Boli ale plamanilor si respiratorii

Actualizat: 27 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Despre plamani


Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului. Sunt organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, care au rolul de a inspira si expira. In timpul respiratiei, oxigenul intra in organism, fiind distribuit la nivelul plamanilor prin sistemul numit arbore bronsic, format din bronhii si bronhiole - ramuri care descresc in diametru.

Arborele bronsic transporta oxigenul in alveole pulmonare, de unde oxigenul este transportat in sistemul circulator, iar dioxidul de carbon este transportat din sange la nivelul plamanilor pentru a fi expirat. Aportul de oxigen si alimentarea tesuturilor cu sange este necesara pentru functionarea tuturor celulelor din corp.

Eliminarea dioxidului de carbon este importanta pentru mentinerea unui pH optim al sangelui, caracteristica a echilibrului acido-bazic a sistemelor organismului.

Avand in vedere ca aerul pe care il respiram contine multe substante din mediul inconjurator (polen, praf, bacterii, fum, virusuri, substante chimice volatile, etc.), plamanii trebuie sa isi mentina activ sistemul de aparare impotriva acestori invadatori cu potential toxic. Acest ansamblu de sustinere al plamanilor include celule ale sistemului imunitar si secretie de mucus care va elimina aceste componente nedorite din plamani.

Despre bolile pulmonare

Exista trei tipuri principale de boli pulmonare:

1. Boli ale cailor respiratorii (boli pulmonare obstructive) - pot provoca ingustarea sau blocarea cailor respiratorii. Includ: astmul, emfizemul si bronsita cronica. Pacientii care sufera de boli ale cailor respiratorii prezinta dificultati de respiratie.

2. Boli care afecteaza tesutul pulmonar - deterioreaza tesutul pulmonar. Pot cauza cicatrici sau inflamarea tesutului pulmonar, care aduce plamanii in imposibilitatea de a se dilata suficient ("boli pulomare restrictive"). De asemenea, plamanilor li se diminueaza functia de a inspira oxigen (oxigenarea) si de a expira dioxidul de carbon. Fibroza pulmonara si sarcoidoza sunt astfel de boli ale tesutului pulmonar. Pacientii cu aceste afectiuni au sentimentul ca nu au suficient aer, ca "poarta un pulover prea strans pe gat" care nu le permite sa inspire adanc.

3. Boli ale circulatiei pulmonare
- acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de a transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon.

Deseori, aceste boli pot afecta si functia cardiaca. Majoritatea bolilor pulmonare implica de fapt o combinatie a acestori tipuri de afectiuni.

Afectiuni comune

Infectii
Acestea nu numai ca pot degrada sanatatea plamanilor, dar pot afecta intreg organismul. Acestea sunt acute sau cronice si pot fi cauzate de bacterii, virusuri si uneori de ciuperci.

Cancerul pulmonar
Consta in cresterea necontrolata de celule maligne la nivelul plamanilor. Exista doua tipuri de cancer pulmonar: cu celule mici si cu celule non-mici; pot exista si alte tipuri de cancer la plamani, dar sunt considerate metastatice, intrucat celulele canceroase nu provin din tesutul pulmonar. Numarul de decese cauzate de cancer pulmonar a crescut in ultimii ani in randul femeilor si a scazut la barbati. Factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt fumatul si expunerea la fum. Cancerul se instaleaza la tesuturile plamanilor, atunci cand celulele de la nivelul plamanilor incep sa se inmulteasca intr-un ritm rapid si necontrolat. Se poate declansa oriunde in plamani si poate afecta orice parte a sistemului respirator. Majoritatea tipurilor de cancer pulmonar debuteaza in mucoasa bronhiilor.

Mezoteliom malign
Este o forma rara de cancer care apare adesea la nivelul pleurei sau a abdomenului (peritoneu). Cancerul de mezoteliom este o afectiune potrivit careia celulele de mezotelium devin anormale si se divid fara control sau ordine. Ele pot invada si deteriora tesuturile si organele invecinate. Celulele precanceroase se pot imprastia si in alte zone ale corpului. Principala cauza a acestui tip de cancer este expunerea la azbest - un mineral natural intalnit in industria constructiilor.

