial in diverse grade. Fractura poate interesa atat peretii cat si podeaua orbitei, iar daca forta care a produs leziunea este destul de puternica, parti din continutul orbitei pot fi impinse in sinusurile paranazale. Pacientii pot ramane cu sechele importante in urma acestor tipuri de traumatisme, incluzand diplopie si scaderea acuitatii vizuale.

5. Corpi straini intraorbitali
Prin corp strain se intelege de obicei o bucata de mici dimensiuni de metal, plastic, sticla sau lemn care provine din mediul extern si ajunge in mod accidental in contact cu ochiul, determinand o simptomatologie specifica si o reactie locala menita sa protejeze ochiul de actiunea posibil daunatoare. Datorita pozitiei ochiului, aproape orice poate sa vina in contact cu el, iar profunzimea localizarii corpilor straini difera in functie de natura lor.

Corpii straini corneeni si conjunctivali sunt de cele mai multe ori in contact cu suprafata oculara fara sa penetreze efectiv epiteliul. Pot fi si exceptii: corpi straini inclavati in cornee care trebuie excizati doar in sala de interventii. In cazul corpilor starini de natura metalica exista posibilitatea ca dupa cateva ore, in jurul lor sa se formeze un inel de rugina. Acesta trebuie si el tratat si indepartat dupa ce agentul traumatic in sine este scos.

Corpii straini intraorbitali sunt localizati in interiorul orbitei, insa nu penetreaza efectiv globul ocular. Ei trebuie localizati foarte precis pentru ca excizia sa fie completa si astfel sa nu ramana vreun fragment intraorbital deoarece acesta se poate mobiliza si penetra ochiul.
Corpi straini intaoculari sunt acei corpi straini care se gasesc in interiorul ochiului, care au penetrat sau perforat epiteliul de la suprafata si au ajuns in structurile profunde.

6. Keratita prin ultraviolete
Keratita prin ultraviolete apare in urma expunerii ochiului la radiatii de acest tip (atat direct de la lumina solara, cat si prin diverse lampi - inclusiv lampile clasice de birou cu halogen). Corneea este foarte sensibila si daca pacientul nu se protejeaza corespunzator de actiunea nociva a radiatiilor (in principal prin ochelarii de soare), ea poate fi lezata cu usurinta.

Simptomatologie


Simptomele pacientilor cu traumatisme oculare difera in functie de tipul particular al leziunii, natura agentului vulnerant si contextul de aparitie, astfel:

1. Leziunile chimice
Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de durere oculara, senzatie de arsura. Ochiul se poate inrosi excesiv, apare disconfortul local intens si edemul palpebral.

2. Hemoragia subconjunctivala
Este de cele mai multe ori paucisimptomatica iar calitatea vederii nu este afectata foarte mult. Ochiul va prezenta striatii sangvinolente la nivelul sclerei (ca urmare a ruperii unor vase superficiale).

In unele situatii cantitatea de sange extravazat poate fi mai mare si aspectul ochiului ingrijoreaza si sperie foarte mult pacientul, care se prezinta rapid la medic. Majoritatea colectiilor sangvinolente de aceasta natura nu sunt insa periculoase, si pot sa dispara prin resorbtie spontana, chiar si in lipsa unui tratament de specialitate.

3. Abraziunile corneene
Se manifesta prin durere, senzatie de corp strain intraocular, si fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina).

4. Irita
Are acuze durere oculara (cu caracter de intepatura) si sensibilitate la lumina. Pacientul nu poate sta mult timp in medii luminoase, nu tolereaza lumina artificiala si prefera locurile intunecoase. Aceste simptome pot fi insotite de hiperlacrimatie.

5. Hifema
Prezinta in special durere si scaderea acuitatii vizuale, uneori chiar pana la disparitia temporara a vederii. Daca afectiunea ramane netratata apar si semne si simptome ale cresterii presiunii intraoculare.

6. Fracturile orbitei
Se caracterizeaza prin apritia durerii care este agravata de miscarile globului ocular, disparitia vederii bioculare, epistaxis si edem palpebral important. Pot sa apara hematoame localizate peripalpebral, iar simptomatologia poate fi mai zgomotoasa in cazul in care traumatismul a fost mai puternic.

