Arterita temporala

Inflamatie a unei artere temporale, sau a ambelor artere temporale, la partea de sus a tamplelor. boala lui Horton, relativ rara, afecteaza persoanele invarsta si cel mai des femeile.

Simptome si semne - boala lui Horton se manifesta prin dureri de cap intense, localizate la o tampla sau la ambele, cauzata de inflamatia peretelui arterial. Uneori, aceste dureri sunt acompaniate de febra si de o stare generala proasta.

Diagnostic si evolutie - Diagnosticul se pune in urma unui examen sangvin, care evidentiaza o viteza de sedimentare ridicata, semn al unei inflamatii, si a unui examen histologic al tesutului arterial dupa biopsia arterei temporale, efectuata la spital sub anestezie locala. Principalul risc al bolii rezida in extensia rapida a inflamatiei la artera oftalmica, antrenand o obliterare a vaselor retinei sau ale papilei si orbirea.

Tratament - Un tratament de urgenta cu corticosteroizi in doze mari trebuie sa fie intreprins. Acest tratament este urmat cu doze lent descrescande timp de mai multi ani sub supraveghere regulata a vitezei de sedimentare.

Sinonime: Horton (boala a lui), boala lui Forestier.

Citeste si despre:

Arterita temporala

Arterita cu celule gigante

Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante

Orbirea sau cecitatea

Boli care ne iau fata de durere

Cefaleea la varstnici

Cauzele vederii incetosate

Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament

Bolile autoimune

Bolile ochiului