Hipertensiunea pulmonara
Este o afectiune caracterizata prin ingustarea vaselor sangvine din plamani si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta boala poate coexista cu altele si poate agrava alte boli pulmonare. Una dintre cele mai grave consecinte ale hipertensiunii arteriale este insuficienta cardiaca.

Embolismul pulmonar
Presupune existenta un cheag de sange, care provine de obicei de la venele de la picioare sau pelvis si se deplaseaza catre plamani, unde se blocheaza. Aceasta afectiuni se manifesta prin durere la nivelul pieptului, dificultate de respiratie acute si tuse. Aceasta boala poate reprezenta un pericol major pentru viata pacientului si necesita interventie medicala prompta.

Displazia bronhopulmonara
Aceasta afectiuni se apare mai ales la copiii prematuri, care au fost supusi unui tratament indelungat cu oxigen si/sau ventilatie mecanica, dar si la cei care au suferit de pneumonie. Principalele simptome sunt inflamatia cailor respiratorii si dezoltarea anormala a acestora.

Sindromul de detresa respiratorie la nou-nascut
Se poate dezvolta la copiii nascuti cu 6 saptamani mai devreme decat data normala pentru nasterePlamanii nu sunt suficient de dezvoltati pentru a fi capabili sa produca o cantitate suficienta de surfactant necesara pentru buna functionare a plamanilor (un amestec de substante care acopera suprafata interna a alveolelor pulmonare). Astfel, nou-nascutii cu aceasta afectiune nu sunt capabili sa respire normal. Acest sindrom poate sa apara la cateva ore de la nasterea prematura.

Sindromul de detresa respiratorie a adultului
Debuteaza prin dificultati severe de respiratie din cauza inflamatiei pulmonare si umplerea plamanilor cu lichid. Este o afectiune deseori fatala, care poate fi cauzata de mai multe tipuri de boli pulmonare, inclusiv infectii virale sau bacteriene grave, sepsis, traume, transfuzii multiple, supradoze de droguri sau inhalarea de substante, cum ar fi apa sarata sau fum.

Fibroza chistica (mucoviscidoza)
Este o boala ereditara a glandelor exocrine care apare de obicei in timpul copilariei si care afecteaza pancreasul, sistemul respirator si glandele sudoripare. Se caracterizeaza prin productia anormala de mucus vascos la nivelul glandelor afectate. De obicei, fibroza chistica este consecinta infectiilor respiratorii cronice si a deteriorarii functiei pancreasului. Boala afecteaza pancreasul, care produce enzimele necesare descompunerii alimentelor din timpul digestiei, dar si glandele sudoripare.

Deficitul de alfa-1 antitripsina
Este deficitul mostenit al unei proteine care ofera protectie plamanilor; fara aceasta protectie, plamanii se deterioreaza progresiv si pacientul este supus unui risc semnificativ de a dezvolta emfizem si afectiuni hepatice.

Exista si alte boli care nu afecteaza plamanii in mod direct, dar afecteaza capacitatea de a respira corect. Aceste boli intrinseci se pot localiza la nivelul cavitatii toracice, a muschilor, nervilor si inimii. Printre aceste afectiuni se regasesc: boli neuromusculare (distrofia musculara, poliomielita, miastenia gravis, sindromul Guillain-Barre si scleroza laterala amiotrofica) si tulburari care au ca rezultat anomalii ale coloanei vertebrale care restrictioneaza expansiunea plamanilor.

Semne si simptome

Semnele si simptomele asociate bolilor pulmonare variaza de la o persoana la alta si se modifica in timp. In cazul afectiunilor cronice, manifestarile apar treptat, dar se inrautatesc progresiv. Simptomele pot fi de la usoare pana la severe in cazul bolilor acute; fara ingrijirea medicala prompta unele simptome pot pune in pericol viata pacientului. Printre simptomele comune se afla: tusea persistenta, dispneea, respiratia suieratoare, expectoratia cu sange. Pacientii cu boli pulmonare obstructive, cum ar fi BPOC, pot avea dificultati de respiratie. Lipsa oxigenului determina cianozarea pielii; de-a lungul timpului, deficitul de oxigen poate conduce la diverse deformari ale degetelor sau unghiilor.