7. Perforatii conjunctivale
Se caracterizeaza prin durere, eritem si inrosire accentuata a ochiului, precum si senzatia de corp strain intraocular. Perforatiile conjunctivale si sclerale au drept element comun durere acompaniata de scaderea acuitatii vizuale.

8. Traumatismele induse de radiatiile luminoase
Sunt reprezentate de keratita prin expunere la ultraviolete (care are drept simptome principale : durere, sensibilitate la lumina, inrosirea ochiului si senzatia de corp strain in ochi) si retinopatia solara (care prezinta drept simptom primar scaderea acuitatii vizuale).

Corpii straini au o simptomatologie diversa, in functie de localizarea lor in raport cu structurile orbitei si ale globului ocular:

1. Corpii straini corneeni: determina aparitia unei senzatii de disconfort, de nisip in ochi, scaderea acuitatii vizuale si aparitia fotofobiei, pe fondul hiperlacrimatiei. Uneori corpul starin poate fi observat la suprafata corneei (in special in examinarea cu lampa cu fanta). In cazul in care este vorba de un corp strain metalic apare un inel de rugina in jurul acestuia care poate complica afectiunea si care necesita, la randul lui, tratament de specialitate.
2. Corpii straini intraorbitali: determina aparitia unei simptomatologii la cateva zile de la traumatismul intial. Pacientul acuza dureri intense, ce se accentueaza la mobilizarea ochiului, scaderea vederii si diplopie. Exista insa si cazuri pauci sau chiar asimptomatice.
3. Corpii straini intraoculari: sunt initial asimpotmatici, insa pe parcurs pacientul descrie durere, fotofobie, ochiul se inroseste si poate sa apara si edemul local.

Consultarea unui specialist


Specialistii recomanda pacientilor sa se prezinte la un consult medical de specialitate (la un oftalmolog) in cazul in care resimt o senzatia acuta de disconfort ocular, aparuta in urma unui traumatism sau chiar spontan, daca au dureri, apare fotofobia sau orice alt simpotm sugestiv pentru o leziune de natura oftalmica. Deoarece ochiul are o patologie aparte si complicatiile pot sa apara si sa evolueze foarte rapid, uneori cu consecinte si sechele grave, pacientii trebuie sa se adresee unui medic chiar daca simptomele descrise sunt moderate. Intotdeuna este mai usor de prevenit o boala decat de tratat, iar bolile de natura oftalmologica, in special traumatismele care sunt zgomotoase si alerteaza pacientul, nu sunt o exceptie.

Situatii in care cea mai inteleapta decizie este reprezentata de consultul de specialitate sunt reprezentate de:
1. Expunerea la substante chimice cu potential daunator, in special daca este vorba de o substanta cunoscuta a fi caustica. Contactul accidental cu substante alcaline sau acide trebuie tratat imediat deoarece se poate complica rapid, iar ochiul pacientului poate ajunge in stadiul de ochi de portelan, predispus la perforatii corneene.

2. Aparitia hemoragiilor subconjunctivale.

3. Scaderea acuitatii vizuale si ingustarea campului vizual.

4. Existenta unui traumatism in antecedentele recente care s-a complicat cu rupturi, penetratii corneene.

5. Aparitia retinopatiei solare.

6. Existenta unor corpi straini intraoculari ce nu pot fi indepartati de catre pacient.

La cabinetul medicului specialist pacientii pot adresa o serie de intrebari menite sa ii ajute sa intelega mai bine procesul de recuperare dupa traumatism, tratamentul si importanta igienei locale. De asemnea, este important de stabilit prognosticul precum si gradul de afectare a vederii pe termen lung.

Investigatii paraclinice Investigarea traumatismelor oftalmologice trebuie sa respecte algoritmul clasic, cu exceptia situatiilor de urgenta, cand salvarea ochiului este prioritatra si medicul poate efectua anamneza mult mai repede, fiind interesat doar de anumite aspecte. Daca insa situatia o permite, in urma anamnezei trebuie sa se stabileasca simptomatologia exacta, daca aceasta s-a agravat sau s-a ameliorat in intervalul de timp dintre debut si prezentarea la medic, care a fost contextul de aparitie al acesteia. Trebuie stabilit si daca pacientul a avut in antecedente (sau are inca) si alte probleme de natura oftalmologica si alte patologii sistemice. Anamneza este completata cu examenul fizic.

