Ingrijirea lentilelor de contact

Actualizat: 02 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Purtarea lentilelor de contact presupune un risc crescut de a dezvolta serioase infectii si leziuni ale corneei. Simptomele ce pot sa apara sunt roseata, durerea sau senzatia de arsura la nivelul ochiului, serozitate, vedere incetosata sau o sensibilitate extrema la lumina (fotofobie). Daca aceste simptome persista mai mult de 2 sau 3 ore dupa indepartarea lentilelor de contact si curatirea ochiului atunci ar trebui consultat un medic oftalmolog.

Lentile de contact purtate zilnic

Purtarea lentilelor de contact moi, zilnic, presupune indepartarea si curatarea acestora pe timpul noptii si reintroducerea lor dimineata. Ingrijirea acestora este relativ usoara, dar se deterioreaza repede.


Purtarea lentilelor de contact timp indelungat

Acestea pot fi purtate pana la o saptamana atit ziua cat si pe timpul noptii. Apoi sunt indepartate, curatate si reimplantate. Totusi unii oameni nu pot tolera acest tip de lentile de contact deoarece lentilele determina iritarea ochilor daca acestea nu sunt indepartate si curatate in mod regulat. Purtarea lentilelor de contact timp indelungat poate fi incomoda si creste riscul aparitiei leziunilor de la nivelul corneei.
S-a recomandat ca timpul de purtare a acestor lentile sa scada de la 30 zile la 7 zile tocmai pentru a micsora riscul aparitiei leziunilor corneene. Ideal ar fi ca pacientul sa nu doarma cu lentilele de contact.

Lentile de contact rigide gaz permeabile

Lentilele gaz permeabile costa mai mult decat lentilele conventionale, sunt ceva mai putin durabile, dar sunt mult mai confortabile decat acestea din urma. Unele tipuri de lentile gaz permeabile sunt fabricate pentru uz prelungit (in timpul noptii, pana la 7 zile) dar medicii oftalmologi nu indica purtarea acestora timp indelungat.

Lentilele de contact conventionale dure

Lentilele conventionale dure sunt fabricate din plastic extrem de dur (metaacrilatul de polimetil) ce nu se muleaza pe forma ochiului. Acestea sunt ieftine si durabile, dar sunt lentilele cele mai putin confortabile. Pentru ca reduc cantitatea de oxigen ce ajunge la cornee, indivizii care le poarta au risc crescut pentru leziuni si infectii ale corneei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Precautii

Precautii

Lentilele de contact pot cauza serioase probleme ale ochiului precum leziuni si infectii ale corneei. Pentru evitarea acestor probleme trebuie urmate unele indicatii simple de curatire si purtare a lentilelor de contact:
- urmati instructiunile de curatire a lentilelor. Pastrati lentilele si tot ceea ce intra in contact cu acestea - maini, recipiente de stocare, recipientii cu solutii, machiajul - foarte curate. Spalati-va pe maini inainte de a manevra lentilele
- folositi o solutie salina din comert. Solutiile preparate in casa sunt contaminate cu bacterii
- daca solutia de curatare a lentilelor este contaminata, aruncati-o si cumparati un nou flacon
- nu umeziti lentilele de contact in gura
- implantati lentilele de contact inainte de a va machia ochii. Nu aplicati machiaj pe marginea interna a pleoapei. Inlocuiti rezervele de machiaj pentru ochi la fiecare 3 pana la 6 luni pentru a reduce riscul contaminarii.
- purtarea pentru o perioada indelungata de timp a lentilelor creste riscul pentru infectii severe ale ochiului. Daca alegeti acest tip de lentile urmati intocmai instructiunile de folosire si curatare recomandate de medic.
- este indicata o vizita anuala la medicul oftalmolg pentru ca acesta sa verifice starea lentilelor si a ochilor
- lentilele de contact si in special cele moi pot absorbi picaturile pentru ochi. Daca folositi solutii oftalmologice medicamentoase evitati purtarea lentilelor de contact pentru cel putin 30 de minute dupa folosirea picaturilor.


Citeste si despre:

Folosirea incorecta a lentilelor de contact si infectiile oculare Lentilele de contact medicale, o solutie eleganta si practica Lucruri mai putin cunoscute despre lentilele de contact Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari Sfaturi pentru ingrijirea ochilor congestionati, cu cearcane sau edem Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare Machiajul: afectiuni provocate O noua generatie de lentile fotocromice Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Nutritia pe timpul verii Reducerea dioptriilor (chirurgia refractiva) Probleme de sanatate ale ochilor Proceduri cosmetice : Alegerea produselor de ingrijire a tenului Ingrijirea mainilor si a unghiilor Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii Ingrijirea picioarelor