Analize si investigatii

Scopul investigatiilor este de a diagnostica tipul bolii pulmonare, de a determina cauza acesteia si de a evalua gravitatea ei. Prin intermediul analizelor medicale, medicii vor stabili care este nivelul de oxigen si dioxid de carbon. Se va testa si monitoriza functia pulmonara prin intermediul radiografiilor toracice sau a tomografiei computerizate.

- Analiza gazelor sanguine arteriale - presupune recoltarea unei probe de sange arterial pentru evaluarea pH-ului sanguin, oxigenului si dioxidului de carbon.

- Analize complete de sange - pentru depistarea anemiei.

- Teste pentru detectarea fibrozei chistice (urmaresc testarea privind mutatia genei CF, testul transpiratiei, al tripsinei imunoreactiva, taburet tripsina) - pentru a depista mutatiile genetice care provoaca fibroza chistica si pentru a stabili cu exactitate diagnosticul.

- Alfa-1 antitripsina - pentru a determina daca pacinetul are sau nu deficit de AAT.

- Cultura din sputa - pentru diagnosticarea infectiilor pulmonare cauzate de bacterii.

- Frotiu pentru detectarea directa de acid-bacili (AFB), cu rol in depistarea a diferite infectii (tuberculoza si mycobacterii non-tuberculoase).

- Culturi de sange - pentru diagnosticarea unor bacterii (eventual infectii cu ciuperci), care se raspandesc prin sange.

- Teste pentru depistarea gripei.

- Biopsia de plamani - evaluarea tesutului pulmonar pentru a se stabili daca este sau nu prezent cancerul.

- Examenul citologic al sputei - pentru evaluarea celulelor pulmonare, in vederea descoperirii unor modificari anormale sau a cancerului.

- Teste legate de maturitatea fetala a plamanilor - utilizate pentru stabilirea nivelului de maturitate pulmonara al unui fetus (poate include teste ale lecitinei si sfingomielinei, fosfatidiglicero, etc.). Aceste teste pot fi realizate pentru determinarea varstei de gestatie, inainte de cezariana sau atunci cand o femeie insarcinata are simptome de nastere prematura.

- Analize pentru detectarea supradozelor de medicamente, care ar putea determina scaderea capacitatii de respiratie sau sindromul de detresa respiratorie.

Teste pentru evaluarea functiei pulmonare

- Spirometria - masoara cantitatea de aer si nivelul expiratiei unei persoane, eliberat printr-un instrument special intr-un anumit interval de timp. Este efectuat pentru a se stabili starea cailor respiratorii: daca sunt ingustate sau obstructionate.

- Masurarea fluxului de aer cu un aparat special denumit peakflow meter - masoara debitul de aer expirat din plamani. Acesta poate fi folosit la domiciliu de catre pacientii cu astm, in scopul monitorizarii starii de sanatate.

- Capacitatea pulmonara totala - se refera la cantitatea de aer pe care o persoana o poate expira in urma unei inspiratii maxime si la volumul de aer care ramane in plamani la sfarsitul unei astfel de expiratii. Testul se face in scopul evaluarii elasticitatii plamanilor, a miscarii cutiei toracice si puterea muschilor implicati in procesul respiratiei.

- Masurarea capacitatii de difuziune - masoara transferul de oxigen din alveolele pulmonare la sange prin evaluarea modului in care monoxidul de carbon este absorbit cand este inhalata o cantitate mica din acesta.