Se poate realiza examinarea oftalmologica cu lampa cu fanta. Aceasta este un dispozitiv care permite o investigare mult mai amanuntita a ochiului, deoarece mareste mult, asemeni unui microscop. Investigatiile specifice depind de natura traumatismului. In traumatismele penetrante se exploreaza plaga, atat cu lampa cu fanta cat si cu pensa. Corpii straini sunt evidentiati foarte bine la lampa, iar daca exista leziuni corneene se prefera si colorarea corneei cu solutie de fluoresceina. Aceasta este picurata cu grija in ochi si apoi se urmaresc zonele de fixare. Aceastea sunt cele lezate, dezepitelizate. Fluoresceina este utila si pentru aprecierea extinderii eroziunilor dar si pentru aprecierea profunzimii lor.

In cazul corpilor straini se prefera si investigatiile imagistice pentru ca localizarea acestora asa fie cat mai exacta. Se pot realiza radiografii, insa doar cu un regim de raze slab (asemanator celor utilizate in stomatologie) sau computer tomografia, in cazurile mai complicate. Aceste investigatii sunt indicate in special in cazurile corpilor metalici localizati intraocular si/ sau intraorbital si nu sunt indicate in cazul corpilor inclavati in cornee.

Tratament



Tratament la domiciliu


Arsurile chimice sunt destul de complexe si se recomanda prezentare la medic in cazul in care substanta de contact este periculoasa : caustica, acid, baza. Daca insa pacientul a intrat in contact cu sapun, creme, cel mai bine este sa se spele cat mai repede cu apa din abundenta. Desi se recomanda solutie salina, este tolerata si apa de la robinet, in cazul in care aceasta solutie nu este disponibila. In cazul leziunilor chimice timpul este foarte important: paicentul trebuie sa se spele pe ochi si in ochi cat mai repede, chiar imediat. Specialistii recomanda ca spalarea sa se faca timp de minim 20 de minute, iar in acest interval pleoapele trebuie tinute deschise cat mai larg.

De retinut!

Este foarte important ca pacientii sa se spele corect dupa ce au fost expusi la substante chimice cu potential daunator. Spalarea se face cu multa apa. Specialistii accentueaza acest lucru : este chiar mai important decat tehnica in sine. O cismea este foarte buna deoarece jetul de apa este orientat antigravitational si ajunge direct in ochi. In acest caz pacientul nu trebuie decat sa se aplece peste cismea, sa regleze presiunea apei si sa tina ochiul deschis. In cazul in care se spala acasa, la robinet, poate sa stranga apa in maini si sa o stropeasca energic peste fata. Se recomanda repetarea de foate multe ori. In cazul in care este disponibil un dus, pacientul poate intra sub dus pe care sa il lase sa curga peste ochii larg deschisi.

Solutii utile pot fi reprezentate si de turnarea de apa in ochi folosind un pahar, utilizarea unui furtun de gardina la o presiune foarte mica, sau orice alta metoda pe care pacientul o considera utila pentru a se spala si a indeparta substanta chimica din ochi. Indiferent de tehnica, specialistii insista ca este important ca spalarea sa dureze aproximativ 30 de minute si sa se faca doar cu apa proaspata sau solutie salina.

1. Tratamentul hemoragiilor subconjunctivale este minim.
Se recomanda evitarea frecarii ochiului pentru a nu se inrosi si pentru a nu il expune unor alte traumatisme. In general, cazurile necomplicate se rezolva de la sine, iar leziunea se vindeca in timp.

