Chirurgia pleoapei (Blefaroplastia)

Actualizat: 24 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Blefaroplastia este o interventie chirurgicala realizata cu scopul de a indeparta excesul de piele de la nivelul pleoapelor superioare si inferioare.

Aceasta nu indeparteaza cearcanele sau ridurile in forma de laba de gasca, dar poate corecta alte probleme iritante ca lasarea pleoapei superioare sau "pungile" de la nivelul pleoapei inferioare.

Pentru anumite persoane, blefaroplastia face parte dintr-un program de rejuvenare care include si remodelarea faciala si liftingul fruntii.

Procedura: procedura efectuata asupra pleoapei superioare implica efectuarea unei incizii care urmeaza liniile de tensiune. Prin aceasta incizie, chirurgul plastician va separa de piele tesutul subiacent, indepartand piela si tesutul grasos, iar, in functie de nevoie, si muschii.

O procedura similara aplicata asupra pleoapei inferioare poate fi efectuata in doua moduri: fie printr-o incizie prin interiorul pleoapei, fie dedesubtul pleoapei inferioare. Linia inciziei se va estompa rapid.

Efecte adverse comune: unii pacienti acuza uscaciune oculara imediat dupa interventie, dar aceasta dureaza maxim 2 saptamani. Poate aparea tumefierea, inrosirea, senzatia de tensiune la nivelul pleoapelor si lacrimatul excesiv.

Complicatii: acestea sunt rare, dar pot aparea: sangerare, infectie, uscaciune oculara, depigmentare anormala a tegumentului pleoapelor, pliuri anormale ale pleoapei, incapacitatea inchiderii complete a ochiului, asimetria fetei. Mai poate aparea temporar vedere incetosata sau dubla datorita tumefierii pleoapei. In situatii foarte rare poate aparea sangerare postoperatorie in interiorul globului ocular care, nedepistata si tratata imediat, poate cauza orbire.

Recuperare: se recomanda odihna la domiciliu si limitarea activitatilor timp de cateva zile pentru a facilita vindecarea.

Rezultate: blefaroplastia nu impiedica imbatranirea tegumentelor perioculare. Cu toate acestea, rezultatele sunt de lunga durata. Efectele blefaroplastiei pleoapelor superioare dureaza o perioada incepand de la cinci ani sau pot fi permanente.

Chirurgia pleoapei inferioare rar necesita repetarea procedurii. In cazul in care pleoapa superioara incepe sa se lase pe masura imbatranirii, de obicei acest lucru se datoreaza lasarii sprancenelor sau a tegumentelor fruntii, putand ajuta in acest caz efectuarea unui lifting al fruntii.


Citeste si despre:

Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Implanturi ale obrajilor, buzelor sau barbiei Ptoza palpebrala, cauze, mecanisme, tratament Cum sa scapati de pungile de sub ochi Bolile ochiului Ptoza palpebrala (pleoapele cazute) Sindromul Treacher Collins Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Entropion Conjunctivita la copiii mici Keratoconjunctivita uscata (xeroftalmia) Blefarita Exercitii pentru sanatatea ochilor Sindromul ochiului uscat