glanda exocrina anexa a epidermului, care secreta sudoarea.
glandele sudorale apocrine sunt prezente in regiunea anala si genitala, precum si in axile. Ele sunt intotdeauna in legatura cu un folicul pilos, unde se imbina cu canalul lor excretor. Sudoarea apocrina vascoasa si cu un miros specific, are un rol putin cunoscut la specia umana
Glandele sudorale exocrine, mult mai numeroase decat cele apocrine, predomina in palme si pe suprafetele plantare Ele poseda un canal excretor care se deschide la suprafata pielii printr-o deschizatura - porul. Sudoarea eccrina, bogata in apa si in clorura de sodiu (sare), participa la reglarea temperaturii corpului: atunci cand temperatura exterioara tinde sa creasca, sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, a carei evaporare face sa se piarda caldura.
Patologie - Hiperhidroza este o secretie prea abundenta de sudoare, constituind uneori chiar un handicap social si profesional. Ea se trateaza prin aplicarea locala de produse antiperspirante (saruri de aluminiu), prin electroliza (curent electric), chiar prin ablatia chirurgicala de glande sudoripare.
Hidrosadenita este un mic abces al unei glande sudoripare, care se trateaza cu antibioterapie sau ablatie chirurgicala.
Sinonim: glanda sudorala.