2. Abraziunile corneene
Sunt afectiuni care ar trebui sa beneficieze exclusiv de tratament de specialitate deoarece se pot complica si afecta sever integritatea structurala si functionala a ochiului. Exista o serie de sfaturi adresate pacientilor care au astfel de leziuni, insa acestea au mai degraba scop de a preveni aparitia acestora. In cazul in care persoanele utilizeaza frecvent lentile de contact trebuie sa fie foarte atente in manipularea acestora, in indepartarea si apoi montarea lor deoarece pot cauza leziuni superficiale la nivelul ochiului. Daca au aparut leziuni se recomanda evitarea purtarii lor o perioada, in functie de sfatul medicului oftalmolog.

3. Irita traumatica
Poate fi prevenita sau ameliorata prin utilizarea ochelarilor de soare cu filtru impotriva radiatiilor ultraviolete. Ei sunt indicati in special pe durata tratamentului, si chiar anterior inceperii sale propriu-zise.

4. Hifema
Este o urgenta medicala, pacientii nu trebuie sa o ignore si se recomanda prezentarea grabnica la medic. Pana cand se poate institui tratamentul medical adecvat sunt recomandate urmatoarele : evitarea pozitiei culcat, evitarea eforturilor fizice si a suprasolicitarilor oculare si evitarea adminsirarii unor analgezice de tipul aspirinei, deoarece aceasta are proprietati anticoagulante si cresc riscul de sangerare.

5.Pacientii cu fracturi orbitale
Sunt sfatuiti sa aplice local comprese cu gheata pentru a reduce tumefactia si durerea, sa tina capul ridicat si sa evite administrarea de aspirina sau alte medicamente cu efec anticoagulant pentru a evita complicatiile hemoragice.

6. Plagile palpebrale
Necesita ingrijiri medicale specializate. Ingrijirile la domiciliu nu sunt indicate deoarece exista riscul de suprainfectare locala cu complicatii locoregionale grave. Pacientii nu trebuie sa atinga zona traumatizata si nici ochiul, si de asemenea trebuie sa evite aspirina ca analgezic. Plagile oculare (corneene, sclerale) trebuie tratate de urgenta de catre specialisti si nu au indicatie de tratament la domiciliu. Pacientul trebuie sa evite, ca si in celelalte cazuri, adminstrarea de aspirina ca analgezic.

7. Corpii straini intraoculari
Pot fi indepartati prin clatirea usoara a ochiului cu apa proaspata din abundenta. Majoritatea vor fi spalati prin aceasta metoda, exceptie facand cei care sunt inclavati in epiteliul corneean. Nu se recomanda stergerea suprafetei oculare cu batiste, servetele sau orice altceva deoarece nu se va reusi inlaturareea agentului strain, insa se poate leza suplimentar corneea (abraziunile corneene minore apar frecvent in urma acestor manevre nerecomandate).

Tratamentul de specialitate

Tratamentul de specialitate in cazul traumatismelor oftalmologice depinde foarte mult de natura acestuia. Majoritatea sunt urgente medicale si pacientul este sfatuit sa se prezinte cat mai repede la spital in vederea diagnosticarii si tratatrii corecte a acestora.

Tratamentul arsurilor chimice


1. Consta in indepartarea substantei chimice
Aceasta poate fi continuta in particule sau detritusuri. Secundar inlaturarii acesteia se fac spalaturi ocular. Acestea sunt realizate chiar daca pacientul si-a facut deja spalaturi acasa. Spalaturile se fac cu ser sau orice alt lichid netoxic, steril. Sunt realizate timp de minim 30 de minute, verificandu-se apoi pH-ul secretiei lacrimale. Spalaturile se realizeaza pana ce acesta devine neutru. Gesturile terapeutice consecutive difera in functie de natura substantei chimice propriu-zise : daca este vorba de alcali sau acizi, pupila se dilata cu o substanta speciala iar pacientul poate primi si colire cu antialgice.

In tratamentul arsurilor severe sunt indicate : administrarea de solutie de acid ascorbic, administrarea de cisteina, de agenti hipotensivi oculari (arsurile pot modifica sever structura ochiului, favorizand aparitia hipertensunii intraoculare) si tratament antibiotic particular.
In cazul in care evolutia pacientului nu este favorabila si nu se produce reepitelizarea tisulara, se recomanda aplicarea unui pansament local sau a unor lentile de contact terapeutice. Cele mai grave sunt arsurile cu alcaline, ele fiind cel mai greu de tratat si avand un prognostic mai rezervat.

