Arterita temporala

Inflamatie a unei artere temporale, sau a ambelor artere temporale, la partea de sus a tamplelor. boala lui Horton, relativ rara, afecteaza persoanele invarsta si cel mai des femeile.

Simptome si semne - boala lui Horton se manifesta prin dureri de cap intense, localizate la o tampla sau la ambele, cauzata de inflamatia peretelui arterial. Uneori, aceste dureri sunt acompaniate de febra si de o stare generala proasta.

Diagnostic si evolutie - Diagnosticul se pune in urma unui examen sangvin, care evidentiaza o viteza de sedimentare ridicata, semn al unei inflamatii, si a unui examen histologic al tesutului arterial dupa biopsia arterei temporale, efectuata la spital sub anestezie locala. Principalul risc al bolii rezida in extensia rapida a inflamatiei la artera oftalmica, antrenand o obliterare a vaselor retinei sau ale papilei si orbirea.

Tratament - Un tratament de urgenta cu corticosteroizi in doze mari trebuie sa fie intreprins. Acest tratament este urmat cu doze lent descrescande timp de mai multi ani sub supraveghere regulata a vitezei de sedimentare.

Sinonime: Horton (boala a lui), boala lui Forestier.

Citeste si despre:

Arterita temporala Arterita cu celule gigante Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante Sincopa - etiologie, investigatii necesare, tratament Orbirea sau cecitatea Afectiunile care provoaca durere faciala Cefaleea la varstnici Cauzele vederii incetosate Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Bolile autoimune