Sebacee (glanda)

glanda anexa a epidermului, care secreta sebum.
Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafata pielii, cu exceptia palmelor si plante lor, dar ele sunt mai abundente in unele regiuni: fata, spate, pielea capului.

Fiziologie si patologie -Secretia de sebum este activata de catre hormonii androgeni (testosteron). O mai influenteaza si alti factori: varsta (cu un mic varf inaintea varstei de 3 luni si cu un altul, mai mare, la pubertate), "degresarea" excesiva a pielii cu produse cosmetice, hormonii medicamentosi de tip estrogen sau progesteron (activare sau inhibare), afectiunile neurologice (boala Parkinson). Cresterea patologica a secretiei de sebum este seboreea.

Citeste si despre:

Hipertrofia labiala - cand apelam la chirurgia cosmetica? Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti Cat de des trebuie spalat parul? Acneea neonatala Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala Tratamente eficiente pentru acnee Acneea vulgara Tratament naturist pentru acnee Orjeletul si Salazionul
Cere sfatul medicului ×