2. Tratamentul hemoragiilor subconjunctivale
Este relativ simplu si consta in pansarea ochiului, punerea acestuia in repaus. Cu timpul, sangele se resoarbe si vederea pacientului este refacuta, fara sa existe sechele ale traumatismului. Pacientul nu trebuie sa frece ochiul si este sfatuit sa asigure o toaleta locala riguroasa. In cazul in care pacientul acuza un prurit local, acesta este tratat prin aplicarea de lacrimi artificiale in ochiul respectiv. Acestea sunt indicate doar in situatii particulare deoarece se pare ca lacrimile artificiale incetinesc procesul de vindecare al hemoragiilor.

3. Pacientii cu hifema
Sunt adesea internati in sectiile specializate pentru a fi tinuti sub observatie. Sunt sfatuiti sa tina capul cat mai ridicat, motiv pentru care patul este inclinat iar capul patului si perna sunt pozitionate mai sus decat de obicei (de cele mai multe ori la 45- 60 de grade fata de orizontala). Pupilele pot fi dilatate cu substante speciale, iar ochiul va fi acoperit cu un pansament (optional). Local se pot aplica comprese cu gheta sau, daca durerea este intensa, se administreaza acetaminofen. Nu este indicata folosirea aspirinei ca analgezic deoarece predispune la hemoragii. Daca recomandarile specialistilor sunt urmate intocmai, pacientii se pot ingriji si acasa.

4. Tratamentul iritei traumatice
Implica administrarea de colire cu antiinflamatoare sau cu substante ce pot dilatat pupila.

5. Abraziunile corneene
Au un tratament particular, in functie de gravitate si de localizarea lor. In general, tratamentul cuprinde : - Aplicarea locala de comprese cu gheata pentru 24- 48 de ore pentru a reduce edemul. Sunt recomandate masuri terapeutice mai agresive doar in cazul in care situatia se complica iar ochiul se inroseste, se edematiaza, durerea este accentuata si apar chiar si scurgeri oculare.

Pacientii sunt sfatutii sa se prezinte grabnic la medic daca observa astfel de semne si simptome.
- Administrarea de antiinflamatoare si analgezice de intensitate moderata si pansarea ochiului.
- Administrarea de antibiotice in cazul in care abraziunea nu este determinata de lentile de contact si a existat contact cu un element exogen, posibil infectant. Administrarea de antibiotice previne eventualele infectii, ochiul fiind unul din cele mai sensibile organe, in special daca exista zone dezepitelizate la nivelul corneei ce pot fi adevarate cai de intrare pentru germeni.

La camera de garda pacientul poate primi, in functie de gravitatea cazului, anestezice locale sau cicloplegice pentru a i se ameliora confortul si a diminua simptomele. Aceste substante sunt foarte eficiente in a ameliora durerea, insa ele nu pot fi prescrise pacientului si ca tratament la domiciliu, sunt administrate exclusiv in spital. Anestezicele locale trebuie folosite cu moderatie deoarece studiile au demonstrat ca adminsitrate pe termen lung ele interfera cu vindecarea abraziunii si pot chiar leza suplimentar corneea.

Aplicarea unui pansament local pe parcursul vindecarii abraziunii este optiunea medicului oftalmolog. Studiile sunt inca neconcludente cu privire la utilitatea acestuia, experienta specialistului fiind cea care dicteaza indicatia aplicarii acestuia. Exista medici care sustin ca pansamentul favorizeaza vindecarea leziunii si amelioreaza simptomatologia pacientului, in timp ce altii sunt de parere ca acestea nu fac decat sa creeze un mediu propice dezvoltarii infectiilor.

Pansamentul este contraindicat pacientilor care au un risc crescut de infectii datorita unor conditii sistemice (de exemplu tratament cu corticosteroizi), care poarta lentile de contact sau care au venit in contact direct cu material vegetal (acesta fiind agentul etiologic al abraziunii croneene).