Investigatii imagistice

- Radiografie torace - analizeaza structura pulmonara si cavitatea toracica;

- Tomografie computerizata (CT) - ofera o imagine mai detaliata a structurii pulmonare;

- Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) - permite vizualizarea in mod detaliat a organelor si a vaselor sangvine de la nivelul pieptului;

- Ultrasunete - investigatia se foloseste in scopul detectarii lichidului intre membranele pleurale;

- Scanarea pulmonara nucleara - cu ajutorul acesteia se detecteaze embolia pulmonara si se poate evalua eficacitatea tratamentului pentru cancer pulmonar;

- Scanarea prin intermediul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) - tehnica folosita pentru depistarea si diagnosticarea cancerului pulmonar.

Alte teste

- Electrocardiograma (EKG, ECG) - umareste ritmul cardiac pentru a determina daca afectiunea pulmonara este cauzata si agravata de o boala cardiovasculara;

- Investigatii privind calitatea somnului - acestea se vor efectua doar in centrele speciale care abordeaza tulburarile de somn, pentru a se stabili daca respiratia unei persoane este normala in timpul somnului.

Tratament

Principalele obiective ale tratamentului in boala pulmonara:
- prevenirea bolii;
- administrarea unui tratament corect si tintit in cazul infectiilor;
- prevenirea transmiterii bolilor;
- ameliorarea inflamatiei;
- stoparea progresarii afectiunii pulmonare;
- ameliorarea simptomelor;
- minimizarea efectelor secundare asociate unor tratamente;
- asigurarea ueni cantitati suficiente de oxigen.

Majoritatea bolilor pulmonare pot fi prevenite prin renuntarea la fumat, testarea privind nivelul de radon, minimizarea expunerii la diverse particule (azbest, carbune, beriliu, siliciu, mucegaiuri, poluare, substante chimice si chiar medicamente). Persoanele cu sistemul imunitar compromis, care manifesta boli pulmonare, cele foarte tinere sau in varsta, trebuie sa discute cu medicul de familie despre vaccinul gripal sau pneumococica pentru scaderea riscului de gripa sau pneumonie. In fiecare an se dezvolta noi terapii pentru bolile pulmonare, iar tratamentul pacientul este imbunatatit si schimbat in functie de afectiune. Pacientii ar trebui sa discute periodic cu medicii curanti despre tratamentele specifice.

Prevenire

Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru a va mentine sanatatea si rezistenta plamanilor:

- Daca nu fumati, nu va apucati de fumat!

- Daca sunteti fumator sau consumator de tutun, renuntati! Fumatul creste riscul aparitiei bolilor de plamani, inclusiv cancer pulmonar. Nu este niciodata prea tarziu sa renuntati.

- Invatati-va copiii care sunt pericolele fumatului si ale expunerii la fumul de tigara. Fiti un model pentru acestia!

- Evitati fumatul pasiv. Respiratia fumului de tigara creste riscul aparitiei acelorasi afectiuni ca si fumatul activ. Nu permiteti fumatul in locuinta, in masina sau la locul de munca.

- Spalati-va pe maini in mod corespunzator si acoperiti-va gura cu o batista de unica folosinta atunci cand tusiti si stranutati - acest lucru nu doar previne gripa si raceala, ci si alte boli infectioase pulmonare.

- Incercati sa utilizati hota in timp ce gatiti si evitati produsele de ingrijire care contin aerosoli.

- Practicati cat mai multe exercitii fizice; acestea sunt benefice pentru intreg organismul, inclusiv pentru plamani, care au nevoie de oxigen.

- Daca suferiti de vreo boala pulmonara cronica (astm, BPOC), discutati cu medicul curant privind strategiile prin care sa tineti simptomele sub control si sa evitati crizele.

- Acordati atentie sanatatii pulmonare si la locul de munca.

- Evitati inhalarea fumului toxic de la produse chimice, solventi si vopsele. Purtati o masca de protectie atunci cand lucrati cu substante chimice sau in conditii nesigure de munca.


Citeste si despre:

Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Efectele secundare ale medicamentelor uzuale Simptomele inflamatiei plamanilor - durere in piept, respiratie dificila Bolile determinate de mediu Cauze ale respiratiei urat mirositoare Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Investigatii ale functiei pulmonare Bronhoscopia - explorarea vizuala a cailor respiratorii Simptome ale bolilor respiratorii Boli ale oaselor si tratamentul acestora Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma