Bolile de inima: simptome specifice

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial, acestea curmand viata unui numar mai mare de persoane decat toate tipurile de cancer la un loc.

Potrivit medicilor specialisti, numarul mare de decese cauzate de bolile cardiovasculare se afla in directa legatura cu necunoasterea simptomelor specifice acestor afectiuni.

Simptomele bolilor cardiovasculare sunt dificil de identificat deoarece nu sunt intotdeauna evidente si intense si variaza de la o persoana la alta in functie de sex.

Din aceasta cauza, medicii precizeaza ca nu trebuie ignorat niciun semn, chiar daca se manifesta pentru o scurta perioada de timp sau poate fi atribuit unei alte afectiuni.

Cunoasterea simptomelor specifice bolilor de inima este obligatorie in cazul persoanelor care au trecut de varsta de 50 ani sau a celor expuse factorilor de risc cardiovasculari: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul, diabetul zaharat sau existenta unui istoric familial.

Daca manifestati unul dintre simptomele de mai jos sunati de urgenta la 112!

Simptomele bolilor de inima

1. Anxietatea

Perioada prodromala infarctului miocardic se caracterizeaza prin manifestarea unui stari de anxietate intensa. Pacientii care au supravietuit unui infarct miocardic sustin ca se simteau ca si cum ar fi asteptat un verdict iminent.

2. Durere in piept (angina pectorala)

Durerile in piept sunt cele mai comune simptome ale infarctului miocardic.

In cazul bolilor de inima, durerile toracice apar sub stern, putin catre partea stanga; durerea poate fi comparata cu o greutate care apasa pe piept, provocand o senzatie de disconfort, de presiune si de plenitudine.

De regula, femeile de confrunta cu senzatia de arsura in piept, iar barbatii cu senzatiile de presiune si durere in piept. Potrivit medicilor in cardiologie, oamenii asociaza durerile toracice cu existenta afectiunilor digestive.

3. Tuse

Tusea persistenta sau respiratia suieratoare pot fi simptome ale insuficientei cardiace, cu toate ca apar din cauza acumularii de lichid in plamani. In anumite cazuri, pacientii s-au confruntat si cu tuse persistenta si hemoptizie.

4. Vertij

Infarctul miocardic provoaca vertij si pierderea constiintei; astfel sunt provocate tulburari severe de ritm cardiac, cunoscute sub numele de aritmii.

5. Oboseala

Oboseala neobisnuita se manifesta in perioada prodromala mai ales in cazul femeilor.

Daca nu va simtiti bine nu lasati timpul sa treaca in defavoarea dvs. si sunati la 112!

6. Starea de greata si lipsa poftei de mancare

Nu sunt putine cazurile cand oamenii manifesta stari de greata in perioada prodromala a infarctului miocardic. Totodata, balonarea abdominala si starile de greata asociate cu insuficienta cardiaca pot interfera cu apetitul alimentar.

7. Durere manifestata in alte parti ale corpului

In caz de infarct miocardic, initial, durerea de manifesta in piept, ulterior propagandu-se catre umeri, brate, coate, spate, gat, maxilar sau abdomen. Totodata, exista situatii in care durerea toracica nu se manifesta, ci doar durerile din zonele mentionate mai sus.

In cazul barbatilor, durerea de manifesta in special la nivelul bratului stang, iar in cazul femeilor cel mai probabil aceasta va fi resimtita la ambele brate sau intre omoplati.

8. Tulburari de ritm cardiac si frecventa cardiaca

Potrivit medicilor specialisti, aparitia ocazionala a tulburarilor de ritm cardiac nu reprezinta un motiv de ingrijorarea pentru sanatate, dar daca pe langa aceste tulburari apar si alte simptome, precum: slabiciune, vertij sau dificultati de respiratie, atunci pacientul se poate confrunta cu un infarct miocardic sau cu insuficienta cardiaca. Netratate, aritmiile pot cauza accident vascular cerebral sau moarte subita.


9. Dispnee

Persoanele care se simt obosite si epuizate dupa un efort de intensitate minima ar putea suferi de o afectiune pulmonare, precum astmul bronsic, bronhopneumopatia cronica obstructiva, insa dispneea este simptom si pentru infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca.

Frecvent, in timpul unui infarct miocardic dificultatea de respiratie este insotita de dureri in piept.

10. Transpiratia

Traspiratia rece este unul dintre cele mai comune simptome ale infarctului miocardic. Aceasta apare chiar si atunci cand organismul este relaxat si se afla in stare de repaus.

11. Inflamatii

Insuficienta cardiaca cauzeaza retentia lichidului in organism, fapt care conduce la aparitia inflamatiilor la nivelul picioarelor, gleznelor, mainilor sau abdomenului, precum si la cresterea brusca in greutate si uneori la pierderea poftei de mancare.

12. Slabiciune

In perioada prodromala a unui infarct miocardic, pacientii se confrunta cu o stare de slabiciune severa si inexplicabila. Potrivit pacientilor, in zilele respective nu aveau forta necesara pentru a tine in mana o foaie de hartie.

13. Palpitatii
Indica existenta unei tulburari de ritm cardiac; acestea pot sa insoteasca un efort mare, o emotie sau un bufeu de angoasa.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8
Centrele ARES
Tel: 0319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Citeste si despre:

Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Fibrele si bolile diverticulare 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Bolile autoimune Prof. Dr. Kürsat Rahmi Serin, medic specializat in chirurgie hepato-bilio-pancreatica si transplant hepatic, ofera consultatii in Romania, pe 17 iunie! Denervarea arterelor renale, o procedura minim invaziva pentru controlul hipertensiunii arteriale rezistente la tratament Sindromul inimii frante 9 reguli pentru o inima sanatoasa Afectiuni si boli in timpul iernii Bolile copilariei 7 simptome ale bolilor pulmonare De ce avem doi plamani dar o singura inima?