6. Fracturile orbitale
Sunt tratate in functie de contextul in care apar. Unele cazuri sunt urgente medico-chirurgicle, altele sunt considerate cazuri semiurgente. Strict din punctul de vedere al interesarii oculare se practica : aplicarea de comprese cu gheta si tinerea capului pe un plan inclinat in sus cu 60 de grade fata de orizontala, adminstrarea de analgezice simple, de tipul acetaminofenului, pentru tratarea durerii, administrarea unui decongestionant nazal si a unui antibiotic. Acestea se pot administra timp de 1- 2 saptamani. In cazul in care pacientul are indicatie de interventie chirugicala se recomanda efectuarea acesteia dupa ce inflamatia si edemul s-au redus deoarece altfel pot sa apara complicatii locale.

7. Plagile
Sunt leziuni care trebuie, de cele mai multe ori, suturate. Daca leziunea a aparut intr-o zona mai putin critica si are dimensiuni mici, poate fi lasata sa se vindece singura, medicul urmarindu-i atent evolutia. Daca insa plaga are localizare critica, se recomanda sutura si pansarea ochiului respectiv. Se recomanda aplicarea imediata a unui tratament antibiotic, atat pe cale locala cat si generala. Plagile oculare sunt suturate doar sub anestezie, iar daca situatia o impune, pacientul poate fi chiar operat pentru rezolvarea cazului.

8. Corpii straini intraoculari
Sunt extrasi, cel mai adesea cu pensa, insa ei pot fi indepartati si cu un ac steril. Daca insa corpul strain este situat adanc in ochi, el se indeparteaza doar in sala de operatii, dupa anestezierea pacientului. Se recomanda de asemenea tratament cu antibiotice, cicloplegice si un pansament steril.

Consultari ulterioare



Consulturile ulterioare depind de severitatea leziunilor in sine si natura agentului vulnerant, astfel:

- Arsurile chimice - pacientii revin la control in functie de severitatea leziunii primare si caracterul substantei: acid sau baza.

- Hemoragiile subconjunctivale - pacientii sunt chemati la control mai rar, insa in cazul in care situatia pare sa se complice, consultul medical de specialitate este indicat.

- Abraziunile corneene au indicatie de consult in cazul in care nu dispar in 24 de ore de la aplicarea masurilor terapeutice corespunzatoare si in special daca pacientul nu poarta lentile de contact. Abraziunile importante trebuie atent monitorizate iar procesul de reepitelizare trebuie si el verificat permanent.

- Irita traumatica are recomandare de reevaluare oftalmologica in vederea urmaririi procesului de vindecare.

- Hifema - cazurile de hifema sunt internate si pacientul este monitorizat permanent. In cazul in care spitalizarea nu este posibila sau pacientul nu o doreste, este chemat la consult a doua zi de la diagnosticare si inceperea tratamentului.

- Fracturile de orbita trebuie reevaluate la cateva zile de la externare.

- Plagile oculare au indicatie de consulturi ulterioare externarii. Daca pacientul are factori de risc pentru dezvoltarea unor infectii locale consulturile sunt efectuate chiar si la 24- 48 de ore de la externare. In cazul in care s-a practicat suturarea unei plagi tegumentare (localizata la pleaoapa), firele se indeparteaza la 5 zile, insa daca s-a efectuat o rafie, firele se scot dupa doua saptamani. Plagile globului ocular trebuie foarte atent monitorizate, deoarece daca sunt scapate de sub observatie si se suprainfecteaza sau se complica, pacientul isi poate pierde ochiul si vederea.

- Pacientii cu corpii straini extrasi, care nu au fost inclavati in profunzimea globului ocular pot fi rechemati la control in functie de preferintele medicului si de experienta sa clinica. Cazurile necomplicate nu necesita reevaluari frecvente, eventual doar pentru a verifica reepitelizarea zonei. Daca insa corpul strain a fost metalic si au aparut depozite de rugina in jurul sau, acestea trebuie si ele indepartate, in maxim 1- 2 zile, daca nu chiar concomitent. Pacientii trebuie reconsultati in cazurile grave, cand corpul strain a fost situat in profunzimea globului ocular.

- Pacietii cu keratita indusa de ultraviolete au indicatie de consult suplimentar daca simptomele nu dispar la 24 de ore de la initierea terapiei. Pacientii care poarta lentile de contact trebuie monitorizati mai atent comparativ cu cei care nu au lentile. Retinopatia solara este o afectiune care necesita controale periodice permanente.

Prevenire



O mare parte din traumatismele oftalmologice pot fi prevenite prin purtarea de ochelari de soare sau de ochelari de protectie.
Paicentii sunt sfatuiti:
- Sa nu se frece excesiv la ochi;
- Sa evite bronzarea in salon fara sa poarte ochelari speciali;
- Sa nu privesca niciodata direct soarele. Este foarte importanta alegerea si purtarea unei perechi de ochelari de soare care sa aiba filtu de protectie anti ultraviolete si nu doar din motive estetice;
- Sa poarte ochelari de protectie daca lucreaza in medii industriale, laboratoare.

Prognostic



Prognosticul pacientilor cu traumatisme oculare variaza in functie de afectiune:

- Arsurile chimice au un prognostic ce depinde de substanta implicata in agresiune. Daca este vorba de o baza, prognosticul este rezervat deoarece acestea pot afecta foarte grav ochiul. Bazele sunt capabile sa treaca usor prin menbranele celulare, atacand sever integritatea tesuturilor cu care vin in contact. Daca leziunea a fost extinsa, pacientul poate chiar sa isi piarda vederea. Exista insa si substante chimice cu care paicentii vin in contact dar care se vindeca fara a alsa sechele.

- Hemoragiile subconjunctivale, abraziunile corneene si irita traumatica au un prognotic foarte bun, cu recuperarea completa.

- Hifema are un prognostic ce depinde de dimensiunile ei efective, precum si de resangerare.

- Fracturile orbitale - prognosticul depinde de natura si extinderea fracturii. Unele fracturi sunt importante si au indicatie de interventie chirugicala.

- Plagile palpebrale au un prognostic favorabil, insa exista si in aceste cazuri riscul de aparitia a complicatiilor infectioase, dar si a cicatrizarilor inestetice.

- Plagile oculare au intodeuna un prognostic rezervat - Corpii straini intraoculari au un prognostic favorabil, insa fragmentele de rugina neindepartate pot determina aparitia tulburarilor vizuale (situatie rar intalnita). Daca insa corpul strain a fost localizat adanc in structura globului ocular, indepartarea lui nu este atat de usoara si procedeul de extragere poate fi complicat. In aceste situatii prognosticul depinde de localizarea exacta a corpului strain si de proximitatea lui fata de structurile vitale ale ochiului.

- Leziunile induse de radiatii au un prognostic bun keratita indusa de ultraviolete se vindeca de obicei in cateva zile, iar retinopatia raspunde bine la masuri preventive. In aceste situatii este importanta reducerea expunerii la soare, prognosticul fiind influentat direct de acest factor. Daca pacientii nu se protejeaza de soare, poate sa apara tulburarea acuitatii vizuale si chiar diminuarea vederii datorita leziunilor retiniene.

Complicatii



Cele mai frecvente complicatii includ:

- In cazul arsurilor chimice: ischemie limbica, dezvoltarea “ochiului de portelan “, alb, care este predispus la perforarea corneei;
- In cazul corpilor staini cu localizare intraoculara: aparitia metalozelor;
- In cazul hifemei: aparitia hemosiderozei si a heterocromiei, precum si cresterea presiunii intraoculare ca urmare a acumularii sangelui;
- In cazul eroziunilor corneei: aparitia cicatricilor corneene;
- In cazul plagilor ocular: infectie grava care impune extragerea ochiului, oftalmie simpatica.

Pe langa aceste complicatii specifice, traumatismele oftalmologice se pot complica, in general cu: cicatrizari, uveite, hemoragii vitroase, cataracta, glaucom postraumatic, deslipire de retina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Histoplasmoza pulmonara Anchiloglosia - Limba fixata Endometrioza – cauza de infertilitate Keratita interstitiala Pionefroza Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Circumcizia feminina – Mutilarea genitala feminina Foliculita Curatarea si bandajarea ranilor Sindromul dispeptic ulceros Patologie traumatica - plagi si contuzii